Γιατί οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ προκαλούν τους θανάτους χιλιάδων παιδιών

Γιατί οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ προκαλούν τους θανάτους χιλιάδων παιδιών. Τουλάχιστον 8.796 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 3.648 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια των ισραηλινών επιδρομών στην Λωρίδα της Γάζας, που ξεκίνhσαν στις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Υγείας στη Γάζα που ελέγχεται από τη Χαμάς.

Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς αφήνει νεκρά παιδιά με τον ταχύτερο ρυθμό από σχεδόν κάθε άλλη ένοπλη σύγκρουση εδώ και δεκαετίες. «Η Γάζα έχει γίνει νεκροταφείο παιδιών», όπως το έθεσε UNICEF, σημειώνοντας ότι στον παλαιστινιακό θύλακα κάθε μέρα ουσιαστικά σκοτώνονται κατά μέσο όρο 240 παιδιά.

Βέβαια τα στοιχεία για τις απώλειες αμάχων στη Γάζα προέρχονται από το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, η αξιοπιστία της οποίας έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση αφού κατηγόρησε τις ισραηλινές δυνάμεις για την έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ Αχλί, κάτι που αμφισβητείται από πολλούς ερευνητές και την αξιολόγηση της κοινότητας πληροφοριών των ΗΠΑ.

Πάντως αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χρησιμοποιούν τα στοιχεία της Χαμάς, θεωρώντας τα αξιόπιστα.

Γιατί οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ προκαλούν τους θανάτους χιλιάδων παιδιών

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, για κάθε δέκα άτομα που δηλώνται ως νεκροί από το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, τα τέσσερα είναι παιδιά. Πρόκειται για ένα ποσοστό των παιδικών θανάτων που ξεπερνά όλες τις πρόσφατες ένοπλες συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένης της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

Την Κυριακή, ο διεθνής οργανισμός Save The Children ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των παιδιών που σκοτώθηκαν στη Γάζα μέσα σε τρεις εβδομάδες είχε ξεπεράσει τον συνολικό αριθμό των παιδιών που σκοτώθηκαν σε όλες τις παγκόσμιες ζώνες συγκρούσεων από το 2019.

Για να βρεθεί ένας συγκρίσιμος αριθμός θανάτων, θα πρέπει να επιστρέψουμε στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, ο οποίος σκότωσε 27.126 παιδιά σε διάστημα άνω των 10 ετών, ή στον εμφύλιο πόλεμο στην Υεμένη στον οποίο 3.774 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους σε επτά χρόνια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Συγκριτικά, ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς διαρκεί λιγότερο από ένα μήνα και εντείνεται καθώς το Ισραήλ ξεκίνησε χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα. Ούτε στη Συρία ούτε στην Υεμένη είδαμε τα παιδιά να πληρώνουν τόσο βαρύ φόρο αίματος.

Πού αποδίδεται

Διάφοροι παράγοντες συμβάλλουν στον αυξημένο αριθμό θανάτων μεταξύ των παιδιών, εξηγούν ειδικοί στο Insider.

  • Τα δημογραφικά στοιχεία και η γεωγραφία παίζουν σημαντικό ρόλο. Σχεδόν οι μισοί από τους 2,1 εκατ. κατοίκους της Γάζας είναι κάτω των 18 ετών ή 18 ετών.
  • Η Λωρίδα της Γάζας είναι μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στον κόσμο.
  • Οι εντολές εκκένωσης του Ισραήλ, από την βόρεια πλευρά προς το νότο, έχουν συνωστίσει τον άμαχο πληθυσμό σε πολύ μικρές περιοχές.
  • Το έδαφος της Γάζας είναι ως επί το πλείστον επίπεδο, γεγονός που αυξάνει την αποτελεσματικότητα και την εμβέλεια των βομβαρδισμών.
  • Η Χαμάς, η οποία προκάλεσε την αντίδραση του Ισραήλ όταν εισέβαλε στην επικράτειά του στις7 Οκτωβρίου εκτελώντας πάνω από 1.400 ανθρώπους, δρα δίπλα και κάτω από ένα αστικό περιβάλλον από το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να διαφύγουν οι κάτοικοι.
  • Η στρατηγική του Ισραήλ.

Όπως εξηγεί ο διευθυντή για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη στο Human Rights Watch, Ομάρ Σακίρ, η παραμονή σε προσφυγικούς καταυλισμούς, σχολεία και νοσοκομεία που λειτουργούν από τον ΟΗΕ δημιουργεί κινδύνους για περισσότερες απώλειες αμάχων, επειδή οι άνθρωποι συγκεντρώνονται σε περιοχές που δέχονται επίθεση.

«Η ένταση του βομβαρδισμού που έχουν πραγματοποιήσει εγκυμονεί έναν προβλέψιμο κίνδυνο για απώλειες αμάχων», είπε χαρακτηριστικά. «Το βλέπουμε σε διαφορετικό βαθμό έντασης. Ο σημαντικός αριθμός των νεκρών είναι σύμφωνος με την σφοδρότητα του βομβαρδισμού».

«Οι 6.000 βόμβες που το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έριξε στη Γάζα την πρώτη εβδομάδα είναι ένας απίστευτος αριθμός», συμπληρώνει ο Μπράιαν Φινουκάν, πρώην σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το δίκαιο του πολέμου που τώρα απασχολείται στο International Crisis Group. «Είναι παραπάνω από ό,τι θα είχε ρίξει ο αμερικανικός συνασπισμός κατά του ISIS σε έναν ολόκληρο μήνα».

Σύμφωνα με τον Φινουκάν, δεν είναι επίσης αβάσιμο να αμφιβάλλουμε ότι το Ισραήλ έχει ακριβή εικόνα για το ποιον ακριβώς πλήττουν αυτές οι βόμβες. «Η αποτυχία του Ισραήλ να προβλέψει τις φρικαλεότητες της 7ης Οκτωβρίου θέτει υπό αμφισβήτηση την ποιότητα των πληροφοριών σχετικά με τυχόν προσχεδιασμένους στόχους», είπε. «Το κατά πόσο παραμένουν νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι είτε όχι, και αν οι ισραηλινές πληροφορίες σχετικά με παράπλευρες βλάβες αμάχων πρέπει να αναθεωρηθούν».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ