Επικεφαλής JPMorgan: Ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος σήμερα στον κόσμο δεν είναι ούτε ο πληθωρισμός ούτε ο η ύφεση

Ούτε ο υψηλός πληθωρισμός ούτε η πιθανότητα ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας τρομάζουν τον CEO της JPMorgan όσο οι γεωπολιτικές εξελίξεις, τις οποίες θεωρεί ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο σήμερα.

Μιλώντας στο CNBC TV-18 την Τρίτη, ο Τζέιμι Ντάιμον είπε ότι ο κόσμος θα πρέπει «να προετοιμαστεί για υψηλότερες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, υψηλότερα επιτόκια». Παρά την πίεση των τιμών, εκτίμησε ότι η οικονομία των ΗΠΑ πιθανότατα θα ξεπεράσει αυτές τις αναταραχές.

Δεν είναι το ίδιος αισιόδοξος όμως όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνέπειές του στον κόσμο. Ο πόλεμος έχει πολώσει τις παγκόσμιες δυνάμεις, χωρίς να διακρίνονται σημάδια υποχώρησης. «Νομίζω ότι η γεωπολιτική κατάσταση είναι αυτό που με απασχολεί περισσότερο και δεν γνωρίζουμε τις επιπτώσεις αυτού στην οικονομία», ανέφερε.

«Νομίζω ότι το ανθρωπιστικό κομμάτι είναι πολύ πιο σημαντικό. Νομίζω ότι είναι επίσης πολύ σημαντικό για το μέλλον του ελεύθερου δημοκρατικού κόσμου. Ίσως βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής για τον ελεύθερο δημοκρατικό κόσμο», πρόσθεσε.

Έτσι στην ερώτηση εάν η γεωπολιτική είναι ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα, απάντησε «απολύτως». «Έχουμε αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό στο παρελθόν, έχουμε αντιμετωπίσει ελλείμματα στο παρελθόν, έχουμε αντιμετωπίσει υφέσεις στο παρελθόν και δεν έχουμε δει πραγματικά κάτι τέτοιο σχεδόν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τον πιθανό αντίκτυπο από την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας- που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αγορά ακινήτων- στις μακροπρόθεσμες προοπτικές για την Κίνα και την παγκόσμια οικονομία, ο Ντάιμον υποστήριξε ότι η Ανατολική Ευρώπη συνιστά το πραγματικό επίκεντρο του κινδύνου, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να επηρεάζει τις σχέσεις μεταξύ των οικονομικών υπερδυνάμεων.

«Πολύ πιο σημαντικός για μένα είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, η μεταφορά τροφίμων – επηρεάζει όλες τις παγκόσμιες σχέσεις – και την πολύ σημαντική μεταξύ Αμερικής και Κίνας», είπε. «Νομίζω ότι η Αμερική το παίρνει πολύ σοβαρά, δεν είμαι σίγουρος πώς το εκλαμβάνει ο υπόλοιπος κόσμος. Έχετε ένα ευρωπαϊκό δημοκρατικό έθνος το οποίο δέχθηκε εισβολή υπό την απειλή του πυρηνικού εκβιασμού. Νομίζω ότι ήταν μια καλή απάντηση, αλλά θα επηρεάσει όλες τις σχέσεις μας μέχρι να επιλυθεί με κάποιο τρόπο ο πόλεμος», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι η Κίνα και η Ινδία έχουν προσπαθήσει να διατηρήσουν μια ουδέτερη στάση στον πόλεμο και να λειτουργήσουν ως πιθανοί ειρηνοποιοί, αξιοποιώντας τους στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία.

«Η Ινδία ακολουθεί το δικό της δρόμο. Έχει καταστήσει πολύ σαφείς τις προτεραιότητές της σχετικά με την εθνική ασφάλεια και τι σημαίνει αυτό», σχολίασε ο Ντάιμον. «Είμαι Αμερικανός πατριώτης, όμως οι κυβερνήσεις θα καθορίσουν την εξωτερική πολιτική, όχι η JPMorgan. Ωστόσο, πιστεύω ότι οι Αμερικανοί πρέπει να σταματήσουν να πιστεύουν ότι η Κίνα είναι ένας τεράστιος γίγαντας. Το ΑΕΠ μας ανά άτομο είναι 80.000 δολάρια, έχουμε όλα τα τρόφιμα, το νερό και την ενέργεια που χρειαζόμαστε, έχουμε τα απίστευτα οφέλη της ελεύθερης αγοράς και της ελευθερίας».

Παράλληλα, σημείωσε ότι η ανανέωση της δέσμευσης των ΗΠΑ με την Κίνα σε ζητήματα όπως το εμπόριο και η εθνική ασφάλεια είναι θετική και θα ήθελε να δει να γίνονται περισσότερα για την εξισορρόπηση της εμπορικής και επενδυτικής σχέσης μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

«Αλλά δεν είναι μόνο η Αμερική, κάθε χώρα κοιτάζει το συμφέρον της. Τι είναι η εθνική ασφάλεια; Έχω εξαρτώμενες ενεργειακές γραμμές; Χρειάζομαι ημιαγωγούς από την Κίνα; Από πού παίρνω τις σπάνιες γαίες μου; Η Ουκρανία ξύπνησε τους πάντες και αυτή είναι μια μόνιμη κατάσταση τώρα», ανέφερε.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ