Εντυπωσιακά αποτελέσματα καταγράφει νέα δημοσκόπηση λίγο πριν από την δεύτερη κάλπη

Προβάδισμα 24,1 μονάδων καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στη δημοσκόπηση που διενήργησε εν όψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου η εταιρεία GPO για την εφημερίδα «Παραπολιτικά», το διάστημα 12 – 14 Ιουνίου 2023 σε πανελλαδικό δείγμα 1.000 ατόμων.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ βρίσκεται πλέον στο 41,9%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στο 17,8%.

Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 11,7% και το ΚΚΕ διατηρεί και αυτό τις δυνάμεις του χωρίς μεταβολές στο 6,5%.

Αυτό που προκαλεί όμως εντύπωση είναι η συνεχής άνοδος του κόμματος «Σπαρτιάτες» οι οποίοι από 1,5% που τους έδιναν άλλες δημοσκοπήσεις που είχαν προηγηθεί τώρα βρίσκεται στο 2,1% με τάσεις περαιτέρω ανόδου.

Συγκεκριμένα από τα υπόλοιπα κόμματα η «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου ισοβαθμεί με την Ελληνική Λύση στο 3,5% και δεδομένου πως σε προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας εμφάνιζε ποσοστό μέχρι και 4,5% φαίνεται να πληρώνει την αναταραχή που δημιουργήθηκε με τις αλλαγές υποψηφίων στα ψηφοδέλτιά της.

Η Νίκη είναι λίγο πίσω από τα δύο αυτά κόμματα με ποσοστό 2,9% , ενώ για πρώτη φορά σε δημοσκόπηση της συγκεκριμένης εταιρείας εμφανίζεται με αξιώσεις το κόμμα «Σπαρτιάτες» με 2,1% που στηρίζεται από τον Ηλία Κασιδιάρη μετά το κόψιμο του συνδυασμού ανεξάρτητων συνεργαζόμενων υποψηφίων «Έλληνες για την Πατρίδα και την Ελευθερία» από τον Άρειο Πάγο . Τέλος το ΜέΡΑ25 βρίσκεται στο 2,5%.

Να σημειωθεί ότι το κόμμα «Σπαρτιάτες» στις τελευταίες δημοσκοπήσεις όπου και εμφανίστηκε για πρώτη φορά να μετράται το πολιτικό του «ίχνος» (της Pulse, Marc και της Opinion Poll) κινείται στο 1.4% με 1.5%, μέχρι και 1,8%!

Τώρα το ποσοστό του ανεβαίνει στο 2,1%.

Καθόλου άσχημα για ένα κόμμα, το οποίο εμφανίστηκε μόλις πριν δύο εβδομάδες(!) και ήδη παρουσιάζει μία δυναμική η οποία δεν μπορεί να προβλεφθεί που θα καταλήξει.

Η «Φωνή Λογικής» της Α.Λατινοπούλου δεν έχει φανεί στις δημοσκοπικές μετρήσεις αλλά το σημαντικό ποσοστό αναποφάσιστων είναι μια μεγάλη δεξαμενή ψήφων για το κόμμα της.

Άλλωστε η ίδια είναι μια πολύπλευρη και πολυσχιδής προσωπικότητα με μεγάλη έμφαση στην χρήση των social media.

Ούτε ο «Πατριωτικός Συνασπισμός» των Π.Εμφιετζόγλου-Κ.Μπογδάνου καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις αλλά μπορεί να έχει μία δυναμική στην «δεξαμενή» των αναποφάσιστων καθώς απαρτίζεται από 12 κόμματα.

Με βάση πάντως τα μέχρι ευρήματα της GPO προκύπτει επτακομματική Βουλή και με τον νέο εκλογικό νόμο η ΝΔ θα λάμβανε 164 έδρες έναντι μόλις 53 του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν ΠΑΣΟΚ με 35 έδρες, ΚΚΕ με 19 έδρες, Ελληνική Λύση και Πλεύση Ελευθερίας με 10 έδρες και το κόμμα Νίκη με 9 έδρες.

Τι θα κρίνει περισσότερο την ψήφο σας στις εκλογές

Στο ερώτημα για το τι θα κρίνει περισσότερο την ψήφο των πολιτών στις εκλογές, το αίτημα για σταθερότητα της χώρας είναι πλειοψηφικό με 44,2% ενώ ακολουθεί η κατάσταση της οικονομίας με 25,1% και η αλλαγή της πολιτικής της κυβέρνησης με 17.2%

Ποιο πιστεύετε πως είναι το σημαντικότερο διακύβευμα των εκλογών του Ιουνίου

Το ποσοστό όσων θεωρούν ότι το βασικότερο διακύβευμα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης είναι ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης ανέρχεται στο 46,3% , ενώ ακολουθεί ο περιορισμός αυτοδυναμίας της ΝΔ με 26.6% και το να μπουν περισσότερα κόμματα στη Βουλή με 19,5%.

Τι είδους κυβέρνηση θα θέλατε να προκύψει μετά τις εκλογές

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
Στην ερώτηση για το είδος της κυβέρνησης που θα ήθελαν οι πολίτες να προκύψει μετά τις εκλογές, το 45,9% απαντά αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, το 21,8% κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, και το 9,4% συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει στη συγκεκριμένη ερώτηση η ανάλυση των ψηφοφόρων με αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνουν σε ποσοστό 70,5% ότι επιθυμούν μια κυβέρνηση συνεργασίας του κόμματος με το ΠΑΣΟΚ, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ είναι 18,9%.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ