Γιορτές με πολύ κορωνοϊό και… κοκαΐνη

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας, Νίκο Θωμαΐδη, η πραγματικότητα αποκαλύπτει ότι τον προηγούμενο μήνα παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στο γενικό φορτίο των λυμάτων, τόσο από τον κορωνοϊό όσο και από άλλους αναπνευστικούς ιούς, όπως η γρίπη τύπου Α και ο συγκυτιακός ιός.

Κατά τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι οι αναλύσεις στα λύματα παρέχουν αξιόπιστα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και αναμένουν αύξηση του ιικού φορτίου. Ειδικότερα, το υλικό φορτίο του κορονοϊού ξεπερνά τα άλλα δύο ιούς, αλλά η παρουσία των γρίπης και RSV καθιστά το κοκτέιλ αυτό ιδιαίτερα σοβαρό. Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν αυξήσεις της τάξης του 85-90% σε αυτούς τους ιούς, προβλέποντας μεγαλύτερο ιικό φορτίο τις προσεχείς εβδομάδες.

Σχετικά με τη γρίπη, προειδοποίησε για υπερδιπλασιασμό του ιικού φορτίου και έκφρασε ανησυχία για την έκρηξη των κρουσμάτων.

Διαβάστε οπωσδήποτε: Πρωτοχρονιά με έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού

Ο καθηγητής Θωμαΐδης επισήμανε ότι η χρήση κοκαΐνης διπλασιάστηκε πριν τα Χριστούγεννα, καταδεικνύοντας την κατάχρηση ουσιών κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η πανδημία και η διαρκής οικονομική κρίση έχουν διαμορφώσει μια νέα συμπεριφορά, με αυξημένη χρήση ψυχοφαρμάκων και διεγερτικών ως αποτέλεσμα της πίεσης στην κοινωνία.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...