Κόλαφος από τον Guardian κατά Σούνακ: «Άσκοπο διπλωματικό ξέσπασμα και υπερβολική αντίδραση»

Κόλαφος από τον Guardian κατά Σούνακ. «Άσκοπο διπλωματικό ξέσπασμα» χαρακτηρίζει την στάση του Ρίσι Σούνακ στο θέμα με τα Μάρμαρα του Παρθενώνα ο Guardian, σε άρθρο γνώμης, επισημαίνοντας ότι «η υπερβολική αντίδραση του (Βρετανού) πρωθυπουργού στις δηλώσεις του Έλληνα ομολόγου του αποτελούν ένδειξη «κακής στρατηγικής εκτίμησης».

«Η οξυθυμία δεν είναι καλή εικόνα για έναν πρωθυπουργό», γράφει ο Guardian, προσθέτοντας: «Ίσως η άρνηση του Ρίσι Σούνακ να συναντήσει τον Έλληνα ομόλογό του ήταν πιο υπολογισμένη και όχι τόσο μία ιδιοτροπία- μια τακτική έκρηξη θυμού για να μεταδώσει αποφασιστικότητα αναφορικά με το μέλλον των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Ακόμα κι έτσι, ήταν μια εικόνα παιδική. Ο κ. Σούνακ μπορεί να προσβλήθηκε ειλικρινά από τα σχόλια του Κυριάκου Μητσοτάκη, που παρομοίασε την κατοχή των αρχαίων ελληνικών γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο με το κόψιμο της Μόνα Λίζα στη μέση. Αυτή η παρέμβαση μπορεί αναίρεσε τη δέσμευση να μην κάνει εκστρατεία για την αποκατάσταση των Μαρμάρων κατά την επίσκεψη στη Βρετανία. Πιθανότατα ξεπέρασε την γραμμή που όρισε η Ντάουνινγκ Στριτ στις συζητήσεις, που ερμηνεύονται με διαφορετικό τρόπο από την ελληνική πλευρά».

Όπως κι αν ερμηνευθεί η αντίδραση Σούνακ, η ακύρωση μίας συνάντησης ήταν μία υπερβολική αντίδραση. «Είναι αμφίβολο κατά πόσο θα εντυπωσιαστεί το εσωτερικό ακροατήριο, όποιες απόψεις κι αν έχουν οι άνθρωποι για το ζήτημα των Μαρμάρων», εκτιμά ο Guardian, προσθέτοντας ότι «στο εξωτερικό θυμίζει την εικόνα της μιζέριας και της ανασφάλειας, την οποία οι γείτονες της Βρετανίας συνδέουν με το Brexit όταν ήταν σε έξαρση».

Εντύπωση που επιδεινώνεται από την απάντηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ στην κριτική που ασκήθηκε για κακή διπλωματία. Ο Guardian επισημαίνει ότι στη συζήτηση που έγινε την Τετάρτη στη Βουλή ο Ρίσι Σούνακ επιχείρησε να απαντήσει στις ερωτήσεις του Κιρ Στάρμερ, κατηγορώντας τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος ότι υποτάσσεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αν ο κ. Σούνακ πιστεύει ότι αυτό είναι το πιο δυνατό χαρτί του, ή ακόμα χειρότερα, αν έχει αποφασίσει να παίξει αυτό το χαρτί, τότε αυταπατάται. Είναι κρίμα γιατί μέχρι τώρα ήταν πιο εποικοδομητικός στην ευρωπαϊκή διπλωματία από τη Λιζ Τρας ή τον Μπόρις Τζόνσον. Η εξομάλυνση των σχέσεων με την ηπειρωτική Ευρώπη είναι ένα από τα λίγα επιτεύγματα της πρωθυπουργίας Σούνακ», σημειώνει ο Guardian.

«Ο κ. Μητσοτάκης εκπροσωπεί μια κεντροδεξιά κυβέρνηση μιας χώρας του ΝΑΤΟ. Ο ίδιος και ο ηγέτης των Τόρις θα μπορούσαν να βρουν αρκετό κοινό έδαφος, ενώ θα συμφωνούσαν ότι διαφωνούν στο προφανές σημείο τριβής. Ένας πιο έμπειρος πολιτικός από τον κ. Σούνακ θα μπορούσε να βρει ένα τρόπο να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του χωρίς να καταστρέψει την επίσκεψη», εκτιμά ο Guardian, αποδίδοντας στον Βρετανό πρωθυπουργό «αδυναμία διαβάθμισης της διπλωματικής επίπληξης, που δείχνει πολιτική αδυναμία και πρόβλημα ιδιοσυγκρασίας».

Ο Guardian παρατηρεί ότι από την εν γένει συμπεριφορά του Ρίσι Σούνακ είναι σαφές πως δεν του αρέσουν οι επίμονες και έντονες ερωτήσεις σε συνεντεύξεις και αυτό πλήττει την εικόνα του ως αξιόπιστου ηγέτη.

Επιπλέον «η προθυμία του κ. Σούνακ να θυσιάσει τις σχέσεις με ένα κράτος-μέλος της ΕΕ είναι σύμπτωμα ευρωσκεπτικιστικής προκατάληψης», γράφει ο Guardian, προσθέτοντας πως ο πρωθυπουργός της Βρετανίας προέρχεται από ένα συντηρητικό κόμμα που περιφρονεί το ευρωπαϊκό εγχείρημα και έχει την ιδεολογική πεποίθηση ότι η Βρετανία έχουν αλλού οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα. Αλλά, κατά τον Guardian, «η πραγματικότητα του Brexit θα έπρεπε να έχει αντιστρέψει αυτή την κοσμοθεωρία, που όμως είναι βαθιά ριζωμένη». Χαρακτηριστική απόδειξη αυτής της πεποίθησης που έχουν οι βρετανοί συντηρητικοί είναι το ότι ο κ. Σούνακ δεν έχει ακόμα επισκεφθεί το Βερολίνο αφότου έγινε πρωθυπουργός.

«Ίσως ο πρωθυπουργός απλώς δεν ενδιαφέρεται, ή ίσως περιορίζει τις ηπειρωτικές επαφές λόγω του φόβου μήπως προκαλέσει αναταραχή στους σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές του Brexit. Ούτως ή άλλως είναι ένοχος γιατί παραμέλησε ένα απαραίτητο στοιχείο της δουλειάς του. Στην περίπτωση του κ. Μητσοτάκη, προχώρησε από την αμέλεια στον βανδαλισμό. Οι σχέσεις μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας θα ανακάμψουν. Αλλά η φιλοδοξία του κ. Σούνακ να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στην παγκόσμια σκηνή έχει υποστεί σοβαρότερο πλήγμα», καταλήγει το άρθρο γνώμης του Guardian.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ