Κορυφώνεται η αντιπαράθεση για τις πυρκαγιές

Με τη φωτιά στον Έβρο να μαίνεται για 14η ημέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στη Βουλή στις 10.30 για τις πυρκαγιές, με τις αντιδράσεις από την αντιπολίτευση να είναι σφοδρές αναφορικά με τη διαχείριση της κατάστασης από την πλευρά της κυβέρνησης.

Ο κ. Μητσοτάκης -σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση- θα αναφερθεί στα μέτρα στήριξης των πληγέντων και τις πρωτοβουλίες που δρομολογεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο της κυβέρνησης θα ξεδιπλώνεται σε 5 βασικούς άξονες:

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο θέμα της πρόληψης και ο σχεδιασμός για την επόμενη αντιπυρική περίοδο θα ξεκινήσει ταχύτερα. Στο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες και μεταξύ άλλων αναμένεται η προμήθεια 100 drones, η περαιτέρω χρήση θερμικών καμερών κ.α

Κρίσιμο είναι να υπάρξει μεγαλύτερη κινητοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης και να προχωρήσουν μια σειρά έργων, όπως ο καθαρισμός των δασών, η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, η διάνοιξη δασικών δρόμων κ.α. Μάλιστα στο τραπέζι είναι η δημιουργία μιας πλατφόρμας, όπου θα καταγράφεται πόσα χρήματα παίρνουν οι δήμοι για συγκεκριμένα έργα. Και αναμένεται να υπάρξει ένα πλαίσιο κυρώσεων για δήμους που δείχνουν ασυνέπεια στις υποχρεώσεις τους.

Στόχος είναι να αξιοποιηθούν περισσότερα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για δράσεις που σχετίζονται με την πολιτική προστασία (για παράδειγμα αγορά νέων ελικοπτέρων). Σε κοινοτικά κονδύλια στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό και το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ», το οποίο υλοποιείται για την αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας με το σχετικό προϋπολογισμό να προσεγγίζει τα 2 δισεκατομμύρια. Να σημειωθεί πως μένει να φανεί αν θα υπάρξει και κάποια νέα ανακοίνωση για τους πυροσβέστες που έδωσαν την μάχη σε πολλαπλά πύρινα μέτωπα

Ένα αυστηρότερο πλαίσιο έρχεται για όσους διαπράττουν εμπρησμό εξ αμελείας και μεταξύ άλλων εξετάζεται η αυστηροποίηση των ποινών ή ακόμα και η υποχρεωτική έκτιση ενός μέρους αυτής.

Άμεσα ξεκινούν οι διαδικασίες για τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές. Μάλιστα το θέμα των αναδασώσεων αλλά και των αντιπλημμυρικών έργων συζητήθηκε χθες σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως έχει ανακοινωθεί την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Ρόδο για να διαπιστώσει την πορεία καταγραφής και αποκατάστασης των ζημιών από τις πυρκαγιές.

Μέτρα στήριξης έχουν μπει σε εφαρμογή για τους πολίτες, που είδαν την περιουσία τους να παραδίδεται στις φλόγες και στόχος είναι να καταβληθούν χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια οι αποζημιώσεις.

Στις 19.00 η συνάντηση με Μελόνι

Στις 19:00 ο Πρωθυπουργός θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου την Πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, με την οποία θα έχει δείπνο εργασίας.

ην αναστολή εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης τουλάχιστον για ένα χρόνο-και οπωσδήποτε μετά τις ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου-επιδιώκει η Ιταλία και το θέμα αυτό μεταφέρει στις βαλίτσες της η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Ιταλικές πηγές τόνισαν στη «Ναυτεμπορική», ότι η Μελόνι –εκτός από το Μεταναστευτικό και την πώληση κορβετών στην Ελλάδα-έχει στόχο να ζητήσει τη συγκρότηση μετώπου με την Ελλάδα και τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου για την μη επιστροφή-τουλάχιστον άμεσα-των αυστηρών κανόνων του Συμφώνου.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ