Αυτοί είναι οι Κροάτες «BBB»: Οι ακροδεξιοί εθνικιστές και νοσταλγοί του Χίτλερ με τις ουκρανικές σημαίες – Οι σχέσεις τους με Έλληνες οπαδούς

Γνωστοι και… μη εξαιρετέοι στις ευρωπαϊκές διωκτικές Αρχές είναι οι νεοναζί Κροάτες χούλιγκαν που προκάλεσαν τα φονικά επεισόδια στο γήπεδο της ΑΕΚ, καθώς η πορεία τους τα τελευταία 30 χρόνια βρίθει κραυγαλέων ενεργειών και χαρακτηριστικών για το ποιόν τους.

Οι Bad Blue Boys, ο βασικός σύνδεσμος οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, ήρθαν στο διεθνές προσκήνιο το 1990, όταν μετά τις πρώτες πολυκομματικές εκλογές στην Κροατία, υποστήριξαν μαζικά τον Φράνιο Τούτζμαν που μεθόδευσε την ανεξαρτητοποίηση από την Γιουγκοσλαβία.

Ο αγώνας με τον Ερυθρό Αστέρα στο Ζάγκρεμπ στις 13 Μαΐου μετατράπηκε σε πεδίο πολέμου και «έδειξε» το κλίμα τρομοκρατίας που θα επικρατούσε το 1991 στο δημοψήφισμα, το οποίο ακολούθησε η εξέγερση των περιοχών με σερβικό πληθυσμό.

Η ακροδεξιά και ο νεοναζισμός παρέμειναν η κινητήρια δύναμη του συνδέσμου όπως καταγράφηκε τόσο στα γήπεδα όσο και εκτός αυτών. Είναι χαρακτηριστική το 2008 η εμφάνιση σε κεντρικό σημείο του Ζάγκρεμπ γκραφίτι που διαλαλούσε «θάνατος στους δημοσιογράφους» με την υπογραφή των BBB, παρότι αρνήθηκαν την πατρότητά του.

Δέκα χρόνια αργότερα, το 2018, σε αστυνομική επιχείρηση στα γραφεία του συνδέσμου, εντοπίστηκαν όπλα, πυρομαχικά, ρόπαλα, μπαλακλάβες και άλλα «καλούδια». Σημειώνεται ότι η διακόσμηση του συνδέσμου εξωτερικά περιελάμβανε γκραφίτι με τον Αδόλφο Χίτλερ αλλά και τον φασίστα Κροάτη ηγέτη των Ούστασι Άντε Πάβελιτς.

Πολλοί συνδέουν την έντονα ακροδεξιά και νεοναζιστική ρητορική των BBB και με το γεγονός ότι πρώτοι σήκωσαν ουκρανικές σημαίες εντός γηπέδου μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Στο ίδιο πλαίσιο υπάρχουν αναφορές για στενές σχέσεις τους με ακροδεξιούς και νεοναζί οπαδούς, μεταξύ άλλων του Παναθηναϊκού στην Ελλάδα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ