Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα: Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για «εγκλήματα πολέμου» κατά συναδέλφων τους στον πόλεμο στην Μέση Ανατολή

Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα: Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για «εγκλήματα πολέμου» κατά συναδέλφων τους στον πόλεμο στην Μέση Ανατολή. Στη δικαιοσύνη στράφηκε η μη κυβερνητική οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF)» για τα «εγκλήματα πολέμου», όπως τα χαρακτηρίζουν, κατά των συναδέλφων τους στα Παλαιστινιακά Εδάφη και στο Ισραήλ.

«Οι RSF κατέθεσαν στις 31 Οκτωβρίου 2023 στο γραφείο του εισαγγελέα του ΔΠΔ μήνυση για εγκλήματα πολέμου, στην οποία αναφέρονται λεπτομερώς οι περιπτώσεις 9 δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν από τις 7 Οκτωβρίου και 2 που τραυματίστηκαν κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους», αναφέρουν οι RSF σε ανακοίνωσή τους.

Η προσφυγή αφορά «οκτώ παλαιστίνιους δημοσιογράφους, που σκοτώθηκαν κατά τους βομβαρδισμούς ζωνών αμάχων στη Γάζα από το Ισραήλ, και έναν ισραηλινό δημοσιογράφο, ο οποίος σκοτώθηκε στις 7 Οκτωβρίου ενώ κάλυπτε την επίθεση εναντίον του κιμπούτς του από τη Χαμάς».

Στην προσφυγή αναφέρεται επίσης «η εσκεμμένη καταστροφή, πλήρης ή μερική, των εγκαταστάσεων περισσότερων από 50 μέσων ενημέρωσης στη Γάζα».

«Η έκταση, η σοβαρότητα και η επανάληψη διεθνών εγκλημάτων με στόχο τους δημοσιογράφους, ιδιαίτερα στη Γάζα, καλούν για μια έρευνα κατά προτεραιότητα από τον εισαγγελέα του ΔΠΔ. Του ζητούμε από το 2018 να πραγματοποιήσει μια τέτοια έρευνα. Τα τραγικά γεγονότα που βρίσκονται σε εξέλιξη καταδεικνύουν τον ακραία επείγοντα χαρακτήρα της κινητοποίησής του», υπογράμμισε ο Κριστόφ Ντελουάρ, γενικός γραμματέας της μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Το ΔΠΔ, στο οποίο μπορούν να προσφεύγουν τα κράτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ή ο ίδιος ο εισαγγελέας, δεν έχει υποχρέωση να επιληφθεί αυτής της προσφυγής.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, 34 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από την αρχή της σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, από τους οποίους τουλάχιστον 12 βρήκαν το θάνατο κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους (δέκα στη Γάζα, ένας στο Ισραήλ και ένας στο Λίβανο).

Αναφορικά με το Λίβανο, ο οποίος δεν είναι κράτος μέλος του ΔΠΔ, «οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα εξετάζουν τη δυνατότητα να προσφύγουν γι’ αυτές τις περιπτώσεις σε άλλες αρμόδιες δικαιοδοσίες», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), που έχει την έδρα της στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε από την πλευρά της τη Δευτέρα πως τουλάχιστον 31 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου, από τους οποίους 26 Παλαιστίνιοι, τέσσερις Ισραηλινοί και ένας Λιβανέζος.

Η CPJ, η οποία περιλαμβάνει στον απολογισμό της τα θύματα στο Ισραήλ, στη Λωρίδα της Γάζας και στα λιβανικά σύνορα, ανέφερε επίσης εννέα τραυματίες δημοσιογράφους και εννέα δημοσιογράφους που έχουν εξαφανισθεί ή κρατούνται. Ο απολογισμός αυτός είναι ήδη πλέον ο πιο αιματηρός για τους δημοσιογράφους που καλύπτουν αυτή τη σύγκρουση από την ίδρυση της CPJ το 1992, σύμφωνα με τον οργανισμό αυτό.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ