«Είμαι προδομένη από τον Τζόρτζι» – Τι έλεγε η Καϊλή τέσσερις ώρες με τους δικηγόρους της

Την απολογία της ετοίμαζε με τους δικηγόρους της η Εύα Καϊλή, στην τετράωρη συνάντηση που είχαν στη φυλακή όπου κρατείται στις Βρυξέλλες.

«Αισθάνεται προδομένη από τον σύντροφό της», δήλωσε ο δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος. Ο ίδιος ταξίδεψε από την Αθήνα στις Βρυξέλλες και μαζί με τον δικηγόρο Αντρέ Ριζόπουλο, συζήτησαν επί ώρες μέσα στη φυλακή με την Εύα Καϊλή.

«Είναι προβληματισμένη», είπε ο κ. Δημητρακόπουλος, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση. Και αναφερόμενη στον σύντροφό της, είπε ότι εκείνη τον είχε εμπιστευτεί.

Αναφερόμενος στην προγραμματισμένη απολογία της Εύας Καϊλή το πρωί της Πέμπτης (22/12), ο κ. Δημητρακόπουλος ανέφερε ότι κρίνεται εάν θα αφεθεί ελεύθερη ή εάν θα συνεχιστεί η προφυλάκισή της. «Καμία πρόβλεψη δεν είναι ασφαλής», όπως ανέφερε.

Νέα στοιχεία για το Qatargate
Την ίδια ώρα, νέα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το Qatargate. Σύμφωνα με την ιταλική ιστοσελίδα il Fatto Quoditiano. στις 10 Οκτωβριου σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο των Βρυξελλών, συναντήθηκαν οι Παντσέρι, Τζιόρτζι και μια αντιπροσωπεία Καταριανών μαζι και ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Steigenberger Wiltcher’s το οποίο είναι διάσημο στο Βέλγιο για τους εύπορους πελάτες του με το πάρκινγκ του να είναι γεμάτο Rolls Royce, Jaguar και Ferrari.

Η ομάδα αυτή των Καταριανων με επικεφαλής τον υπ. Εργασίας Αλί μπιν Σαμίχ αλ Μάρι ειχε κλεισει μια σουίτα στον 4ο όροφο.

Βρισκόταν στις Βρυξέλλες προκειμένου να μιλήσει ο υπουργός στην υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 14 Νοεμβρίου για να απαντήσει σχετικά με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο των προετοιμασιών για το Μουντιάλ.

Την προετοιμασία του υπουργού είχαν αναλάβει οι Παντσέρι και Τζιόρτζι, αναφέρει η ιταλική ιστοσελίδα.

Κατάθεση Τζόρτζι – Τα μετρητά έρχονταν με τους κωδικούς «γραβάτες» και «ρούχα»
Mεθόδους που χρησιμοποιούν οι έμποροι ναρκωτικών και κωδικοποιημένες ονομασίες, για τη μεταφορά χρημάτων από το Κατάρ και το Μαρόκο, χρησιμοποιούσαν οι κατηγορούμενοι του QatarGate, όπως γράφει Il Fatto Quotidiano. Η ιταλική εφημερίδα κάνει νέες αποκαλύψεις για τις καταθέσεις που έδωσε στις βελγικές Αρχές ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Στο αποκαλυπτικό δημοσίευμα γίνεται λόγος για μετρητά, που έφταναν από το Κατάρ και το Μαρόκο, με μεθόδους αντίστοιχες με αυτές που χρησιμοποιούν οι έμποροι ναρκωτικών. Για συναντήσεις στο Παρίσι, κατά τις οποίες οι λέξεις «γραβάτες» και «ρούχα» ήταν κωδικοποιημένες ονομασίες για τις δεσμίδες χρημάτων, για στενές επαφές με το Μαρόκο και το Κατάρ, αλλά και για ένα «συμβόλαιο» με τη Μαυριτανία.

Σύμφωνα πάντα με την Il Fatto Quotidiano, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι μίλησε επειδή δεν μπορούσε να αρνηθεί όλα όσα γνώριζαν ήδη οι μυστικές υπηρεσίες γι’ αυτόν και τον Αντόνιο Παντσέρι, καθώς τους παρακολουθούσαν επί μήνες. Έτσι, επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά πως ο Αντόνιο Παντσέρι ίδρυσε τη ΜΚΟ «Fight Impunity» με σκοπό να λειτουργήσει ως ένα είδος πληρωμένου πρακτορείου σχέσεων με ευρωβουλευτές, που δωροδοκούσαν για να αποκτήσουν ευνοϊκή στάση με πελάτες του ευρωπαϊκού θεσμού.

La Repubblica
Παράλληλα, η ιταλική εφημερίδα La Repubblica αποκάλυψε το παρασκήνιο από την έρευνα των βελγικών Αρχών και το πώς κατάφεραν να εξαρθρώσουν το κύκλωμα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ἐγκυρης ιταλικής εφημερίδας, η έρευνα των βελγικών μυστικών υπηρεσιών ξεκίνησε την περασμένη άνοιξη και κορυφώθηκε με την εισβολή στο σπίτι του Παντσέρι, όπου καταμετρήθηκαν 700.000 ευρώ, ενώ φωτογραφήθηκε οτιδήποτε ενδιαφέρον, ενώ εγκαταστάθηκαν κοριοί και κάμερες.

Παράλληλα, έγινε γνωστό πως οι Παντσέρι και Τζόρτζι «χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένη γλώσσα κρύβοντας τα χρήματα στα διαμερίσματά τους» αναφέρουν στα πρακτικά οι βελγικές Αρχές, που μιλούν για μια «υπόθεση πολλών εκατομμυρίων ευρώ».

Για την Εύα Καϊλή
Σε ότι αφορά τον σύντροφο της Εύας Καϊλή, η Il Fatto Quotidianο, που τον αναγράφει ως «Mister Kaili», αναφέρει στο ρεπορτάζ της, πως μίλησε αποκαλύπτοντας πως όσον αφορά στο Κατάρ, υπήρχε ο «Αλγερινός», κάποιος με το όνομα Boudjellal, ο οποίος τον έφερε σε επαφή με έναν Παλαιστίνιο στην Τουρκία, και ο οποίος με τη σειρά του τον έφερε σε επαφή με ένα άλλο άτομο στο Βέλγιο, λέγοντας πως κάπως έτσι έφταναν τα μετρητά.

«Το σύνολο ήταν μεταβλητό, μου είναι δύσκολο να το υπολογίσω, αυτοί ήταν που αποφάσιζαν», φέρεται να είπε στους δικαστές ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος φρόντιζε να μην αφήνει ίχνη, διαγράφοντας αριθμούς επαφών από το κινητό του τηλέφωνο.

Η ιταλική εφημερίδα σημειώνει, επίσης, πως από την έρευνα των Βελγικών Αρχών, προκύπτει ότι υπέρ του Μαρόκου ήταν και ο ευρωβουλευτής Αντρέα Κοτσολίνο, ο οποίος αντικατέστησε τον Παντσέρι. Όπως αποκαλύπτει ο Τζόρτζι, ένα αντίστοιχο σύστημα λειτουργούσε και στην περίπτωση του Μαρόκου. «Μέσω του πρεσβευτή στην Πολωνία, Αμπντεραχίμ Άτμο, ο οποίος έφερνε κάθε τόσο χρήματα, αλλά όχι σε τακτική βάση» δήλωσε στις Αρχές ο Τζόρτζι και πρόσθεσε: «Πρόκειται για ποσά μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Υπολογίζω το συνολικό ποσό σε 50.000 ευρώ. Ερχόταν στις Βρυξέλλες ή πηγαίναμε στο Παρίσι, στο διαμέρισμά του. Όταν πηγαίναμε να πάρουμε χρήματα, λέγαμε ότι πηγαίναμε να πάρουμε γραβάτες ή ρούχα», αποκάλυψε ο Τζόρτζι.

Αναφορικά, τέλος, με μια παρόμοια δραστηριότητα υπέρ της Μαυριτανίας, ο Τζόρτζι θα πληρωνόταν λαμβάνοντας ένα πλασματικό ενοίκιο για το διαμέρισμά του, ύψους 1.500 ευρώ μηνιαίως συν 300 ευρώ έξοδα, ενώ ο Παντσέρι θα ελάμβανε 25.000 ευρώ σε μετρητά, όπως αποκάλυψε ο Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ