Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για σύγκρουση και με την εκκλησία

Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι ο Πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών είχαν μία κρυφή συνάντηση πριν από δέκα μέρες περίπου, αποκαλύπτοντας τη σημασία που προσδίδει η κυβέρνηση στη στάση της εκκλησίας αναφορικά με το νέο νομοσχέδιο για τον γάμο ομοφυλόφιλων ζευγαριών.

Η αντίδραση της Εκκλησίας της Ελλάδας ενάντια στην πρόταση αυτή είναι προβλεπόμενη, όπως είχε συμβεί και με την εισαγωγή του πολιτικού γάμου από το ΠΑΣΟΚ το 1982. Το ζήτημα του γάμου ομοφυλόφιλων ζευγαριών, ωστόσο, φέρει μεγαλύτερη πολυπλοκότητα, δεδομένου ότι η ομοφυλοφιλία αποτελεί ταμπού για την εκκλησία. Η νομοθέτηση γάμου και υιοθεσίας παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια αναμένεται να αντιμετωπιστεί ως σημαντική αντίδραση από την εκκλησιαστική πλευρά.

Ενδεικτικό της περιπλοκότητας είναι η προσεχής σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στις 23 Ιανουαρίου, με σκοπό την ενοποίηση μιας στάσης αντίδρασης στο νομοσχέδιο. Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες πως κάποιοι ιεράρχες επιδιώκουν πιο δραστικές κινήσεις, όπως δημόσιες συγκεντρώσεις ενάντια στο νομοσχέδιο, αν και φαίνεται πως ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη.

Επιπλέον, έχει ανακοινωθεί ότι μετά τη σύνοδο της Ιεραρχίας, η Εκκλησία θα στείλει επιστολή στους 300 βουλευτές για να εκφράσει την αντίθεσή της, και θα διαβάσει φυλλάδιο στις εκκλησίες στις 28 Ιανουαρίου. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, ανησυχεί για την επιρροή της εκκλησίας στην κοινή γνώμη και στα πολιτικά στελέχη, ειδικά της Νέας Δημοκρατίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, τόνισε την ανάγκη αντίδρασης σε ακραίες απόψεις και υπενθύμισε ότι η εκκλησία δεν έχει νομοθετική εξουσία.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Χαλκηδόνος και Φιλαδελφείας Γαβριήλ έχει στείλει επιστολή στους βουλευτές των περιοχών που εκπροσωπεί, καλώντας τους να μη στηρίξουν το νομοσχέδιο. Αυτό δείχνει την επιρροή της εκκλησίας στο πολιτικό στερέωμα. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται επίσης για τυχόν αντιδράσεις από ιερείς, μοναχούς και άλλες θρησκευτικές οργανώσεις, καθώς και για την πιθανότητα νομικών προσφυγών από ομόφυλα ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ