Η Αμερικανική Βουλή ψήφισε την απαγόρευση του TikTok

Μεγάλες διαμάχες προκαλεί η απόφαση της αμερικανικής βουλής να ψηφίσει την απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ, εάν η ιδιοκτήτρια εταιρεία της δημοφιλούς πλατφόρμας με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό της εντός ενός έτους.

Η διάταξη αυτή συμπεριελήφθη σε ένα νομοσχέδιο, που προβλέπει μεταξύ άλλων τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταιβάν.

Οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι εξέφρασαν ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια σχετικά με την ιδιοκτήτρια εταιρεία της εφαρμογής, την κινεζική εταιρεία τεχνολογίας ByteDance Ltd και γι’ αυτό προχώρησαν την ψήφιση της απαγόρευσης.

Μέλη και των δύο κομμάτων, μαζί με αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, ανησυχούν ότι οι κινεζικές αρχές θα μπορούσαν να αναγκάσουν την ByteDance να παραδώσει δεδομένα Αμερικανών χρηστών ή να κατευθύνουν την εταιρεία να καταστείλει ή να ενισχύσει το περιεχόμενο του TikTok που είναι ευνοϊκό για τα συμφέροντά της. Το TikTok έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο της κινεζικής κυβέρνησης και έχει δηλώσει ότι δεν έχει μοιραστεί δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ με τις κινεζικές αρχές.

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει παράσχει δημοσίως στοιχεία που να δείχνουν ότι το TikTok μοιράστηκε δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ με την κινεζική κυβέρνηση ή πείραξε τον δημοφιλή αλγόριθμο της εταιρείας, ο οποίος επηρεάζει το τι βλέπουν οι Αμερικανοί.

Το μέτρο εγκρίθηκε με ψήφους 360 υπέρ έναντι 58. Η αρχική προθεσμία για την πώληση του μετοχικού πακέτου ήταν εξάμηνη, αλλά στη συνέχεια έγινε εννέα μήνες και μπορεί να φτάσει και στον έναν χρόνο μετά από διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία οι νομικές αμφισβητήσεις μπορεί να παρατείνουν ακόμη περισσότερο το χρονοδιάγραμμα αυτό.

Άλλωστε η εταιρεία έχει δηλώσει ότι πιθανότατα θα προσφύγει στο δικαστήριο για να προσπαθήσει να εμποδίσει τον νόμο, υποστηρίζοντας ότι θα στερήσει από τα εκατομμύρια των χρηστών της εφαρμογής τα δικαιώματα της Πρώτης Τροπολογίας.

Η νομοθεσία για την απαγόρευση δέχθηκε ήδη από πριν σκληρή κριτική από τους χρήστες. Το TikTok ώθησε τους 170 εκατομμύρια χρήστες της εφαρμογής στις ΗΠΑ – κυρίως νέοι – να καλέσουν το Κογκρέσο και να εκφράσουν την αντίθεσή τους.

Ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok, Shou Zi Chew σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα προ εβδομάδων δήλωνε ότι «δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε και να υπερασπιζόμαστε εσάς, θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης των νομικών μας δικαιωμάτων, για να προστατεύσουμε αυτή την καταπληκτική πλατφόρμα που έχουμε χτίσει μαζί σας».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας, μια νομική αμφισβήτηση θα μπορούσε να είναι επιτυχής, έχοντας σημειώσει κάποια επιτυχία σε προηγούμενες νομικές μάχες σχετικά με τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ. Τον Νοέμβριο, ένας ομοσπονδιακός δικαστής μπλόκαρε έναν νόμο της πολιτείας της Μοντάνα που θα απαγόρευε τη χρήση του TikTok σε όλη την πολιτεία μετά από μήνυση της εταιρείας και πέντε δημιουργών περιεχομένου που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...