Ηχηρή παρέμβαση Πούτιν για την «σφαγή» στη Μέση Ανατολή

Η Ρωσία είναι έτοιμη να ενεργήσει ως διαμεσολαβητής στην σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στη σύνοδο κορυφής της CIS στο Μπισκέκ. Παράλληλα, προειδοποίησε πως πιθανή χερσαία εισβολή στη Γάζα με χρήση βαρέων όπλων θα έχει σοβαρές συνέπειες για όλες τις πλευρές, ενώ οι απώλειες αμάχου πληθυσμού θα είναι «αδιανόητες».

«Ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ»

«Θα ήθελα να τονίσω ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συντονιστεί με όλους τους εποικοδομητικά σκεπτόμενους εταίρους. Προχωρούμε από το γεγονός ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην επίλυση της παλαιστινο-ισραηλινής σύγκρουσης μέσω διαπραγματεύσεων», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ρωσίας, ο στόχος των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να είναι η εφαρμογή της φόρμουλας του ΟΗΕ , η οποία περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, που συνυπάρχει ειρηνικά και αρμονικά με το Ισραήλ , «το οποίο, φυσικά, επίσης, το βλέπουμε αυτό, δέχθηκε μια επίθεση πρωτοφανή σε σκληρότητα και, φυσικά, έχει το δικαίωμα στην προστασία, έχει το δικαίωμα να εξασφαλίσει την ειρηνική του ύπαρξη».

Ταυτόχρονα, οι απώλειες μεταξύ των αμάχων, όπως σημείωσε ο Πούτιν, είναι απολύτως απαράδεκτες. Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι θεωρεί την όξυνση στη Μέση Ανατολή συνέπεια της αποτυχημένης πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών , οι οποίες δεν προσπάθησαν να αναζητήσουν τρόπους εξομάλυνσης των αντιθέσεων μεταξύ των μερών.

«Το «Κουαρτέτο της Μέσης Ανατολής» των διεθνών μεσολαβητών δεν χρησιμοποιήθηκε. Με απίθανες προφάσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπλόκαραν στην πραγματικότητα αυτό το σχήμα, το οποίο ήταν μοναδικό και, παρεμπιπτόντως, είχε εντολή εγκεκριμένη από το σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ. Έγινε μια προσπάθεια, με τη βοήθεια ορισμένων μέτρων οικονομικών κινήτρων, να επιλυθεί ένα πολιτικό πρόβλημα, ένα βαθιά ριζωμένο πρόβλημα, δηλαδή η δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους», σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ