Επιλογές-φιάσκο από τον Μητσοτάκη, ανοργανωσιά και μεγάλες καταστροφές, παντελής έλλειψη σχεδίου και κατεύθυνσης – Ολα τα λάθη, οι αστοχίες, οι κρυφές συμφωνίες και οι διασυρμοί

Την πρώτη φορά ο Κυριάκος μπήκε με φόρα στο Μαξίμου. Κατάφερε να πείσει ότι ήταν απόλυτα προετοιμασμένος να αναλάβει την εξουσία κι έδωσε με το «καλημέρα» το στίγμα της διακυβέρνησής του. Οι επιλογές των υπουργών έγιναν προσεκτικά, με στόχο να μείνουν για καιρό στις καρέκλες τους, οι μπλε φάκελοι ήταν γεμάτοι με εντολές και είχαν ήδη ετοιμαστεί τα νομοσχέδια προς άμεση ψήφιση μέσα στο κατακαλόκαιρο, πριν καν κλείσει η Βουλή για Αύγουστο.

    Τέσσερα χρόνια μετά, το «εγχειρίδιο διακυβέρνησης» μοιάζει πια ταλαιπωρημένο, σαν να λείπουν σελίδες κι ολόκληρα κεφάλαια. Ο αέρας φρεσκάδας του 2019 έχει φτιασιδωθεί τώρα με φτηνά επικοινωνιακά μπότοξ. Και η πολιτική καθημερινότητα πνίγεται από τραγωδίες και φάρσες.

    Σήμερα συμπληρώνονται οι πρώτες 40 ημέρες από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, στις 27 Ιουνίου. Ο πρώτος απολογισμός είναι ένα Βατερλό. Είναι απορίας άξιο πώς ο Μητσοτάκης και τα στελέχη του «κατάφεραν» να προκαλέσουν τόσο χάος σε τόσο λίγο χρόνο.

    Από την 25η Ιουνίου, όταν ο πρωθυπουργός θριάμβευσε, επιβιώνοντας πανηγυρικά από τη σκανδαλώδη προηγούμενη θητεία του, η ερώτηση στο μυαλό όλων κάθε πρωί είναι… τι άλλο θα συμβεί μέσα στην ημέρα! Οι διακοπές από την πραγματικότητα διήρκεσαν τελικά ελάχιστα. Χρειάστηκε μόλις ένας μήνας και κάτι για να αποκαλυφθεί σε δημόσια θέα ότι η κυβέρνηση επιδεικνύει μια πλήρη ανικανότητα στη διαχείριση των κρίσεων, αλλά γεννά και η ίδια κρίσεις.

    Το μόνο που παραμένει ίδιο με το 2019 είναι η μαχητικότητα των αμέτρητων «κυβερνητικών» ΜΜΕ. Αποδεικνύουν πως η στήριξη δεν έχει ταβάνι, ξεπερνώντας τον εαυτό τους σε βαθμό που πλέον «θάβουν» ακόμα και καταστροφικές πυρκαγιές. Το μιντιακό σύστημα του τόπου έχει καταντήσει σαν την ορχήστρα του Τιτανικού. Ενώ το πλοίο είχε ήδη χτυπήσει το παγόβουνο, αυτοί συνέχιζαν να παίζουν.

    Ο συνδυασμός ανοργανωσιάς, τεμπελιάς, αδιαφορίας και μέτριων δυνατοτήτων και η αίσθηση απόλυτης παντοδυναμίας και προσωπικής ατζέντας σε μείζονα εθνικά θέματα παρήγαγαν μια κόλαση αρνητικών αποτελεσμάτων. Ενδεικτικό της κυβερνητικής νοοτροπίας είναι ότι υπουργοί λιάζονται, στελέχη χορεύουν κι άλλοι βλέπουν δημοσίως απόρρητους στρατιωτικούς χάρτες, ενώ ο τόπος καίγεται, ενίοτε και αυτοβομβαρδίζεται. Οσο κι αν μπορεί να ακούγεται υπερβολικό επειδή οι εκλογές είναι τόσο πρόσφατες, η κυβέρνηση παραπαίει.

    Ο πρώτος πρωθυπουργός που δήλωσε έτοιμος για υποχωρήσεις με την Τουρκία

    Δίχως να έχει πει τίποτα τέτοιο προεκλογικά στον ελληνικό λαό και χωρίς να έχει ενημερώσει τα άλλα κόμματα, ο Μητσοτάκης έγινε ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός στην Ιστορία που δήλωσε έτοιμος για υποχωρήσεις από τις βασικές κόκκινες γραμμές στα Ελληνοτουρκικά.

    Στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε μετά την επανεκλογή του, στις 13 Ιουλίου, ο πρωθυπουργός σόκαρε το πανελλήνιο όταν χαρακτήρισε «σχετική έννοια» την απομείωση της εθνικής κυριαρχίας, προσθέτοντας: «Πρέπει να σας πω ότι οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί ενδεχομένως, ναι, να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις οι οποίες μπορούν να αποτελούν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης».

    Επιβεβαιώθηκε έτσι ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει μόνο προσωπική ατζέντα στα εθνικά θέματα, αλλά κυρίως κρυφή. Απέκρυψε, δηλαδή, πριν από τις εκλογές αυτή του την πρόθεση, γνωρίζοντας ότι θα του στοιχίσει στην κάλπη.

    Ανικανότητα: Οι φωτιές σβήνουν στην θάλασσα

    Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε μια τετραετία μπροστά της για να προετοιμάσει τον κρατικό μηχανισμό απέναντι στις καταστροφικές πυρκαγιές, ειδικά μετά την ανικανότητά της στις φωτιές της Εύβοιας και του Τατοΐου το 2021. Το μόνο μέσο, όμως, που χρησιμοποιεί είναι το 112 των εκκενώσεων, σε καταχρηστικό βαθμό πια.

    Από τις 17 Ιουλίου και για δύο εβδομάδες κάηκαν στη χώρα μας πάνω από 530.000 στρέμματα, που είναι αρνητικό ρεκόρ φέτος για όλη την ΕυρώπηΔύο πιλότοι σκοτώθηκαν στη μάχη της αεροπυρόσβεσης, ακόμα τρεις πολίτες έχασαν τη ζωή τους, χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν όπως όπως από τα σπίτια τους για να γλιτώσουν, περιουσίες χάθηκαν, η περιβαλλοντική καταστροφή είναι ανυπολόγιστη.

    Ακόμα μια χρονιά οι φωτιές αφέθηκαν να σβήσουν στη θάλασσα, ενώ τα άλλοθι περί κλιματικής κρίσης που χτυπά φέτος τη Μεσόγειο αποδείχτηκαν ψευδή με στοιχεία.
    Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για πρόληψη και δράση έγινε και φέτος στο πόδι. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο μετά την υπόθεση της Νέας Αγχιάλου αποφασίστηκε να γίνουν επιθεωρήσεις των μέτρων πυρασφάλειας στα στρατόπεδα. Δηλαδή, πριν δεν είχε γίνει απολύτως τίποτα.

    Ο… αυτοβομβαρδισμός της Νέας Αγχιάλου και το μανιτάρι της ντροπής

    Μέσα στις δύο εβδομάδες των καταστροφικών πυρκαγιών συνέβη, στις 27 Ιουλίου, και το πρωτοφανές περιστατικό με τον αυτοβομβαρδισμό της Νέας ΑγχιάλουΗ φωτιά έφτασε δίχως κανένα εμπόδιο στην αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης, με συνέπεια να γίνονται διαρκείς εκρήξεις που τρομοκράτησαν τους περιοίκους κι έθεσαν σε κίνδυνο τις ζωές τους. Οι φωτογραφίες που απεικόνιζαν ένα «μανιτάρι» σόκαραν.

    Μέχρι τώρα την πλήρωσε μόνο ο διοικητής της πτέρυγας, ο οποίος «ξηλώθηκε» άμεσα. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας διέταξε ΕΔΕ και με την επίδοση του πορίσματος αρχίζει τη διαδικασία για την απόδοση ευθυνών σε όσους δεν μερίμνησαν ώστε να αποφευχθεί η μετατροπή της ευρύτερης περιοχής σε πολεμικό πεδίο.

    Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, οι βόμβες γενικής χρήσης ήταν πρόχειρα αποθηκευμένες σε… υπέργειες εγκαταστάσεις, δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες αποψιλώσεις στον περιβάλλοντα χώρο, ενώ δεν ήταν έγκαιρη και η παρέμβαση της Πυροσβεστικής. Από καθαρή τύχη γλιτώσαμε τα χειρότερα.

    Το ζεϊμπέκικο Πατούλη, η «πόρτα» από Παπανικολάου και ο γκαφατζής Χαρδαλιάς

    Μέχρι πρόσφατα ο Γιώργος Πατούλης τύγχανε της στήριξης της Ν.Δ. και των ΜΜΕ. Ξαφνικά, έγινε αποδιοπομπαίος τράγος από το ίδιο σύστημα που τον στήριζε. Το ζεϊμπέκικο που χόρευε προκλητικά μια από τις μέρες που καιγόταν ο τόπος από τις πυρκαγιές τον υποχρέωσε σε απόσυρση από την εκλογική μάχη για την Περιφέρεια Αττικής.

    Η απρόσμενη εξέλιξη με τον νυν περιφερειάρχη προκάλεσε εκνευρισμό, αμηχανία και τελικά ασυνεννοησία στο Μαξίμου. Η σκέψη να τον αντικαταστήσει ως υποψήφιος ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου απέτυχε. Ο Παπανικολάου προτίμησε να δώσει στην πόλη του τον προεκλογικό αγώνα, αφήνοντας στα κρύα του λουτρού τον πρωθυπουργό.

    Διέξοδο έδωσε, όπως κι άλλες φορές, ο πάντα πρόθυμος Νίκος Χαρδαλιάς. που, όμως, για κακή του τύχη την ημέρα που ανακοινωνόταν ως υποψήφιος για την Αττική είχε ήδη διαπράξει γκάφα κι έγινε πρώτο θέμα στα social media. Εμφανίστηκε να κοιτάει σε δημόσια θέμα απόρρητους στρατιωτικούς χάρτες, φωτογραφία που προκάλεσε σάλο.

    Είναι τέτοιο το κυβερνητικό χάος, που ο Χαρδαλιάς παραμένει μέχρι νεωτέρας στη θέση του στο Αμυνας, προφανώς ελλείψει εύκαιρου αντικαταστάτη έπειτα από τόσες καραμπόλες στο κυβερνητικό σχήμα. Θα ασχολείται, όμως, αναγκαστικά πια περισσότερο με την υποψηφιότητά του για περιφερειάρχης Αττικής!

    «Τουρίστας» ο Μηταράκης, για μπάνια ο Μητσοτάκης και μίνι ανασχηματισμός

    Αν κάτι δεν λείπει από το Μαξίμου και τα πρωτοκλασάτα στελέχη του, αυτό είναι το κέφι. Η Ελλάδα καιγόταν για μέρες, ενώ είδαμε μέχρι και εκρήξεις πυρομαχικών. Ομως οι έμπειροι πολιτικοί ξέρουν να διαχειρίζονται τη διάθεσή τους, ώστε να μη χαλάει εύκολα.

    Ο Πατούλης, ως πιο εκρηκτικός χαρακτήρας παλαιάς κοπής, είχε διάθεση για ζεϊμπέκικα. Ο Μηταράκης, ως νεοφιλελεύθερος χαμηλών τόνων, επέλεξε κάτι πιο ήσυχο: τις διακριτικές διακοπές σε ένα νησί, αν και ήταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη εν μέσω πυρκαγιών.

    Τα αδιάκριτα βλέμματα, όμως, καραδοκούν κι έτσι ο Μηταράκης μπορεί πλέον να κάνει ελεύθερα διακοπές… διαρκείας. Ο Μητσοτάκης τον «ξήλωσε» μετά τον δικαιολογημένο ντόρο και υποχρεώθηκε σε μίνι ανασχηματισμό από τόσο νωρίς.

    Στη θέση του Μηταράκη στο υπουργείο τοποθετήθηκε ο Γιάννης Οικονόμου. Ο Οικονόμου, όμως, ήταν αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού. Ετσι, τοποθετήθηκε στη θέση του ο Βρούτσης. Είναι η πρώτη φορά που σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα έγιναν τόσες μετακινήσεις.

    Οταν ολοκληρώθηκε ο μίνι ανασχηματισμός, ο Μητσοτάκης έκανε τα μπάνια του, εν μέσω πυρκαγιών κι αυτός φυσικά, στο Μαράθι. Δίχως τον κίνδυνο να τον διώξει κάποιος από την κυβέρνηση για τον ίδιο λόγο που πήγε σπίτι του ο Μηταράκης.

    Μπάχαλο με την πανεπιστημιακή και την… έφιππη αστυνομία

    Η… καλή μέρα είχε φανεί από νωρίς με τον Μηταράκη. Ηταν και το πρώτο μεγάλο φάλτσο της κυβέρνησης μετά τις εκλογές. Στις 12 Ιουλίου ανακοίνωσε την κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας και την ενσωμάτωσή της στους Ειδικούς Φρουρούς, ενώ γνωστοποίησε και την ίδρυση έφιππης αστυνομίας.

    Ακολούθησε το «άδειασμα» στον υπουργό από το Μαξίμου και στη συνέχεια από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που σε συνέντευξή του στον Σκάι δήλωσε ότι τίποτα από τα δύο δεν ισχύει, εκθέτοντας τον Μηταράκη σε βαθμό διασυρμού («με αυτή τη ζέστη ίσως πρέπει να ζητήσω καμήλες από τους φίλους μου στη Σαουδική Αραβία»).

    Τα πρώτα σημάδια ασυναρτησιών από το… επιτελικό κράτος είχαν ήδη εμφανιστεί. Λίγα 24ωρα μετά ο Μηταράκης, για να βγει από το στόχαστρο του Μαξίμου, έκανε αναδίπλωση και δήλωσε ότι «η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν καταργείται».

    Το εξωφρενικό της υπόθεσης είναι ότι ο Μητσοτάκης και ο Μηταράκης πιστεύουν ότι τόσο καιρό η πανεπιστημιακή αστυνομία… λειτουργούσε κανονικά και δεν ήταν ένα φιάσκο από την πρώτη μέρα που ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος στη Βουλή, τον Φεβρουάριο του 2021.

    Παιχνίδια προσωπικής διπλωματίας και για τα νησιά

    Την περασμένη Τετάρτη, 2 Αυγούστου, η ελληνική κοινή γνώμη και η Βουλή «ενημερώθηκαν» από Αμερικανίδα βουλευτή ότι ο Μητσοτάκης έχει συμφωνήσει πριν από τις εκλογές για νέες βάσεις των ΗΠΑ, αυτή τη φορά σε ελληνικά νησιά. Ο πρωθυπουργός επιμένει πεισματικά να ορίζει το πιο καίριο και υπαρξιακό ζήτημα για τη χώρα, την εξωτερική πολιτική για τα Ελληνοτουρκικά, χωρίς διαβούλευση με τη Βουλή και την έγκαιρη ενημέρωση της κοινής γνώμη.

    Η είδηση που ανακοίνωσε η Γκρέις Μενγκ των Δημοκρατικών ότι η -άγνωστη στη χώρα μας- τροπολογία περί νέων βάσεων συμπεριλήφθηκε τελικά στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ για το 2024 έπεσε σαν κεραυνός.

    Για να γίνει μια τέτοια κίνηση από Αμερικανίδα βουλευτή, που παρεμπιπτόντως υποστηρίζει τα ελληνικά συμφέροντα, είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη της Αθήνας. Η τροπολογία της κατατέθηκε στις 29 Ιουνίου, κάτι που σημαίνει ότι οι διαβουλεύσεις με την ελληνική πλευρά είχαν γίνει πριν από την κάλπη της 25ης Ιουνίου.

    ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΦΙΛΜ ΤΩΝ 40 ΠΡΩΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

    • 29 ΙΟΥΝΙΟΥ: Τρένο μένει επί 1,5 ώρα μέσα σε τούνελ σε σήραγγα ανάμεσα σε Λαμία και Βόλο. Εγκλωβίζονται 325 επιβάτες και αποκαλύπτονται τα ψέματα Γεραπετρίτη για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων μετά τα Τέμπη.
    • 12 ΙΟΥΛΙΟΥ: Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Μηταράκης ανακοινώνει την κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας και την ίδρυση… έφιππης. Ακολουθεί μπάχαλο με κυβερνητικά «ήξεις αφήξεις».
    • 13 ΙΟΥΛΙΟΥ: Ο Μητσοτάκης δηλώνει ευθαρσώς, στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξή του μετά τις εκλογές, τη διάθεσή του για υποχωρήσεις από πάγιες ελληνικές θέσεις στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.
    • 17 ΙΟΥΛΙΟΥ: Ξεσπούν οι πρώτες μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές σε Νέο Κουβαρά Αττικής, Σαρωνίδα, Ανάβυσσο, Λουτράκι και Δερβενοχώρια. Τις επόμενες μέρες ακολουθούν κι άλλες, σε Ρόδο, Κέρκυρα, Κάρυστο κ.α.
    • 27 ΙΟΥΛΙΟΥ: Οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου πανικοβάλλονται από εκρήξεις πυρομαχικών της -απροστάτευτης από την πυρκαγιά- 111 Πτέρυγας Μάχης. Ο Δένδιας διατάζει ΕΔΕ, ενώ «ξηλώνεται» ο διοικητής.
    • 28 ΙΟΥΛΙΟΥ: Ερχεται στο φως βίντεο που δείχνει τον περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη να χορεύει ζεϊμπέκικο σε εκδήλωση τη μέρα που τη χώρα κατέκαιγαν πυρκαγιές. Υποχρεώνεται σε απόσυρση από τις εκλογές.
    • 29 ΙΟΥΛΙΟΥ: Δημοσίευμα εφημερίδας «καρφώνει» τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη ότι έκανε διακοπές σε νησί την ώρα που φλεγόταν όλη η χώρα. Αναγκάζεται να υποβάλει την παραίτησή του.
    • 30 ΙΟΥΛΙΟΥ: Ο Μητσοτάκης «ζήλεψε» την παραλιακή δόξα του Μηταράκη κι έτσι αποφάσισε κι αυτός να κάνει τα μπάνια του, εν μέσω πυρκαγιών. Επέλεξε το Μαράθι για τις βουτιές του, δίχως κίνδυνο να τον διώξουν από την κυβέρνηση.
    • 31 ΙΟΥΛΙΟΥ: Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Ν. Χαρδαλιάς βγάζει στη δημοσιότητα φωτογραφία του να… στέκει αγέρωχος μπροστά σε χαρακτηρισμένους ως απόρρητους στρατιωτικούς χάρτες σε κοινή θέα.
    • 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Το Copernicus ανακοινώνει ότι οι πυρκαγιές έκαψαν 527.000 στρέμματα. Η Ελλάδα είναι 1η σε καμένες εκτάσεις το 2023 στην Ε.Ε., τις ευρωπαϊκές χώρες εκτός Ε.Ε. και τις χώρες της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής.
    • 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Η κοινή γνώμη και το πολιτικό σύστημα της χώρας ενημερώνονται ξαφνικά από μια Αμερικανίδα βουλευτή ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συμφωνήσει να παραχωρήσει ελληνικά νησιά για αμερικανικές βάσεις.

    Διαβάστε οπωσδήποτε

    google news svg icon

    Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

    Περισσότερα

    Άρθρα
    ΔΗΜΟΦΙΛΗ