Επίσκεψη Ερντογάν: Ενημέρωση πολιτικών αρχηγών κατά μόνας από τον πρωθυπουργό ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για το τι θα συζητηθεί, πριν τη Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε θυμίζουμε ότι πριν την προηγούμενη Σύνοδο (τον Μάρτιο 2016) είχε συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

Η Κουμουνδούρου ξεκαθαρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν μίλα για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, αλλά για ξεχωριστές συναντήσεις στο Μαξίμου.

«Θα ζητήσουμε σαφή απάντηση για το πώς και σε ποιο πλαίσιο θα προχωρήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες. Ένα θέμα το οποίο αποφεύγει συστηματικά η κυβέρνηση να απαντήσει» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και προσθέτει:

«Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σαφής: στηρίζουμε σταθερά τον διάλογο με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου με σκοπό τη μείωση της έντασης, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη συνεργασία σε σειρά τομέων.
Θέτουμε παράλληλα σαφείς κόκκινες γραμμές σε σχέση με τον διάλογο : αποστρατιωτικοποίηση και κυριαρχία. Τονίζουμε τη σαφή προοπτική της Χάγης για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ. Όχι σε οποιαδήποτε συζήτηση για συνεκμετάλλευση. Και με καθαρή στρατηγική που θα δεσμεύει την Τουρκία στον διάλογο ώστε να μην μπορεί να αξιοποιήσει αύριο την εικόνα του καλού παιδιού και μετά να επανέλθει στην ένταση όταν αποκομίσει τα οφέλη που θέλει (πχ. F16). Άλλωστε έχουμε κάνει και σχετικές προτάσεις για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Δυστυχώς όπως έχει αποδειχτεί ξανά και ξανά από το 2021, στη ΝΔ του κ Μητσοτάκη δεν υπάρχει μια τέτοια συγκροτημένη στρατηγική με αρχή μέση και τέλος για την Τουρκία. Η κυβέρνηση και τον κόμμα της ΝΔ χειρίζονται το θέμα της Τουρκίας με εσωκομματικούς όρους».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ