Ενδελεχή έλεγχο των Ρώσων αθλητών ζητά η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών

Η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών, αρμόδια και για θέματα Αθλητισμού, Νάνσι Φέιζερ κάλεσε την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) να «εξετάσει με μεγάλη ακρίβεια» το ιστορικό των Ρώσων αθλητών και να αποκλείσει από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, όσους υποστήριξαν τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

    Η ΔΟΕ, με επικεφαλής τον Γερμανό Τόμας Μπαχ, ενέκρινε την Παρασκευή την παρουσία Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024 (26 Ιουλίου-11 Αυγούστου), υπό ουδέτερη σημαία και αυστηρούς όρους ουδετερότητας, εφόσον έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση τους στην κορυφαία διοργάνωση.

    «Ο πολεμοχαρής Πούτιν δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μπορεί να χρησιμοποιήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι για την προπαγάνδα του. Το ότι οι ρωσικές ομάδες παραμένουν αποκλεισμένες και ότι οι σημαίες και τα σύμβολα απαγορεύονται είναι το ελάχιστο που μπορούμε να περιμένουμε από την ΔΟΕ», επεσήμανε η Φέϊζερ.

    Υπενθυμίζεται, ότι τον Μάρτιο του 2023, η ΔΟΕ συνέστησε στις διεθνείς ομοσπονδίες να επανενσωματώσουν Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές, μεμονωμένα, κάτω από ουδέτερη σημαία, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υποστήριζαν τον πόλεμο που άρχισε ο ρωσικός στρατός στις 24 Φεβρουαρίου 2022 με την εισβολή κατά της Ουκρανίας και ότι δεν έχουν σύνδεση, είτε με τον στρατό, είτε με τις υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας.

    «Τώρα εναπόκειται στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και στις διεθνείς ομοσπονδίες να εξετάσουν με μεγάλη ακρίβεια, εάν μεμονωμένοι Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές αποκλείονται, εφ’ όσον έχουν υποστηρίξει με οποιονδήποτε τρόπο τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας ή εάν έχουν οποιαδήποτε σχέση με την ρωσική κυβέρνηση και τον ρωσικό στρατό», επιβεβαίωσε η υπουργός Εσωτερικών, επίσης αρμόδια για τον Αθλητισμό.

    Σύμφωνα με την ΔΟΕ, ένδεκα αθλητές -οκτώ Ρώσοι και τρεις Λευκορώσοι- έχουν προκριθεί μέχρι στιγμής πληρώντας τα κριτήρια ουδετερότητας, τα οποία θεωρούνται «μεροληπτικά» από την Μόσχα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ