Κόλαφος από τον γερμανικό Τύπο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη: «Οι αγρότες πολιορκούν την Αθήνα»

Κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν αγρότες απ’ όλη τη χώρα χθες Τρίτη (20 Φεβρουαρίου), αιτούμενοι μεταξύ άλλων αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο και ενίσχυση των κρατικών επιδοτήσεων.

«Εδώ και εβδομάδες οι αγρότες μπλόκαραν με τα τρακτέρ τους ξανά και ξανά σημαντικές οδικές αρτηρίες της χώρας, με τις κινητοποιήσεις να κορυφώνονται τώρα σε συλλαλητήριο στην Αθήνα», γράφει ο ανταποκριτής του Γερμανικού Δημοσιογραφικού Δικτύου (RND) στην Αθήνα, Γκερντ Χέλερ.

«Οι αγρότες ζητούν επιδόματα για καύσιμα, ρεύμα, σπόρους και λιπάσματα. Επιπλέον, διαμαρτύρονται για την αργή καταβολή της οικονομικής αρωγής που τους υποσχέθηκε η κυβέρνηση μετά τις σοβαρές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου. […] Τότε πολλοί αγρότες έχασαν τα πάντα: το σπίτι, τα κτήματα, τα κοπάδια και τα μηχανήματά τους. Ενδέχεται να περάσουν χρόνια προτού τα κτήματα μπορούν να καλλιεργηθούν ξανά και έως ότου αποκατασταθούν οι ζημιές στις υποδομές. Το κόστος της καταστροφής υπολογίζεται στα 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι αγρότες διαμαρτύρονται όμως και για τις επιπτώσεις της νέας αγροτικής πολιτικής της Ε.Ε. – και δη μετά από μία χρονιά κατά την οποία τα κόστη αυξήθηκαν και οι αποδόσεις των καλλιεργειών μειώθηκαν».

Η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε να καταβάλει στους αγρότες επιδοτήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς και να μειώσει την τιμή του ντίζελ για τα αγροτικά μηχανήματα. «Ωστόσο οι παραχωρήσεις της κυβέρνησης δεν φτάνουν στους αγρότες. […] Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, όμως οι παραχωρήσεις στις οποίες συμφώνησε αγγίζουν ήδη τα όρια των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους, όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης». Σε κάθε περίπτωση «οι κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν πως μετά το συλλαλητήριο με τα τρακτέρ στην Αθήνα οι κινητοποιήσεις θα περιοριστούν».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ