Επίθεση στο Ισραήλ: 2 χρόνια ο σχεδιασμός – Με κλειστό τηλεφωνικό δίκτυο στο «μετρό της Χαμάς» οι επικοινωνίες

Κλειστό κύκλωμα ενσύρματων τηλεφώνων λειτουργούσε η Χαμάς στα υπόγεια τούνελ της Λωρίδας της Γάζας, μέσω του οποίου επικοινωνούσαν τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης και κατάφεραν να σχεδιάσουν την επίθεση που πραγματοποίησαν στο έδαφος του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Αυτό υποστηρίζει ρεπορτάζ του CNN που επικαλείται αξιωματούχους με γνώση του θέματος και των πληροφοριών του Ισράηλ.

Σύμφωνα με το CNN, την επίθεση σχεδίασε για δύο χρόνια ένας μικρός πυρήνας μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης που επικοινωνούσε μέσω αυτού του κλειστού κυκλώματος που είχε ενσωματωθεί στο «μετρό της Χαμάς», όπως είναι γνωστές οι σήραγγες της Γάζας.

Οι τηλεφωνικές γραμμές στις σήραγγες επέτρεπαν στους μαχητές της Χαμάς να επικοινωνούν μεταξύ τους μυστικά και χωρίς να εντοπιστούν από αξιωματούχους των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών. Γι’ αυτό και απέφευγαν να χρησιμοποιήσουν κινητά τηλέφωνα ή ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Κατά τη διάρκεια των δύο ετών, ο μικρός πυρήνας των μελών της Χαμάς κράτησε κρυφό το σχέδιο, το οποίο αποκάλυψε όταν ήρθε η ώρα να υλοποιηθεί καλώντας εκατοντάδες μαχητές της τρομοκρατικής οργάνωσης να εξαπολύσουν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις πηγές του CNN, αν και οι διοικητές των μονάδων εδάφους και οι μαχητές εκπαιδεύονταν για πολλούς μήνες και διατηρούνταν σε κατάσταση γενικής ετοιμότητας, ενημερώθηκαν για τα συγκεκριμένα σχέδια μόνο λίγες ημέρες πριν από την επιχείρηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως μία από τις πηγές του πρακτορείου ανέφερε ότι τα γυμνάσια των μελών της Χαμάς είχαν γίνει αντιληπτά, αλλά δεν σήμανε συναγερμός υπό το σκεπτικό ότι η εκπαίδευση πρόκειται για συνηθισμένη διαδικασία.

Μια άλλη πηγή ανέφερε ότι το Ιράν βοήθησε τη Χαμάς να αναπτύξει τις επιχειρησιακές τακτικές ασφαλείας της όλα αυτά τα χρόνια, αν και οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν πιστεύουν ότι το Ιράν έπαιξε άμεσο ρόλο στο σχεδιασμό της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

Το CNN σημειώνει επίσης πως η Χαμάς κατάφερε να κρατήσει κρυφό τον σχεδιασμό της επιχείρησης μέσω παλιών μέτρων αντικατασκοπείας, όπως η αυτοπροσώπως διεξαγωγή συναντήσεων προγραμματισμού και η απομάκρυνση των ψηφιακών επικοινωνιών των οποίων τα σήματα οι Ισραηλινοί μπορούν να παρακολουθήσουν.

Πάντως, όπως αναφέρεται, το Ισραήλ γνώριζε πριν από την επίθεση του Οκτωβρίου ότι Παλαιστίνιοι μαχητές χρησιμοποιούσαν ενσύρματα συστήματα επικοινωνίας. Σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο, οι δυνάμεις της χώρας ανακάλυψαν παρόμοιο εξοπλισμό (ενσύρματες γραμμές επικοινωνίας και κάμερες παρακολούθησης κλειστού κυκλώματος) μετά από επιδρομή στην πόλη Τζενίν στη βόρεια Δυτική Όχθη το καλοκαίρι.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ