Αυστηρή προειδοποίηση του ΔΝΤ ότι οι κυβερνήσεις θα «μετανιώσουν» όσα υπόσχονται στους αγρότες

Δημοσιονομική Σταθεροποίηση vs Κρατικές Ενισχύσεις: Η Απάντηση του ΔΝΤ στις Διαδηλώσεις Αγροτών στην Ευρώπη

Σε πρόσφατες δηλώσεις της, η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, εξέφρασε την κατανόησή της για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, οι οποίοι έχουν προβεί σε διαδηλώσεις σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Παράλληλα, επεσήμανε την ανησυχία της για τη συνεχιζόμενη παράταση των κρατικών ενισχύσεων από τα κράτη μέλη, τονίζοντας την ανάγκη για δημοσιονομική σταθεροποίηση.

Η Σημασία της Δημοσιονομικής Σταθεροποίησης

Το ΔΝΤ έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα την ανάγκη για προοδευτική κατάργηση των μέτρων στήριξης που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, την αντιμετώπιση του πληθωριστικού σοκ και τις συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Γκεοργκίεβα τόνισε τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν τα κράτη να βρεθούν αντιμέτωπα με οικονομικά σοκ χωρίς τα απαραίτητα δημοσιονομικά περιθώρια, λόγω της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού.

Ανάγκη για Ευελιξία και Στρατηγική

Η Γκεοργκίεβα αναφέρθηκε στις συζητήσεις με υπουργούς Οικονομικών, οι οποίοι αναγνωρίζουν την ανάγκη για δημοσιονομική σταθεροποίηση αλλά επισημαίνουν τις δυσκολίες στην κατάργηση της υποστήριξης. Ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να εξετάσουν μεθόδους για την ενίσχυση των εσόδων, την εγγύηση της ποιότητας των δαπανών και την εξεύρεση νέων τρόπων για τη βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης.

Διαβάστε οπωσδήποτε: Οι αγρότες τρομοκρατούν το κατεστημένο σε ολόκληρη την Ευρώπη

Αντιμετώπιση των Προκλήσεων

Οι διαδηλώσεις των αγροτών, ιδιαίτερα στη Γαλλία και τη Γερμανία, έχουν προκαλέσει την αντίδραση των κυβερνήσεων, που αναζητούν τρόπους για την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και την υιοθέτηση μέτρων που θα υποστηρίξουν τους παραγωγούς, ενώ παράλληλα διαχειρίζονται την αυξανόμενη εξυπηρέτηση του χρέους και τις επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς όπως η ανταγωνιστικότητα, η πράσινη οικονομία, και η ψηφιακή μετάβαση.

Η προσέγγιση του ΔΝΤ αποσκοπεί στην ενθάρρυνση των κρατών να βρουν έναν ισορροπημένο τρόπο μεταξύ της ανάγκης για οικονομική στήριξη και της δημοσιονομικής υπευθυνότητας, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και η ευρύτερη κοινωνία.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ