Η νέα προσέγγιση Ερντογάν προς τη Δύση κατά τον τουρκικό Τύπο

Του Μιχάλη Ψύλου

Με πανηγυρικούς τόνους αντιμετωπίζει ο Τουρκικός Τύπος τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, υποστηρίζοντας ότι η Αγκυρα απέσπασε πολλές παραχωρήσεις, προκειμένου να αποδεχθεί την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία. Οι επισημάνσεις έρχονται λίγο πριν από την προγραμματισμένη για τις 12 το μεσημέρι συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία υπάρχουν 4 «αγκάθια».

«Η Τουρκία πήρε αυτό που ήθελε» υποστηρίζει η εφημερίδα Turkiye. «Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τουρκική οικονομία και στην αμυντική βιομηχανία, θα αρθούν. Η Τουρκία θα υποστηριχθεί για ένταξη στην ΕΕ. Η Τελωνειακή Ένωση θα προχωρήσει. Η Τουρκία κατάφερε να συμπεριλάβει τον αγώνα της κατά του PKK, της (συρο-κουρδικής οργάνωσης) YPG και της FETO (οπαδών του ιεροκήρυκα Γκιουλέρ),στα επίσημα έγγραφα του ΝΑΤΟ», αναφέρει η Turkiye.

Από την πλευρά της, η Sabah κάνει λόγο «για κρύο ντους για όσους δεν θέλουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία», τονίζοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν πήρε «ανευ όρων» το πράσινο φως μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την πώληση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών. «Μετά τη συνάντηση Ερντογάν- Μπάιντεν, ο κόσμος μιλάει για ένα πράγμα και έχει στραμμένα τα μάτια του στη μεγάλη διπλωματική επιτυχία του Τούρκου προέδρου», υποστηρίζει η Sabah.

Η Hurriyet σε ανάλυση του γνωστού σχολιαστή Αμντουλκαντίρ Σελβί εκτιμά ότι μετά τις εκλογές «έχει τραβήξει την προσοχή η διαφορά προσέγγισης» όσον αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση.  «Το κλίμα αλλάζει: Η Τουρκία στρέφεται προς την προοπτική της ΕΕ. Η  Τουρκία δεν πρέπει να χάσει την προοπτική της για την ΕΕ. Δεν πιστεύω ότι θα ήταν επωφελές για την Τουρκία να απομακρυνθεί από τις αξίες της ΕΕ», αναφέρει ο Σελβί κα προσθέτει: «Εχει μεγάλη σημασία η δέσμευση ότι «η Σουηδία θα υποστηρίξει ενεργά τις προσπάθειες της Αγκυρας να επικαιροποιήσει την Τελωνειακή Ένωση Τουρκίας-ΕΕ και να αναζωογονήσει τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης της βίζα».

Μαχητικά F-16 στην Τουρκία και F-35 στην Ελλάδα

Η εφημερίδα Milliyet υποστηρίζει μάλιστα ότι «η Άγκυρα έδειξε στην κυβέρνηση Μπάιντεν τον τρόπο για το πώς θα ξεπεραστεί ένα πιθανό πρόβλημα σχετικά με τα F-16:  Η κυβέρνηση Μπάιντεν να παρουσιάσει ταυτόχρονα στο Κογκρέσο αποφάσεις για την πώληση των F-16  και κιτ αναβάθμισης των αεροσκαφών που διαθέτει η Τουρκία, με αντάλλαγμα την πώληση των F-35 στην Ελλάδα. Ο γερουσιαστής Μενέντεζ ήδη έκανε το πρώτο βήμα πίσω», γράφει η τουρκική εφημερίδα.

«Ο Λευκός Οίκος δεν έχει ακόμη συμφωνήσει να εφαρμόσει αυτή τη φόρμουλα, αλλά έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα. Την τελευταία εβδομάδα άρχισαν να διαφαίνονται οι λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων για τη γραμμή Ουάσιγκτον – Άγκυρας. Αυτή η φόρμουλα τέθηκε στο τραπέζι κατά τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν με τον Αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν στο Λονδίνο και τον υφυπουργό Εξωτερικών Μπουράκ Ακαπάρ με την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ  Βικτόρια Νούλαντ, στην Ουάσιγκτον και βοηθά να ξεπεραστεί το εμπόδιο του Κογκρέσου», αναφέρει η Milliyet.

H Yeni Safak, εκτιμά επίσης ότι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την πώληση  F-35 στην Αγκυρα, «ανάλογα με την πρόοδο που θα σημειωθεί διαχρονικά στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ. Η Τουρκία, που έβαλε το παράδειγμα της Σαουδικής Αραβίας στο τραπέζι για την πώληση των F-16, μπορεί επίσης να θέσει το παράδειγμα της Ινδίας ενώπιον του Λευκού Οίκου κατά των κυρώσεων των S-400, προσθέτει η τουρκική εφημερίδα.

Τα τέσσερα βιβλία

Η αντιπολιτευόμενη Cumhuriyet υποστηρίζει πάντως ότι «ο εκσυγχρονισμός των F-16 και η αγορά  40 νέων αεροσκαφών είναι ένα έργο που ωφελεί το ΝΑΤΟ και όχι την Τουρκία. Μετά την άρνηση της Ουάσιγκτον να δώσει στην Τουρκία τα  F-35, αυτό το έργο δεν μπορεί να είναι καν παρηγοριά.»

Η εφημερίδα κατηγορεί μάλιστα τον Ερντογάν ότι έκανε «στροφή 180 μοιρών» του Ερντογάν στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Πολλές τουρκικές εφημερίδες τέλος αναφέρονται στα «τέσσερα βιβλία» που υπήρχαν κατά τις διμερείς συναντήσεις του Ερντογάν με τους ξένους ηγέτες στο Βίλνιους. Ηταν βιβλία γραμμένα στα τούρκικα και στα αγγλικά και είχαν τους εξής τίτλους: «Ο αγώνας της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας», το «Τουρκικό μοντέλο στην ανθρωπιστική βοήθεια, η «Ηγετική διπλωματία» και «Οι  ευκαιρίες και οι προκλήσεις για την ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ».

Όπως γράφουν οι εφημερίδες, τα τέσσερα αυτά βιβλία  προετοιμάστηκαν ειδικά για τη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ