Η Τουρκία επιδιώκει να κλείσει την αποκαλυπτική ιστοσελίδα «Nordic Monitor»

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), μια από τις κορυφαίες εφημερίδες της Γερμανίας, έγραψε σε σημερινό της δημοσίευμα ότι η Τουρκία επιδιώκει να κλείσει την ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Nordic Monitor» που λειτουργεί στη Σουηδία.

Η FAZ αναφέρει ότι ο Λεβέντ Κενέζ και ο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ από το Nordic Monitor δεν εντυπωσιάστηκαν από το αίτημα της Τουρκίας.

Αναφέρεται ότι οι δημοσιογράφοι που ζήτησαν άσυλο στη Σουηδία διατήρησαν το θάρρος τους παρά τον εκφοβισμό της Άγκυρας και δήλωσαν ότι δεν θα υποκύψουν στις πιέσεις του τουρκικού καθεστώτος.

Τονίζεται επίσης ότι ο Λεβέντ Κενέζ καταχωρήθηκε ως «τρομοκράτης» για τον οποίο η Τουρκία ζήτησε την έκδοση, αλλά η έκδοσή του απαγορεύτηκε από το Σουηδικό Ανώτατο Δικαστήριο.

Επισημαίνει ότι το αίτημα της Τουρκίας για κλείσιμο του ιστότοπου Nordic Monitor στη Σουηδία συνδέεται και με τις εξελίξεις στη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Στην είδηση με τίτλο «Ο αγώνας του Ερντογάν κατά της ελευθερίας της έκφρασης», που υπογράφουν οι Friederike Böge και Julian Staib από την FAZ, περιλαμβάνονται και οι δηλώσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μπουράκ Ακτσαπάρ.

Το αίτημα της Τουρκίας για το κλείσιμο της κριτικής ιστοσελίδας αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων με τη Σουηδία. Η κατάσταση αυτή θεωρείται σημαντικό παράδειγμα που δείχνει την πίεση της Τουρκίας στη Σουηδία.

Πρόσφατα, ο Μπουράκ Ακτσαπάρ ανέφερε αυτόν τον διαδικτυακό ιστότοπο ειδήσεων στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στην Άγκυρα.

Ο Μπουράκ Ακτσαπάρ είπε ότι αυτό ήταν ένα «σοβαρό ζήτημα». Το αίτημα να κλείσει αυτό το μέσο ενημέρωσης ήταν μέρος των λεγόμενων «διαπραγματεύσεων» με τη Σουηδία.

Στην ίδια συνεδρίαση, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων αποφάσισε να αναβάλει επ’ αόριστον την ψηφοφορία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κατόπιν αιτήματος του κυβερνώντος κόμματος AKP. Ο λόγος που αναφέρθηκε ήταν ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Σουηδία δεν είχαν ακόμη ολοκληρωθεί.

Λεβέντ Κενέζ: Προσπαθώ να είμαι προσεκτικός

Μιλώντας σε αυτούς τους δύο εξόριστους δημοσιογράφους που συνεχίζουν τη δημοσιογραφία τους ζουν στη Σουηδία και αποτελούν αντικείμενο αυτών των διακρατικών διαπραγματεύσεων, η FAZ ρωτά αν αισθάνονται ασφαλείς στη Σουηδία.

Κενέζ: «Εξαρτάται από την κατάσταση, προσπαθώ να είμαι προσεκτικός», λέει.

Η είδηση αναφέρει επίσης ότι η εφημερίδα «Sabah», που έγινε το κυρίαρχο μέσο ενημέρωσης, δημοσίευσε φωτογραφίες του Κενέζ και του σπιτιού όπου έμενε με την οικογένειά του.

Στις ειδήσεις αναφέρεται επίσης ότι στοχοποιήθηκαν με συμβολική ταυτότητα που έγραφε «Feto πρόσφυγας» και αναφέρεται ότι ο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ δέχτηκε σωματική επίθεση από αγνώστους στη Στοκχόλμη μετά τη δημοσίευση των προσωπικών του στοιχείων.

Η είδηση επισημαίνει επίσης ότι παρόμοια κρούσματα σημειώθηκαν στη Γερμανία και τις ΗΠΑ μετά την εκστρατεία doxing * που πραγματοποίησαν τα τηλεοπτικά κανάλια «Sabah» και «A Haber» εναντίον εξόριστων δημοσιογράφων.

Η FAZ αναφέρει επίσης ότι η αστυνομία της Έσσης ερεύνησε τα σπίτια δύο υπαλλήλων της Sabah τον Μάιο με την υποψία ότι «διέδωσαν προσωπικά δεδομένα με τρόπο που θέτει σε κίνδυνο τους ανθρώπους» και κατέσχεσε τα μέσα αποθήκευσης δεδομένων τους με την αιτιολογία ότι υποπτεύονταν ότι βρίσκονταν πίσω από τουρκικά κρατικά ιδρύματα.

*Το Doxing είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη συλλογή και δημοσίευση προσωπικών δεδομένων με σκοπό να βλάψουν άτομα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ