Η ακρίβεια συνεχίζει την ανοδική της πορεία: Κάθε νοικοκυριό έχασε 20% – 30% μέσα στο 2021

Οι λογαριασμοί του ρεύματος στις επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 40%, σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΒ που πραγματοποιήθηκε από τις 25 Ιανουαρίου μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου με τη συμμετοχή 142 επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους της μεταποίησης.

Επισημαίνεται, μάλιστα, ευθέως στην έρευνα ότι «είναι προφανής ο κίνδυνος απώλειας αγορών από τις υπέρογκες αυξήσεις του κόστους ενέργειας, των πρώτων υλών, των ενδιάμεσων προϊόντων και του κόστους μεταφοράς στη βιομηχανία».

Προκύπτει, επίσης, ότι το 88% των επιχειρήσεων έχει δεχθεί αύξηση στα τιμολόγια ενέργειας σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40%. Ακόμη, οι αυξήσεις στα τιμολόγια ενέργειας έχουν αυξήσει από 20% έως 40% το κόστος παραγωγής για περισσότερες από μία στις πέντε επιχειρήσεις, τις τιμές των πρώτων υλών για μία στις τρεις επιχειρήσεις, τις τιμές των ενδιάμεσων προϊόντων για μία στις τέσσερις επιχειρήσεις και τις δαπάνες μεταφοράς προϊόντων για μία στις πέντε επιχειρήσεις.

Περισσότερες από τρεις στις δέκα επιχειρήσεις (33%) δεν έχουν μετακυλήσει τις αυξήσεις στους πελάτες τους, ενώ πάνω από πέντε στις δέκα (57%) το έχουν μετακυλήσει.

Έχει χαθεί 1 δισ. ευρώ!

Να σημειωθεί ότι από την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου η χώρα μας έχει χάσει μέσα σε 4 – 5 μήνες 1 δισ. ευρώ, με τα χρήματα αυτά να πηγαίνουν σε χώρες που το παράγουν και το πουλάνε πλέον ακριβότερα.

Κύμα αυξήσεων έρχεται…

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γεώργιος Λεχουρίτης τόνισε ότι όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα θα δούμε ένα νέο κύμα αυξήσεων, ενώ ανέφερε ότι μεσοσταθμικά το μέσο νοικοκυριό έχασε το 2021 το 20% – 30% και το ίδιο θα συμβεί και το 2022, επισημαίνοντας ότι «μια οικογένεια που ξόδευε γύρω στα 300 ευρώ για τρόφιμα, το 2021 ξόδευε 360 ευρώ και το 2022 η επιβάρυνση θα είναι επιπλέον 20%». Και έφερε το παράδειγμα ενός μέσου αρτοποιείου, το οποίο ενώ πλήρωνε 7.000 ευρώ για ηλεκτρική ενέργεια τώρα θα πληρώσει 21.000 ευρώ!

ΠΗΓΗparon.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ