Κλείνει το παράθυρο της διπλωματίας

Υψηλές προσδοκίες συνοδεύουν τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς στη σημερινή του επίσκεψη στη Μόσχα, και ίσως την τελευταία προσπάθεια διαμεσολάβησης της Δύσης για την αποφυγή πολεμικής σύρραξης. Ο γερμανικός Τύπος πάντως είναι εξαιρετικά επιφυλακτικός, ορισμένοι μάλιστα σχολιαστές αναρωτιούνται, εάν έχει ήδη αποτύχει η προσπάθεια της Δύσης να αποτρέψει τον Πούτιν από το να επιτεθεί στην Ουκρανία. Διαβάζουμε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung:

“Επικοινωνιακός μινιμαλισμός”

„Προς το παρόν δεν έχουν μπει σε κίνηση τα τανκς, αλλά το παράθυρο της διπλωματίας φαίνεται να κλείνει. Ο Ολαφ Σολτς θα μπορούσε να είναι ο τελευταίος επισκέπτης από τη Δύση στο Κρεμλίνο πριν ο οικοδεσπότης του δώσει εντολή για επίθεση. Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει προειδοποιήσει τον καγκελάριο και άλλους για το ενδεχόμενο επίθεσης αύριο Τετάρτη. Έτσι ο Σολτς διατρέχει τον κίνδυνο να γίνει κομπάρσος σε ένα στημένο παιχνίδι του Πούτιν. Για τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Ρώσος ομόλογός του δεν είναι πλέον προσβάσιμος. Αλλά και ο Γάλλος πρόεδρος απέτυχε επίσης στην προσπάθειά του να ασκήσει επιρροή στους Ρώσους. Ο Πούτιν τον εξέθεσε στο Κρεμλίνο”. Στο δικό της άρθρο η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt διακρίνει μια δόση ειρωνείας στο ό,τι η τελευταία διπλωματική ελπίδα βρίσκεται στον Σολτς.

“Είναι ο καγκελάριος που τις τελευταίες εβδομάδες εξύψωσε τον επικοινωνιακό μινιμαλισμό σε μια νέα μορφή κρατικής τέχνης” σημειώνει ο σχολιαστής της. “Ο καγκελάριος που σεβόμενος τη θέση του κόμματός του για τον ιδιαίτερο ρόλο της Γερμανίας σε σχέση με την Ρωσία, έστειλε αντιφατικά μηνύματα. Μέχρι τέλος δεν ανέφερε το όνομα του Nord Stream 2, αντ’ αυτού έκανε λόγο για ´στρατηγική ασάφεια’, μια τολμηρή διατύπωση σε περιόδους μεγάλου πολεμικού κινδύνου. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση έστειλε με εμφανή υπερηφάνεια 5.000 στρατιωτικά κράνη στην Ουκρανία, αλλά αρνείται να χορηγήσει αμυντικά όπλα για λόγους μιας ιστορικά παρεξηγημένης εγκράτειας και απαγορεύει και στους εταίρους να στείλουν πολεμικό υλικό από τα παλιά ανατολικογερμανικά αποθέματα, είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να το αντιληφθεί με εξαίρεση τη Μόσχα”.

“Ο Πούτιν θα ακούσει τον Σολτς”

Αντίθετη άποψη εκφράζει η Stuttgarter Nachrichten. „Ο Σολτς ταξιδεύει τη σωστή στιγμή” υπογραμμίζει. “Εάν τελικά ο επικεφαλής του Κρεμλίνου στείλει σήματα ύφεσης στον Σολτς, ίσως η γερμανική κυβέρνηση καταφέρει να παρουσιάσει την απόσυρσή του με τρόπο που να μην πλήττει το γόητρό του. Άλλωστε μέχρι στιγμής το Βερολίνο έχει αντιδράσει με λιγότερη αποφασιστικότητα από όλους σχεδόν τους εταίρους του ΝΑΤΟ στην μεγάλη ανάπτυξη του στρατού. Αλλά εάν ο Σολτς τον αποκρούσει, χρειάζεται ένα σχέδιο Β. Η κάθετη άρνησή του να πουλήσει όπλα στην Ουκρανία, δεν θα μπορούσε να σταθεί σε αυτό το σχέδιο Β. Ποιο από τα δύο θα επικρατήσει, την επιλογή έχει ο Πούτιν”.

Η Hannoverische Allgemeine Zeitung απαριθμεί τα θετικά “ατού” του Γερμανού καγκελάριου στη σημερινή του διπλωματική προσπάθεια σε σχέση με άλλους ηγέτες.”Ο Πούτιν θα ακούσει τον Σολτς, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ δεν έχει αξιολογήσει τη Γερμανία ως εχθρική χώρα. Αλλά και σε αντίθεση με τους Βρετανούς, των οποίων η υπουργός Εξωτερικών εκτέθηκε στη Μόσχα όντας μη επαρκώς προετοιμασμένη, το Βερολίνο προσπαθεί.Διαφορές υπάρχουν και με τον Εμμανουέλ Μακρόν που σε δύο μήνες θα αντιμετωπίσει προεδρικές εκλογές. Αντίθετα ο Σολτς δεν έχει μπροστά του κάποια δραματική πολιτική ατζέντα. Έτσι Σολτς και Πούτιν μπορούν με την ησυχία τους να μιλήσουν για ειρήνη, για το θέμα για το οποίο πρόκειται. Κι αν είναι έξυπνοι, δεν θα περιπλανηθούν και πάλι σε γνωστές λεωφόρους, αλλά θα συγκεντρωθούν σε μια νέα ιδέα, την έξοδο”.

Τέλος, η Rhein-Neckar-Zeitung που κυκλοφορεί στη Χαϊδελβέργη επικαλείται τον Ησίοδο και το κουτί της Πανδώρας. “Επειδή ο πόλεμος είναι κάτι περισσότερο από την καταστροφή υλικών αξιών και δεδομένου ότι το ΝΑΤΟ ορθώς εκκινεί από την υπόθεση ότι η Ρωσία του Πούτιν θα θέσει υπό αμφισβήτηση ολόκληρη την μεταπολεμική τάξη, γι αυτούς τους λόγους η ρωσική ένοπλη σύγκρουση θα ισοδυναμούσε με άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας” σημειώνει ο σχολιαστής της. “Εκείνο το σκεύος που σύμφωνα με τον Ησίοδο περιείχε όχι μόνο όλα τα κακά αυτού του κόσμου, αλλά και ελπίδα. Δηλαδή, ελπίδα για τον Πούτιν ότι μονομιάς θα μπορούσε να επαναφέρει τη Ρωσία στο παλιό της μεγαλείο; Ανήκει στις υποχρεώσεις του Σολτς στη σημερινή του επίσκεψη να καταστήσει σαφές στον Πούτιν ότι ένας πόλεμος στην Ουκρανία και γύρω από την Ουκρανία μόνο ηττημένους θα έχει. Το κακό θα έπληττε όλους, Ρωσία, Ουκρανία, Ευρώπη. Όχι όμως τις εταιρείες όπλων”.

ΠΗΓΗdw.com

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γρίφος από την Όλγα Γεροβασίλη μετά τις δημοσκοπήσεις για όσα θα ακολουθήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Οι...

Αληθεύει; 248.000 ευρώ για να τραγουδήσει η Μποφίλιου στο Σύνταγμα;

Η Πυθία καταγράφει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Δεν...

Κόλαφος ο Τσακαλώτος διέσυρε δημόσια τους πραξικοπηματίες του ΣΥΡΙΖΑ για τα αίσχη σε βάρος Κασσελάκη και βάσης (vid)

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Ο...