Η Goldman Sachs και το ποσοστό του… ΠΑΣΟΚ στις 21 Μαΐου

Μπορεί η Goldman Sachs να επανέρχεται σήμερα και να υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα, αλλά αυτό που στην ουσία αναδεικνύει είναι τις επιλογές μιας κυβέρνησης συνασπισμού στη χώρα.
Όπως μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά «οι φίλοι στην ανάγκη είναι πράγματι φίλοι», αναλύει και τα σενάρια για τις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα.
Ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα σαφές προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) του πρωθυπουργού Μητσοτάκη, αν και το προβάδισμα μειώνεται μετά από εβδομάδες πολιτικής αναταραχής με αφορμή το μεγάλο σιδηροδρομικό δυστύχημα το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου.
Με δεδομένο το σύστημα της απλής αναλογικής, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι απίθανο η ΝΔ να μπορέσει να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία χωρίς να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.
Επιπλέον, δεδομένων των πολιτικών διαφορών μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, ο κύριος δυνητικός εταίρος συνασπισμού φαίνεται να είναι το Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΠΑΣΟΚ), το οποίο επί του παρόντος συγκεντρώνει το τρίτο ποσοστό γύρω στο 10%.
Ωστόσο, οι ηγέτες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ – ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης και ο ευρωβουλευτής Ανδρουλάκης – έχουν τονίσει πρόσφατα τις διαφορές τους, με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να απαιτεί να μην είναι κανένας αρχηγός κόμματος ο νέος πρωθυπουργός στην κυβέρνηση συνασπισμού

Τα σενάρια

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, ενώ τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ έχουν σαφές κίνητρο να αναδείξουν τις διαφορές τους προκειμένου να ανταγωνιστούν στην προσέλκυση του μεγαλύτερου ποσοστού ψηφοφόρων, η πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού θα εξαρτηθεί από τη δύναμη του ΠΑΣΟΚ.
Στην πραγματικότητα, όσο ισχυρότερη είναι η εκλογική στήριξη του ΠΑΣΟΚ, τόσο πιο πιθανό είναι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να ελέγξουν την πλειοψηφία των βουλευτών (151) και να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού.
Ωστόσο, εάν το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να επιτύχει έναν αρκετά μεγάλο αριθμό εδρών, τότε μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στις αρχές Ιουλίου θα καταστεί πιο πιθανό αποτέλεσμα.
Μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, χάρη στο μπόνους πλειοψηφίας που θα επανέλθει (έως και 50 έδρες για το κόμμα που υπερβαίνει το 40% των ψήφων), θα φαινόταν πιο πιθανό να αποδώσει μεγαλύτερο ρόλο στην ηγετική ΝΔ.
Στηριζόμενη σε αυτή τη δυνατότητα, η ΝΔ θα μπορούσε να έχει κίνητρο να πιέσει για δεύτερες βουλευτικές εκλογές προκειμένου να επιτύχει αρκετές έδρες για να σχηματίσει μονοκομματική πλειοψηφία ή, τουλάχιστον, να αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη στο νέο κυβερνητικό συνασπισμό.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...