Εκπρόσωπος Λιμενικού για Πύλο: Δεν μπορούσαμε να επέμβουμε βιαίως – Έλυσαν το σχοινί και συνέχισαν αυτοδύναμα

Στο ρεπορτάζ του BBC για την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης των εκατοντάδων αλλοδαπών σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πύλου την περασμένη Τετάρτη κλήθηκε να απαντήσει ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος, Νίκος Αλεξίου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, διέψευσε τα περί 7ωρης ακινησίας του μοιραίου σκάφους και ουσιαστικά επανέλαβε όσα αναφέρονται στη γραπτή ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, επισημαίνοντας πως από τη στιγμή του εντοπισμού του σκάφους, το αλιευτικό διένυσε συνολικά 24 ναυτικά μίλια. Στη συνέχεια, το απόγευμα της ίδιας ημέρας έγιναν προσπάθειες παροχής τροφοεφοδίων στο σκάφος. Παράλληλα, προς παροχή συνδρομής, το αλιευτικό προσεγγίστηκε από ένα παραπλέον πλοίο, το οποίο ανέφερε ότι κάθε φορά που προσπαθούσε να το πλησιάσει, απομακρυνόταν με ίδια μέσα. Εντέλει, σταμάτησε και ξεκίνησε η παροχή τροφοεφοδίων. Ακολούθως, και δεύτερο παραπλέον ανέφερε και αυτό με τη σειρά του άρνηση του αλιευτικού, που συνέχισε και πάλι να πλέει αυτοδύναμα, προς τα δυτικά. Και το δεύτερο αυτό δεξαμενόπλοιο άρχισε να προμηθεύει το αλιευτικό, ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, επιβαίνοντες άρχισαν να τα πετούν στη θάλασσα.

«Όλο αυτό κράτησε 4,5 ώρες, άρα αποδομείται ότι έμεινε ακίνητο για 7 ώρες προτού βυθιστεί» δήλωσε ο κ. Αλεξίου.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως βραδινές ώρες της 13ης Ιουνίου, τρεις ώρες πριν τη βύθιση, όταν το παράκτιο σκάφος του Λιμενικού προσέγγισε το αλιευτικό για να διαπιστώσει-ρωτήσει αν θέλουν κάποια βοήθεια, μετά από 6-7 λεπτά έλυσαν μόνοι τους το σχοινάκι που τους έριξαν οι λιμενικοί για να προσεγγίσουν το αλιευτικό και συνέχισαν τη πορεία τους αυτοδύναμα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λιμενικού, λόγω αυτής της άρνησης των επιβαινόντων στο αλιευτικό να δεχθούν βοήθεια, οι λιμενικοί δεν μπορούσαν να επέμβουν βιαίως, το πλωτό τους παρέμεινε σε ασφαλή απόσταση, ώστε να είναι σε εγγύτητα αν χρειαζόταν τελικά να επέμβει άμεσα, όπως και έγινε. Ο κ. Αλεξίου έκανε λόγο για ανακριβείς αναφορές ότι το Λιμενικό επενέβη εκ των υστέρων.

Ερωτηθείς για ποιο λόγο δεν έχει καταγραφεί πουθενά η στιγμή της βύθισης του αλιευτικού, απάντησε πως όταν μπαίνεις σε επιχειρησιακό συναγερμό, δεν ακυρώνεις κάποιον από τη διαδικασία διάσωσης, για να τραβήξει οπτικοακουστικό υλικό.

Εξήγησε, τέλος, ότι το μοιραίο αλιευτικό, από το πρωί της Τρίτης που εντοπίστηκε μέχρι και τη βλάβη που υπέστη το βράδυ της ίδιας μέρας, έπλεε κανονικά, δεν είχε τεθεί σε κατάσταση ακυβερνησίας.

«Θα μπορούσαμε να παρακάμψουμε το πρωτόκολλο, αν υπήρχε συνεργασία» με τους επιβαίνοντες στο αλιευτικό, όπως έγινε σε άλλες περιπτώσεις. «Δεν μπορούσαμε να επέμβουμε βιαίως», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λιμενικού.

Στο μεταξύ, για άλλη μία ημέρα συνεχίζονται οι έρευνες στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου. Από νωρίς επιχειρούν Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μία φρεγάτα του Π.Ν. και τέσσερα παραπλέοντα πλοία. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί εντάσεως 3-4 Μποφόρ.

Την ίδια ώρα, το πρωί την πόρτα της ανακρίτριας Καλαμάτας περνούν για να απολογηθούν οι 9 συλληφθέντες ως διακινητές.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ