Θεσσαλία: Πόσο ασφαλή είναι τα κτίρια που πλημμύρισαν; Ανησυχία για την στατικότητά τους

«Καμπανάκι» για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την στατικότητα των κτιρίων που πλημμύρισαν στη Θεσσαλία έκρουσε ο Παναγιώτης Καρύδης, Καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών, μιλώντας στο κανάλι της «Ναυτεμπορικής» και στην εκπομπή Politics με τον Φίλιππο Φιλιππακόπουλο.

Τα εμφανή και αφανή προβλήματα

Ο κ. Καρύδης σημείωσε πως τα προβλήματα είναι πολλαπλά. «Υπάρχουν εμφανή και αφανή προβλήματα. Τα χειρότερα είναι τα αφανή, αυτά που δεν φαίνονται εκ πρώτης όψεως. Τα αφανή είναι αυτά που εμένα με προβληματίζουν και οφείλονται κυρίως στην υποσκαφή των θεμελίων» ανέφερε εξηγώντας: «Καθώς τρέχει το νερό με ορμή πηγαίνει κάτω και δίπλα από τα θεμέλια, τα υποσκάπτει και τώρα μεν αυτό δεν έχει κάποια επίπτωση για να είναι εμφανές το πρόβλημα. Όμως μελλοντικά όταν υπάρξουν φυσικά φαινόμενα και άλλες παραμορφώσεις, καθιζήσεις κτλ. μπορεί το κτίριο να μην αντέξει πια αυτές τις υποχωρήσεις και να έχουμε προβλήματα ασφάλειας».

Ερωτηθείς πώς μπορεί να το διαπιστώσει κανείς αυτό, ο κ. Καρύδης παρατήρησε πως είναι ένα ζήτημα αρκετά δύσκολο, δαπανηρό και χρονοβόρο.

Μία ακόμη πτυχή στην οποία εστίασε ο Καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών είναι ότι «πολλά στοιχεία του κτιρίου έχουν πόρους που αποτελούνται και από άργιλο. Τα τούβλα π.χ. κατασκευάζονται με κονίαμα με βασικό συστατικό τον άργιλο. Όσο είναι ξερό και στεγνό αυτό το υλικό είναι μια χαρά. Όταν βραχεί όμως από συνδετικό υλικό καθίσταται ολισθηρό υλικό» προειδοποίησε.

Εξέπεμψε παράλληλα σήμα κινδύνου και για τη μόλυνση που μπορεί να έχει εισχωρήσει στη δομή του κτιρίου. «Ένα ακόμη θέμα που με απασχολεί είναι η μόλυνση, η οποία μπορεί να έχει υπεισέλθει μέσα στο κτίριο, στη δομή του κτιρίου, στα πατώματα, στα ξύλα, όλα αυτά έχουν πόρους» παρατήρησε.

«Τα κτίρια που είναι εμβαπτισμένα στο νερό και τη λάσπη πρέπει να θεωρούνται ως συνολική απώλεια»

Υπογράμμισε ακόμη πως «το πρόβλημα είναι πολύπλοκο» και δεν έκρυψε την ανησυχία του για το κατά πόσο τα κτίρια που «βούλιαξαν» στα νερά και τη λάσπη μπορεί να θεωρούνται κατάλληλα. «Εγώ καταλήγω να θεωρήσω ότι αυτά τα κτίρια που είναι εμβαπτισμένα σε αυτό το νερό το μολυσμένο και τη λάσπη πρέπει να θεωρούνται ως συνολική απώλεια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε τέλος πως δεν πρέπει να ξαναγίνουν τα λάθη του παρελθόντος, «δηλαδή να μπαλώνουμε πάνω στο μπάλωμα».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ