Ερντογάν: Τι θα συζητήσω με τον Μητσοτάκη

«Τι θα συζητήσω με τον Μητσοτάκη»

Πέντε ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε εκ νέου στην επικείμενη επίσκεψη του στην Αθήνα, την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου.

Κατά τη χθεσινή (01.12.2023) επιστροφή του από το Ντουμπάι, όπου παρευρέθηκε στην 28η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP28), ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνομίλησε -όπως το συνηθίζει- με δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια της πτήσης, και -μεταξύ άλλων- ερωτήθηκε για την επίσκεψη του στην Αθήνα.

Ερωτηθείς για τις “κατά καιρούς αμφιλεγόμενες στάσεις και δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την Τουρκία που είχαν προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις των δύο χωρών” και για την “πρόσφατη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι “η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη”…”, ο Ερντογάν απάντησε: “Η ελπίδα μας είναι να αρχίσει μία νέα εποχή. Το μότο μου είναι “προσπαθούμε να αυξήσουμε τους φίλους και να μειώσουμε τους εχθρούς”. Δεν είναι σωστό για δύο χώρες, που είναι τόσο κοντά, να επηρεάζονται από φωνές που τροφοδοτούν την εχθρότητα. Από την άλλη, ποιος μας θυμώνει; Ορισμένοι, ειδικά οι ΗΠΑ προσπαθούν να μας στρέψουν ο ένας εναντίον του άλλου. Δεν μας έδωσαν τα F-16, τα οποία έχουμε πληρώσει, την ώρα που συνεχίζουν να στέλνουν F-16 και πυρομαχικά στην Ελλάδα”.

Και συνέχισε: “Αν δεν εμπλακούμε σε συμπεριφορές που θα έβλαπταν τα συμφέροντα του άλλου, δεν υπάρχει πρόβλημα. Συνεχίζουμε ως έχει. Φυσικά, υπάρχουν διαφορές απόψεων και βαθιά ζητήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν αμέσως. Ωστόσο, υπάρχουν και ζητήματα που μπορούμε να λύσουμε άμεσα και που θα διευρύνουν τη βάση της συνεργασίας μας.

Αν μπορέσουμε να αρχίσουμε μία νέα εποχή, να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας και να αναπτύξουμε αυτές της σχέσεις, απαλλαγμένοι από εξωτερικές επιρροές, είμαι σίγουρος ότι θα ωφεληθούμε. Η αντίληψή μας για την εξωτερική πολιτική δεν είναι “πάντα κερδίζω και η άλλη πλευρά χάνει”. Στην Αθήνα θα πάμε με προσέγγιση “win-win”. Εκεί θα συζητήσουμε τόσο τις διμερείς μας σχέσεις όσο και τις σχέσεις Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Το πρόγραμμα του Ερντογάν στην Αθήνα

Το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου οι υπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας θα έχουν διμερείς συναντήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών και σε άλλα υπουργεία. Την ίδια ώρα, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου με το ίδιο σχήμα των προηγούμενων δύο συναντήσεών τους που πραγματοποιήθηκαν στο Βίλνιους και στη Νέα Υόρκη (με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν και των διπλωματικών συμβούλων των δύο ηγετών Άννας Μαρίας Μπούρα και Cagatay Kilic).

Μετά τη συνάντηση οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.

Στη συνέχεια, θα συνεδριάσει η Ολομέλεια του ΑΣΣ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη μορφή γεύματος εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ