Αρνητικά μηνύματα στη ΝΔ από… κέντρο, γυναίκες και νεολαία

Τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων μπορεί σε γενικά πλαίσια να δίνουν μία ανοδική πορεία για τη Νέα Δημοκρατία αλλά εμπεριέχουν και ασαφή στοιχεία που δείχνουν ότι ίσως το κυβερνών κόμμα να έχει πιάσει ταβάνι.
Στη χθεσινή δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1 είδαμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των αναποφάσιστων είναι από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με κεντρώο και κεντροαριστερό παρελθόν.
Είναι αυτοί δηλαδή που της έδωσαν το μεγάλο ποσοστό το 2019.

Κεντρώες γυναίκες και νεολαία η γκρίζα ζώνη

Αυτοί, πλέον, βρίσκονται στην γκρίζα ζώνη, δηλαδή 25 μέρες πριν τις εκλογές δεν έχουν αποφασίσει εάν θα επιστρέψουν στη ΝΔ, αν θα απέχουν από τις εκλογές ή θα στραφούν σε κάποιο άλλο κόμμα. Σε μία άλλη δημοσκόπηση, αυτή της Pulse προχθές το μεγαλύτερο ποσοστό των αναποφάσιστων πάει στον ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερο στη Νέα Δημοκρατία.
Την ίδια ώρα, η δημοσκόπηση της Marc δείχνει ότι περισσότερο αναποφάσιστες είναι οι γυναίκες στις περισσότερες ηλικιακές κατηγορίες και οι νέοι άνθρωποι.
Είναι δύο κατηγορίες που η ΝΔ δεν τις έχει και δύσκολο να τις ελκύσει ο λόγος Μητσοτάκη από την στιγμή που μέχρι τώρα δεν τις έχει πείσει μέχρι τώρα.
Αυτό το κομμάτι έχει μείνει στη ζώνη των αναποφάσιστων διότι έχει αποτραβηχτεί από την ΝΔ λόγω του δυστυχήματος των Τεμπών αλλά και από σκάνδαλα σε επίπεδο θεσμών όπως οι υποκλοπές.

Δύσκολο να προσεγγιστούν οι νέοι με τα χθεσινά μέτρα

Όσον αφορά τους νέους τα Τέμπη αποτέλεσμα το τελειωτικό χτύπημα για τις σχέσεις ΝΔ-νεολαίας.
Περίπου 438.000 νέοι θα ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές και η ΝΔ στο χθεσινό της πρόγραμμα το μόνο που είπε είναι ότι ο μικτός μισθός θα φτάσει στα 950 ευρώ μετά από 4 χρόνια και ότι θα έχουμε άλλα 10.000 χαμηλότοκα δάνεια για να πάρουν σπίτι με προυποθέσεις να έχουν ένα αρκετό κεφάλαιο.
Νομίζουμε ότι τέτοια μέτρα ούτε τα ακούνε στη νεολαία και θα είναι αναποτελεσματικά για την προσέλκυση νέων ψηφοφόρων.
Ένα μεγάλο ποσοστό, βέβαια, δεν θα ψηφίσει διότι δεν έχει πολιτικοποιηθεί. Άλλο ένα μεγάλο, πάντως, θα ψηφίσει οτιδήποτε το οποίο δεν είναι συστημικό. Θα ψηφίσουν κατά της εξουσίας. Οπότε σίγουρα δεν θα πάνε στη ΝΔ. Μεγάλη μερίδα των νεολαίων κυρίως γύρω από την ηλικία των 30, έχουν δείξει μετρήσεις, ότι πείθεται περισσότερο από το λόγο Κασιδιάρη για δραστικές λύσεις στα θέματα ασφάλειας, παιδείας, μετανάστευσης, εργασίας.

Λίγοι οι αναποφάσιστοι στα δεξιά

Την ίδια ώρα, οι δεξιοί πολίτες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc που παραμένουν αναποφάσιστοι είναι στο χαμηλό ποσοστό 8%. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι περισσότεροι έχουν αποφασίσει που θα πάνε, έχουν επιλέξει το κόμμα που θα ψηφίσουν στις 21 Μαΐου. Από αυτό το 8% των αναποφάσιστων ότι και να πάρει η ΝΔ δεν είναι αρκετό. Άλλωστε, υπάρχουν τουλάχιστον 6-7 κόμματα στα δεξιά της ΝΔ που μπορούν να πάνε. Σημαντικό είναι ότι η ΝΔ λόγω COVID 19 έχασε χιλιάδες από την ηλικιακή ομάδα του 55 + που παραδοσιακά ψήφιζαν ΝΔ.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...