Ενας Πάπας «ακτιβιστής»

Του Μιχάλη Ψύλου

«Σταματήστε να γελοιοποιείτε το περιβαλλοντικό ζήτημα για οικονομικά συμφέροντα»: Η προτροπή δεν ανήκει σε κάποιον εξτρεμιστή οικολόγο ακτιβιστή, αλλά στον Πάπα Φραγκίσκο.

Ο Ποντίφηκας, με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης-προστάτη της φύσης- εξέδωσε την 12σέλιδη αποστολική προτροπή «Laudate Deum».

Ο Πάπας δεν χρησιμοποιεί ήπιες φράσεις, πηγαίνει κατευθείαν στο θέμα, με μια σκληρότητα που συνορεύει με τον εξτρεμισμό, οδηγώντας τον αναγνώστη στα συμπεράσματά του για την υπερθέρμανση του πλανήτη και την ηθική παρακμή της εξουσίας. Με μια αυστηρότητα κρίσης και μια τραχύτητα που ξενίζουν, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «ο κόσμος μας γκρεμίζεται».

Η αποστολική προτροπή του Πάπα Φραγκίσκου αποτελεί μια σαφή πολιτική πράξη. Χρησιμοποιεί μια ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα για Προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας: Ούτε λίγο ούτε πολύ λέε, πώς πρέπει επιτέλους «να βάλουμε ένα τέλος στην ανεύθυνη κοροϊδία που παρουσιάζει το θέμα της προστασίας του Περιβάλλοντος ως απλά οικολογικό, πράσινο, ρομαντικό και συχνά γελοιοποιούμενο για οικονομικά συμφέροντα».

Η αποστολική προτροπή «Laudate Deum» δημοσιεύτηκε οκτώ χρόνια μετά την εγκύκλιο «Laudato si» και σκοπεύει να διευρύνει και να ολοκληρώσει το μήνυμα για τη φροντίδα του κοινού μας σπιτιού και για την «ολοκληρωμένη οικολογία». «Συνειδητοποιώ ότι δεν αντιδρούμε αρκετά, καθώς ο κόσμος που μας υποδέχεται καταρρέει και ίσως πλησιάζει σε ένα οριακό σημείο».

Η κλιματική κρίση «είναι ένα παγκόσμιο κοινωνικό πρόβλημα που συνδέεται στενά με την αξιοπρέπεια της ανθρώπινης ζωής», σημειώνει ο Φραγκίσκος και προσθέτει με έμφαση : «Κανείς δεν σώζεται μόνος του».

Τα τελευταία 50 χρόνια-τονίζει ο Πάπας- η θερμοκρασία του πλανήτη μας έχει αυξηθεί με πρωτοφανή ταχύτητα, πρωτόγνωρη τα τελευταία 2.000 χρόνια». Όμως, σύμφωνα με τον Ποντίφικα, «δυστυχώς, η κλιματική κρίση δεν είναι πραγματικά ένα θέμα που ενδιαφέρει τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις, οι οποίες ενδιαφέρονται να επιτύχουν το μέγιστο κέρδος με το χαμηλότερο κόστος και στο συντομότερο δυνατό χρόνο»

Στην αποστολική προτροπή «Laudate Deum», ο Ποντίφικας ενσωματώνει τις προειδοποιήσεις του για την υπερθέρμανση του πλανήτη και τις σοβαρές συνέπειές της, τις περιβαλλοντικές καταστροφές και τις κοινωνικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Ενόψει μάλιστα της διεθνούς διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, στο Ντουμπάι στα τέλη του χρόνου, ο Πάπας, τονίζει: «Να αποφύγουμε περαιτέρω κλιματικές τραγωδίες. Είμαστε ακριβώς στην κρίσιμη ώρα. Ολα είναι συνδεδεμένα και κανείς δεν σώζεται μόνος του». Δεν διστάζει μάλιστα να πει ότι «περιφρονητικές και παράλογες απόψεις για το κλίμα, υπάρχουν ακόμη και εντός της Εκκλησίας».

Ο Φραγκίσκος δείχνει πως γνωρίζει ότι είναι μια απομονωμένη φωνή, ακόμη και μέσα στην ίδια την Εκκλησία. Αλλά ναι, τον θαυμάζω, όπως και δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο. «Δόξα τω Θεώ» είναι η τελευταία φράση του στην Αποστολική Προτροπή. Γιατί όποιος ισχυρίζεται ότι ο Ανθρωπος δεν ευθύνεται για την κλιματική κρίση, γίνεται ο χειρότερος κίνδυνος για τον ίδιο τον εαυτό του…

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ