Ιράν: Οι ΗΠΑ μας έστειλαν δύο μηνύματα για την αποφυγή κλιμάκωσης στον πόλεμο Χαμάς και Ισραήλ

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει δύο μηνύματα στο Ιράν σχετικά με την αποφυγή κλιμάκωσης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής μετά τον πόλεμο μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ. Δεν αποκάλυψε, ωστόσο, πώς και πότε στάλθηκαν αυτά τα μηνύματα.

«Το πρώτο μήνυμα έλεγε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ενδιαφέρονται να επεκτείνουν τον πόλεμο και το δεύτερο μήνυμα ζητούσε από το Ιράν να έχει αυτοσυγκράτηση, επιμένοντας ότι το Ιράν θα πρέπει επίσης να ζητήσει από άλλες χώρες και άλλες πλευρές να έχουν αυτοσυγκράτηση», είπε ο Αμπντολαχιάν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το βράδυ της Δευτέρας.

«Οι ΗΠΑ λένε ότι δεν ενδιαφέρονται να επεκτείνουν τον πόλεμο, αλλά τις τελευταίες δύο εβδομάδες έδειξαν ότι εμπλέκονται στην επέκταση και την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Γάζα στέλνοντας χιλιάδες όπλα και εκφράζοντας την πλήρη υποστήριξή τους στο Σιωνιστικό καθεστώς», πρόσθεσε.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε επίσης τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για «υποκρισία» της θέσης των ΗΠΑ σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Γάζα. Διερωτήθηκε μάλιστα εάν «ο θάνατος πάνω από 5.000 αμάχων, γυναικών και παιδιών, περισσότερων από 20.000 τραυματιών και εκατοντάδων χιλιάδων αστέγων, είναι αποτέλεσμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τα οποία μιλούσε ο κ. Μπάιντεν».

Σημειώνεται ότι καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για την χερσαία εισβολή του στη Λωρίδα της Γάζας, εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για να αποτραπεί η κλιμάκωση του πολέμου του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς σε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Η ανησυχία είναι εύλογη καθώς από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς, σημειώνονται συνεχώς περιστατικά ανταλλαγής πυρών στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς ο ισραηλινός στρατός συγκρούεται με τη Χεζμπολάχ, τρομοκρατική οργάνωση που υποστηρίζεται από το Ιράν και έχει την κύρια βάση του στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι το CNN- επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους- μετέδωσε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν πληροφορίες ότι ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν σχεδιάζουν να εντείνουν τις επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, καθώς το Ιράν προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την αντίδραση στην περιοχή ενάντια στην υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ