ΗΠΑ: Μικρότερο κίνδυνο ύφεσης «βλέπει» η Γέλεν

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν βλέπει ότι μειώνεται ο κίνδυνος να περιέλθουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε ύφεση και εκτίμησε ότι η επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών μπορεί να είναι το τίμημα «που πρέπει να πληρώσουμε για να ολοκληρώσουμε την εκστρατεία για τη συγκράτηση του πληθωρισμού».

Σχετικά με την πιθανότητα ύφεσης, η κ. Γέλεν δήλωσε ότι «οι πιθανότητες που δίνω γι’ αυτό, αν μη τι άλλο, έχουν μειωθεί. Κοιτάξτε την ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας. Επίσης ο πληθωρισμός μειώνεται», είπε σε συνέντευξή της στο Bloomberg.

«Δεν πρόκειται να πω ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, άλλωστε η Fed σφίγγει την πολιτική», είπε, αναφερόμενη στις 10 αυξήσεις επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ από τον Μάρτιο του 2022, με πιθανώς περισσότερες να έρχονται.

Η τελευταία εκτίμηση της Γέλεν για την αμερικανική οικονομία ακολουθεί την έκθεση για την απασχόληση του Μαΐου που έδειξε αύξηση των θέσεων εργασίας που ξεπέρασε όλες τις προβλέψεις των οικονομολόγων. Οι κατασκευές κατοικιών και οι λιανικές πωλήσεις για τον περασμένο μήνα έδειξαν επίσης εκπληκτική ανθεκτικότητα απέναντι στην επιθετική νομισματική σύσφιξη της Fed.

«Πιθανώς πρέπει να δούμε κάποια επιβράδυνση των δαπανών προκειμένου να θέσουμε υπό έλεγχο τον πληθωρισμό» δήλωσε η Γέλεν αναφερόμενη στην κατανάλωση. Το βασικό μέτρο της αύξησης των τιμών, το οποίο αφαιρεί τα τρόφιμα και την ενέργεια, «είναι αρκετά υψηλό», είπε.

Η ανακοίνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι ο βασικός πληθωρισμός για τον Μάιο αυξήθηκε κατά 5,3% σε σχέση με 12 μήνες νωρίτερα. Η περσινή εκτίναξη του κόστους στέγασης, το οποίο ενσωματώνεται στον ΔΤΚ μόνο με καθυστέρηση, ευθύνεται για μέρος αυτής της αύξησης.

Το συνολικό ποσοστό του ΔΤΚ ήταν 4% για τον Μάιο, πολύ χαμηλότερα από το μέγιστο 9,1% που είχε επιτευχθεί τον Ιούνιο του περασμένου έτους.

«Ο πληθωρισμός έχει πραγματικά μειωθεί πολύ – και υπάρχουν κι άλλα ζητήματα», προέβλεψε η Γέλεν, εν μέρει λόγω της αναμενόμενης προσαρμογής στην αγορά κατοικίας.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ