Θρίλερ με το AstraZeneca: Τέσσερις Έλληνες ειδικοί μιλούν για τη δεύτερη δόση και τις παρενέργειες

Μετά τη σύσταση της αρμόδιας Επιτροπής Εμβολιασμών για χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca μόνο σε πολίτες άνω των 60 ετών, το ζήτημα έχει μπει στο μικροσκόπιο των ειδικών.

Οι καθηγητές αναλύουν τους λόγους για τους οποίους η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών οδηγήθηκε σε αυτήν την απόφαση για το εμβόλιο της AstraZeneca και εξηγούν τι θα πρέπει να κάνουν όσοι έχουν λάβει ήδη την πρώτη δόση.

Θεμιστοκλέους: Πρόκειται για σύσταση και όχι απαγόρευση

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 είπε ότι πρόκειται για σύσταση και όχι απαγόρευση. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι από όλες τις χώρες της ΕΕ οι 20 συστήνουν η δεύτερη δόση να γίνει με το ίδιο εμβόλιο, εκτός και αν σημειώθηκε περιστατικό θρόμβωσης. Σημείωσε, δε, ότι οι πιθανότητες για περιστατικά θρομβώσεων είναι απειροελάχιστες στη δεύτερη δόση. Μάλιστα ανέφερε πως το σκεύασμα της AstraZeneca εξακολουθεί να είναι ένα καλό εμβόλιο, τονίζοντας ότι πρόκειται για σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και όχι απαγόρευση.

Βατόπουλος: Γιατί σταματήσαμε το AstraZeneca στους κάτω των 60

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι την εποχή που άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 30-45 ετών για εμβολιασμό μόνο με AstraZeneca, μπορεί να μην υπήρχε μεγάλη διαθεσιμότητα εμβολίων, διότι το ύψιστο ήταν να εμβολιαστεί πάρα πολύ γρήγορα ο πληθυσμός.

Ο κ. Βατόπουλος ανέφερε ότι αν κάποιος που είναι κάτω των 60 ετών έχει κλείσει ήδη ραντεβού για εμβολιασμό με AstraZeneca, θα πρέπει να το αλλάξει με άλλο εμβόλιο. Ωστόσο, για τους πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca, συνέστησε να κάνουν τη δεύτερη δόση του ίδιου εμβολίου, τονίζοντας ότι η πιθανότητα θρόμβωσης από τη 2η δόση AstraZeneca έχει υπολογιστεί στη Βρετανία ότι μειώνεται ακόμα περισσότερο, σε 1 στο 1.000.000.

Ερωτηθείς αν αλλάξει και πάλι η σύσταση για τη δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο, ο καθηγητής Μικροβιολογίας είπε ότι η πιθανότητα συνδυασμού εμβολίων μελετάται, καθώς δεν έχει φανεί ακόμα κατά πόσο η ανοσιακή απάντηση είναι αυτή που θέλουμε.

Παναγιωτόπουλος για AstraZeneca: Δεν είναι ξεκάθαρο ότι θα υπάρχει αποτέλεσμα με τη μείξη εμβολίων

Ο επιδημιολόγος και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και αναφερόμενος στον προβληματισμό που προκαλεί η σύσταση για το AstraZeneca, τόνισε πως δεν συστήνεται η επιλογή διαφορετικού εμβολίου για τη δεύτερη δόση σε όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί με μία δόση της AstraZeneca.

«Οι συστάσεις που γίνονται δεν έχουν να κάνουν μόνο με τον κίνδυνο του εμβολίου αλλά και με τον κίνδυνο της νόσου», τόνισε και επεσήμανε ότι είναι πάρα πολύ σπάνιο να υπάρξει παρενέργεια στη 2η δόση.

«Ξέρουμε ότι παρουσιάζει αυτήν την πολύ σπάνια παρενέργεια. Βάζουμε όμως στη ζυγαριά τον κίνδυνο από τον Covid και τον σπάνιο κίνδυνο παρενέργειας», σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε ότι τους μήνες που πέρασαν σώθηκαν δεκάδες ζωές λόγω του εμβολίου.

Παγώνη: Να δοθούν σαφείς οδηγίες για το AstraZeneca

Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΑΝΤ1 ζήτησε την άμεση παρέμβαση της προέδρου της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρίας Θεοδωρίδου, προκειμένου να δοθούν διευκρινίσεις για τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca. «Πρέπει να δοθούν σαφείς οδηγίες, να βγει η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών και να δώσει σαφείς οδηγίες», είπε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε πάντως ότι όσοι δεν αντιμετώπισαν προβλήματα κατά τον εμβολιασμό τους με την πρώτη δόση του σκευάσματος, δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν, καθώς τα στατιστικά δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο να παρουσιάσουν κάτι μετά τη δεύτερη δόση.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ