Η Γερμανία «βυθίζει» την οικονομία της Ε.Ε.

Η Γερμανία «ασθενεί» και η Ευρώπη υποφέρει. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγκάστηκε να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη, κυρίως λόγω της εξαιρετικής αδυναμίας της γερμανικής οικονομίας, σε συνδυασμό και με το αβέβαιο γεωπολιτικό σκηνικό, που έχει διαταράξει τους εμπορικούς δρόμους μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.

Ο Επίτροπος για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε ότι οι προβλέψεις των Βρυξελλών δείχνουν συρρίκνωση της οικονομίας «σε 11 κράτη μέλη το 2023, ιδιαίτερα στην Κεντρική Ευρώπη, τις Βαλτικές και Σκανδιναβικές χώρες». Επιπλέον, «οι προβλέψεις για τα περισσότερα από τα μεγαλύτερα κράτη μέλη έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω για το 2024

Το προβάδισμα στην επιβράδυνση το έχει όμως η Γερμανία, που θα αναπτυχθεί λιγότερο τόσο μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης όσο και της ΕΕ: Μόλις με 0,3%, ακολουθούμενη από την Ολλανδία με 0,4%, την Εσθονία, Αυστρία και Φινλανδία με 0,6%, την Ιταλία με 0,7% και τη Γαλλία με  0,9%.

«Η γερμανική ατμομηχανή της ΕΕ έχει μείνει από …κάρβουνο ,με αποτέλεσμα να αποδυναμώσει τη δραστηριότητα της ευρωζώνης και της ΕΕ συνολικά περισσότερο από το αναμενόμενο», τονίζουν στην «Ναυτεμπορική», Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. «Η γερμανική οικονομία έχει πληγεί σκληρά από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η εξάρτηση από την προμήθεια ορυκτών καυσίμων της Μόσχας ανάγκασε το Βερολίνο να διαφοροποιήσει την ενεργειακή πολιτική και τις υποδομές, υπονομεύοντας τη βιομηχανική παραγωγή της χώρας . Η Γερμανία έχει γίνει έτσι η χώρα που υστερεί περισσότερο από τις μεγάλες οικονομίες της ζώνης του ευρώ», προσθέτουν. «Δεν υπάρχει λόγος να επιβαρυνθεί ο Ευρωπαίος φορολογούμενος με το κόστος της επιθετικότητας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», λέει ο Μπενζαμάν Χαντάντ, διευθυντής του Ευρωπαϊκού τμήματος στο Atlantic Council.

Εποχή στασιμότητας

Εδώ και μήνες γίνεται λόγος ότι η Ευρώπη θα ζήσει μια εποχή στασιμότητας ,αλλά οι χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν το δείχνουν ακόμη περισσότερο», σημειώνουν οι αξιωματούχοι. «Με την Ευρώπη να βρίσκεται μάλιστα «σε προεκλογική χρονιά, η συνεχιζόμενη ευθραυστότητα της οικονομίας προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στο πολιτικό κατεστημένο», προειδοποιούν.

Ηδη, η εξέγερση των αγροτών στη μισή Ευρώπη δίνει τον τόνο. Μπορεί η ΕΕ να έχει θέσει φιλόδοξους στόχους στην λεγόμενη «Πράσινη Συμφωνία», αλλά οι περιορισμοί και η αδυναμία συμμόρφωσης από έναν τομέα που είναι ήδη πολύ πνιγμένος οικονομικά, πυροδοτούν τις διαμαρτυρίες των αγροτών. Ειδικά όταν τα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα από τρίτες χώρες δεν εκτίθενται σε αυτούς τους αυστηρούς κανονισμούς , που ισχύουν για τους Ευρωπαίους αγρότες.

ΕΚΤ και Σύμφωνο Σταθερότητας

«Πρέπει να αναρωτηθούμε πώς θα πάνε τα πράγματα σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη σφικτή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, αλλά και τις επιπτώσεις του νέου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης», σημειώνουν στη «Ν» οι ίδιες πηγές. « Από τη μία πλευρά, η ΕΚΤ δίνει μεγαλύτερη σημασία στη σταθερότητα των τιμών από την απασχόληση και την ανάπτυξη. Από την άλλη, οι σφικτοί αριθμητικοί παραμέτροι που εισάγει το νέο Σύμφωνο για το έλλειμμα ,αλλά και την πορεία μείωσης του δημόσιου χρέους, προσθέτουν πολλά αγκάθια στο δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι πιο υπερχρεωμένες χώρες», προσθέτουν.

Η διαχείριση των νέων κανόνων του Συμφώνου επαφίεται βέβαια στη νέα Κομισιόν που θα προκύψει μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Μια αναμέτρηση που θα επηρεαστεί πολύ από την κακή κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ