Η Ευρωζώνη δεν θα γλιτώσει νέα ύφεση – «Βάρος» η γερμανική οικονομία

Η Ευρωζώνη δεν θα γλιτώσει νέα ύφεση. Στην πρώτη της ύφεση μετά την πανδημία αναμένεται να εισέλθει η οικονομία της Ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg.

Η Ευρωζώνη δεν θα γλιτώσει νέα ύφεση

Ειδικότερα, οι αναλυτές που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση αναμένουν ότι η Ευρωζώνη θα συρρικνωθεί 0,1% για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους. Ήπια ανάκαμψη παρατηρείται στις αρχές του 2024.

«Αμφιβάλλουμε ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας ανοδικής πορείας», δήλωσε ο Joerg Angele, οικονομολόγος στην Bantleon Bank. «Οι αντίθετοι άνεμοι παραμένουν ισχυροί, ειδικά αυτοί που προέρχονται από τη αύξηση των επιτοκίων».

Τα παραπατήματα της Ευρωζώνης αποδίδονται σε ένα βαθμό στην πορεία της γερμανικής οικονομίας, τη μεγαλύτερη της Ευρώπης. Η Γερμανία αντιμετωπίζοντας δημοσιονομική κρίση και αδύναμη παγκόσμια ζήτηση, αναμένεται να καταγράψει ύφεση 0,2% το τέταρτο τρίμηνο, ενώ αρχικά προβλεπόταν πτώση 0,1%.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έρχονται σε αντίθεση με την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία προβλέπει ότι η ζώνη του ευρώ θα επιστρέψει σε ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο, ενισχυμένη από την υποχώρηση του πληθωρισμού και την ισχυρή αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για την πορεία του πληθωρισμού, με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία, τον Νοέμβριο ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε νέα υποχώρηση στο 2,4% από 2,8% τον Οκτώβριο.

Ενώ ένας σημαντικός αντίθετος άνεμος προέρχεται από την αυστηρή νομισματική πολιτική, η πρόσφατη επιβράδυνση της αύξησης των τιμών καταναλωτή εξέπληξε τις αγορές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα μειώσει τα επιτόκια την άνοιξη.

Πάντως οι οικονομολόγοι αν και μείωσαν τις προσδοκίες του για τον πληθωρισμό το 2024, εκτίμησαν ότι δεν αναμένεται η πτώση των κερδών των τιμών να υποχωρήσει στον στόχο του 2% της ΕΚΤ.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ