Κοντολέων: Δεν ενημερωνόταν ο Μητσοτάκης για παρακολουθήσεις – Ο Δραβίλλας διαψεύδει Ρουμπάτη: Δεν υπήρχε παρακολούθηση Πιτσιόρλα-Σαγιά το 2012-15 από την ΕΥΠ

Μαραθώνια είναι η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με αυστηρά μέτρα προστασίας για τη διασφάλιση του απόρρητου χαρακτήρα της διαδικασίας και με αρκετές αντεγκλήσεις για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή αποφάσισε να χωρίσει, τελικά, σε δύο γκρουπ τους «εννέα», προκειμένου να διεξαχθεί πιο ομαλά η διαδικασία.

Το πρώτο γκρουπ, που αποτελείται από τους τους πρώην διοικητές της ΕΥΠ Θεόδωρο Δραβίλλα (2012-2015), Γιάννη Ρουμπάτη (2015-2019) και Παναγιώτη Κοντολέοντα, καθώς και τον πρώην γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, ολοκλήρωσε λίγο μετά τις 17:00 τις τοποθετήσεις του και στις 17:30 ξεκίνησε το δεύτερο, στο οποίο μετέχουν ο νέος διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, η Εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου, ο εισαγγελέας Εφετών Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος ενώ παρίσταται και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Κοντολέων: Ουδέποτε ενημερωνόταν ο πρωθυπουργός για αποφάσεις παρακολουθήσεων


Σύμφωνα με πληροφορίες από την Επιτροπή, ο τέως διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων φέρεται να είπε πως ουδέποτε ο πρωθυπουργός ή το Γραφείο του ενημερώνονταν για αποφάσεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, αναφέροντας πως ενημερώσεις γίνονταν με υπηρεσιακά σημειώματα για τα αποτελέσματα ερευνών μόνο αν αυτό κρινόταν απαραίτητο. 

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι αρνήθηκε να αναφερθεί στην υπόθεση Ανδρουλάκη, ακόμα και για το αν έχει καταστραφεί ο συγκεκριμένος φάκελος, όπως υποστηρίζουν δημοσιεύματα, επικαλούμενος τη ρήτρα απορρήτου.

Εν τω μεταξύ, το απόρρητο που διέπει υποθέσεις εθνικής ασφάλειας και ΕΥΠ φέρεται να επικαλέστηκε και ο πρώην γ.γ. του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης. 

Νωρίτερα, ο Ιωάννης Ρουμπάτης (διοικητής ΕΥΠ 2015-19) παραδέχθηκε ότι η ΕΥΠ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «άκουγε» τον Στέργιο Πιτσιόρλα, τότε πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, και τον Σπύρο Σαγιά, πρώην γ.γ. της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και δικηγόρο την περίοδο παρακολουθήσεων. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η επισύνδεση δεν έγινε απευθείας στα τηλέφωνά τους, αλλά στα τηλέφωνα προσώπων που ελέγχονταν για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Ο κ. Ρουμπάτης φέρεται να είπε πως επί δικής του θητείας ουδέποτε έγινε παρακολούθηση πολιτικών προσώπων, πολύ περισσότερο του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, ή μελών της οικογένειάς του. 

Παράλληλα, φέρεται να ανέφερε ότι επισύνδεση που γίνεται έπειτα από εισήγηση της ΕΥΠ δεν μπορεί να είναι παράνομη, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο τον διάδοχό του, Παναγιώτη Κοντολέοντα.

Ο Δραβίλλας διαψεύδει Ρουμπάτη: Δεν υπήρχε παρακολούθηση Πιτσιόρλα-Σαγιά το 2012-15 από την ΕΥΠ


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ κατά την ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, ο κ. Δραβίλλας, ο οποίος ήταν διοικητής της ΕΥΠ την περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, αρνήθηκε όσα είχε ισχυριστεί ο διάδοχός του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών επί διακυβέρνησης Τσίπρα, ότι παρακολουθούνταν το 2012-2015 τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιος Πιτσιόρλας και Σπύρος Σαγιάς.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες ο κ. Δραβίλλας, υποστήριξε πως επί των ημερών του, η ΕΥΠ δεν υπήρξε επισύνδεση ούτε τον κ. Πιτσιόρλα ούτε του κ. Σαγιά και ότι ζήτησε από τον τότε επικεφαλής της αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος κ. Νικολούδη (και εν συνεχεία υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, να υπάρξει έρευνα για την υπόθεση αγοραπωλησίας της νησίδας Οξυάς και όχι για το ναυάγιο της Ζακύνθου, όπως σκοπίμως συγχέεται. Όπως εξήγησε, η ΕΥΠ συνέδραμε με επισύνδεση ενός προσώπου που δεν είναι ούτε ο κος Σαγιά ούτε ο κος Πιτσιόρλας που κράτησε για λιγότερο από 2 μήνες και διακόπηκε γιατί δεν έδωσε αποτέλεσμα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ