Ε.Ε. και ΗΠΑ προσπαθούν να αποφύγουν επιστροφή στην εποχή του εμπορικού πολέμου και των δασμών

Θα μπορούσαν Ευρώπη και ΗΠΑ να επιστρέψουν στην εποχή Τραμπ, στην εποχή των δασμών; Θέλουν με κάθε τρόπο να το αποφύγουν, για αυτό και βρίσκονται σε εξέλιξη κρίσιμες διαπραγματεύσεις με στόχο μία ενδιάμεση συμφωνία για τον χάλυβα και το αλουμίνιο. Στόχος αυτή να υπογραφεί σε Σύνοδο στις 20 Οκτωβρίου.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές, η συμφωνία – η οποία θα υπολείπεται μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας – επιδιώκει να διευθετήσει μια διαφωνία που ξεκίνησε όταν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές μετάλλων από την Ευρώπη, επικαλούμενος κινδύνους για την εθνική ασφάλεια. Η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας έως τις 31 Οκτωβρίου θα σήμαινε ότι οι εισφορές στις εξαγωγές 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ θα επανέλθουν αυτόματα σε ισχύ στις αρχές του 2024.

Οι διατλαντικοί σύμμαχοι επιδιώκουν μια πολιτική συμφωνία επειδή πιστεύουν ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να καταλήξουν σε μια επίσημη συμφωνία εντός της προθεσμίας και παραμένουν απόμακροι σε ορισμένες βασικές πτυχές του θέματος, όπως η συμβατότητα με τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες, σύμφωνα με τους ανθρώπους.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει τις συνομιλίες. Εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ δεν απάντησε σε αίτημα του Bloomberg για σχόλιο.

Ως μέρος μιας πιθανής συμφωνίας, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να συντονίσουν τον τρόπο μέτρησης και αντιμετώπισης της πλεονάζουσας χωρητικότητας, ανέφεραν αξιωματούχοι, που μίλησαν στο ειδησεογραφικό δίκτυο υπό καθεστώς ανωνυμίας. Η συμφωνία θα προβλέπει νέους δασμούς στον χάλυβα που στοχεύουν σε μη εμπορικές πρακτικές χωρών όπως η Κίνα, ανέφερε προηγουμένως το Bloomberg.

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα από το 2018 και η ΕΕ εφαρμόζει περίπου το ίδιο επίπεδο δασμών σε μια σειρά εισαγωγών χάλυβα στο πλαίσιο των δικών της μέτρων διασφάλισης. Αυτό το επίπεδο δασμών θα λειτουργούσε ως σημείο αναφοράς που μπορεί στη συνέχεια να προσαρμόζεται κατά περίπτωση.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ