Η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια σε υψηλά 22 ετών

Σε ακόμη μία αύξηση επιτοκίου θα προβεί σήμερα η Federal Reserve και το ερώτημα είναι εάν αυτή θα είναι η τελευταία, την ώρα που η αγορά όχι μόνο περιμένει να κλείσει ο κύκλος της περιοριστικής πολιτικής, αλλά και ποντάρει σε μειώσεις επιτοκίων προς τα τέλη του έτους.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς, δηλαδή οι αξιωματούχοι της Fed που αποφασίζουν για τα επιτόκια, αναμένεται να ορίσουν σήμερα το βασικό επιτόκιο 25 μονάδες βάσης υψηλότερα στο εύρος 5,25% με 5,5%. Αν η εκτίμηση επιβεβαιωθεί θα είναι η 11η επιτοκιακή αύξηση από τις αρχές του 2022 και θα οδηγήσει τα αμερικανικά επιτόκια στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 22 ετών.

Η απόφαση θα ανακοινωθεί στις 14:00 ώρα Ουάσινγκτον (21:00 ώρα Ελλάδος) και μισή ώρα αργότερα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου ο Τζερόμ Πάουελ. Παρόλο που για τους επενδυτές έχει εν πολλοίς προεξοφληθεί ότι αυτή θα είναι η τελευταία επιτοκιακή αύξηση, καθώς ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει, αναλυτές δεν είναι τόσο σίγουρη ότι αυτό το σήμα θα στείλει η κεντρική τράπεζα.

«Θα αφήσουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά» δήλωσε στο Bloomberg η Βερόνικα Κλαρκ, οικονομολόγος της Citigroup.  «Δεδομένα δύο μηνών για πιο ήπιο πληθωρισμό δεν είναι αρκετά για να τους πείσουν πως η δουλειά έχει τελειώσει» εξήγησε.

Νέα παύση από τον Σεπτέμβριο;

Να θυμίσουμε ότι τον Ιούνιο η Fed είχε κάνει μία παύση, καθώς δεν ήθελε να διακινδυνεύσει να σπρώξει την οικονομία στην ύφεση. Ωστόσο καθώς όπως όλα δείχνουν έρχεται «ομαλή προσγείωση» και όχι βαθιά ύφεση, θα συνεχίσουν πιθανότατα τη μάχη για«φρένο» στον πληθωρισμό. «Θέλουν να αποφύγουν τα λάθη της δεκαετίας του 1970 και του 1980 όταν έβγαλαν το πόδι από το φρένο πρόωρα» σημεώσε στο Bloomberg η Κάθι Μπόσταντζιτς, επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide Life Insurance Co.

Από την πλευρά της η Άννα Γουόνγκ, επικεφαλής οικονομολόγος του Bloomberg για τις ΗΠΑ, σημείωσε ότι η Fed και ο Πάουελ θα θελήσει να κρατήσει μία στάση αναμονής, μία στάση «βλέποντας και κάνοντας». Αυτό σημαίνει ότι θα αποφύγει μία νέα αύξηση τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ