Από τα τριχίλιαρα της Ηλείας στα διχίλιαρα Μητσοτάκη, ένα ρουσφέτι δρόμος

Το «κερασάκι στην τούρτα» αποδείχθηκε ο διάδοχος του αποπεμφθέντος κ. Γεωργαντάς, για τον οποίον η Κουμουνδούρου με άμεσα αντανακλαστικά επεφύλασσε έτερο βίντεο, προς επίρρωση της ρουσφετολογικής μαεστρίας της Νέας Δημοκρατίας.

Μπορεί να έχουν περάσει 15 χρόνια, αλλά η ψηφοθηρική τακτική της ΝΔ ακόμα και πάνω στις τραγωδίες παραμένει η ίδια, σχολίαζαν χθες στην Κουμουνδούρου με αφορμή τις απίστευτες δηλώσεις του Πέτρου Δούκα για τις «τσάντες με χρήματα» και την αντίδραση του παρόντος – μέχρι χθες – υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιου Λιβανού περί «εποποιίας». Η σύνδεση των «τριχίλαρων» που μοίραζε προεκλογικά η κυβέρνηση Καραμανλή στην Ηλεία για να ανατρέψει το εις βάρος της κλίμα εξαιτίας των φονικών πυρκαγιών του 2007 με το πρόσφατο «διχίλιαρο» Μητσοτάκη για τους αποκλεισμένους από το χιονιά στην Αττική Οδό, δεν ήθελε και πολύ να γίνει.

Η «παραίτηση» Λιβανού μετά το σάλο από το βίντεο που κυκλοφορούσε από το πρωί και η προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να εμφανιστεί ως δυναμική κίνηση του Πρωθυπουργού και να τονώσει το ηγετικό του προφίλ, «δεν μπορεί να κρύψει την ακραία ψηφοθηρία της ΝΔ σε βάρος πολιτών με αφορμή φυσικές καταστροφές» σημείωσε η Κουμουνδούρου σε ανακοίνωσή της, κάνοντας λόγο για «την ίδια ακριβώς ρουσφετολογική συνταγή εξαπάτησης» με αφορμή τις αποζημιώσεις 2.000 ευρώ σε όσους ενεπλάκησαν στο… επιτελικό φιάσκο της πρόσφατης κακοκαιρίας. Πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως το επίμαχο βίντεο ήταν μόνο αφορμή και η αποπομπή Λιβανού αποσκοπούσε στον κατευνασμό των αγροτών, την ώρα που όλα δείχνουν σκλήρυνση της στάσης τους και περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Το «κερασάκι στην τούρτα» εξάλλου αποδείχθηκε ο διάδοχος του αποπεμφθέντος κ. Γεωργαντάς, για τον οποίον η Κουμουνδούρου με άμεσα αντανακλαστικά επεφύλασσε έτερο βίντεο, προς επίρρωση της ρουσφετολογικής μαεστρίας της Νέας Δημοκρατίας. Σε αυτό, ο κ. Γεωργαντάς σε παλαιότερη κομματική εκδήλωση της Ν.Δ., φαίνεται να λέει ότι οι τοπικές οργανώσεις πρέπει να υπενθυμίσουν πριν από τις εκλογές σε πρώην ψηφοφόρους της Ν.Δ., το γεγονός ότι ωφελήθηκαν από τις κυβερνήσεις της, είτε με διορισμούς, είτε με συμβάσεις κλπ. «Για να δούμε αν ο κατά τα άλλα εύθικτος κ. Μητσοτάκης θα αποπέμψει και τον νέο του υπουργό. Λίγο δύσκολο βέβαια, γιατί αν ήταν έτσι θα έπρεπε να πάνε όλοι μαζί στα σπίτια τους» σχολίασε σκωπτικά η Κουμουνδούρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ντόμινο ενδοκυβερνητικών και εσωκομματικών εξελίξεων που πυροδότησε η στιχομυθία Δούκα – Λιβανού, δηλαδή η «παραίτηση» του δεύτερου και εν συνεχεία η διαγραφή του πρώτου, εκλαμβάνεται από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ως επιβεβαίωση της πλήρους αποσταθεροποίησης του Μεγάρου Μαξίμου και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, που βλέπει παράλληλα με την μόνιμη πλέον εκατόμβη νεκρών στην πανδημία, την κρίση της ακρίβειας να λαμβάνει διαστάσεις χιονοστιβάδας και κοινωνικής έκρηξης, που μέχρι στιγμής δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με επικοινωνιακούς όρους και τσαλακώνει εμφανώς πλέον τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, παρά τη δεδομένη μιντιακή υπεροπλία του.

Τροπολογία για μείωση φόρων στα καύσιμα


Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πάντως, εντείνει το πρέσινγκ στο μέτωπο της ακρίβειας, με τον εκπρόσωπο Τύπου, Νάσο Ηλιόπουλο, να ανακοινώνει την επανακατάθεση της τροπολογίας για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, την οποία είχε καταψηφίσει η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο, όταν είχε κατατεθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση κατά την έναρξη της κρίσης ανατιμήσεων.

«Η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα θα μειώσει σημαντικά την τιμή της βενζίνης, του πετρελαίου κίνησης, του αγροτικού πετρελαίου και τους λογαριασμούς φυσικού αερίου», επεσήμανε ο Ν. Ηλιόπουλος, καλώντας τον ίδιο τον πρωθυπουργό «να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι σε νοικοκυριά και επαγγελματίες που βλέπουν το εισόδημά τους να εκμηδενίζεται».

Παραδοχή ήττας η συζήτηση για νέο εκλογικό νόμο


Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως μόνο απαρατήρητες δεν περνούν από την Κουμουνδούρου οι διαρροές που «σφυρίζουν» τις τελευταίες μέρες για επικείμενη – νέα – αλλαγή του εκλογικού νόμου με μείωση του ποσοστού που απαιτείται για την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος. Ο πορτ παρόλ του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «παραδοχή της κατάρρευσης Μητσοτάκη» και μόνο από την υπάρχουσα συζήτηση, ενώ πηγές από τον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου σημείωναν πως αποτελούν σενάρια που επιβεβαιώνουν το πλήρες αδιέξοδο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. «Ο μόνος που του έχει μείνει να συνεργαστεί είναι ο Βελόπουλος. Αλλά ακόμα και να συμβεί αυτό, θα πρέπει να προβεί σε μια πρωτοφανή εκτροπή, αλλάζοντας εκ νέου τον νόμο για τις δεύτερες εκλογές, τον οποίο έχει ήδη αλλάξει, αλλά πλέον, όπως όλα δείχνουν, ούτε αυτός του αρκεί καθώς καταρρέει». Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως, αν τελικά το κάνει, «απλώς θα ανοίξει διάπλατα τον δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ προς μια προοδευτική διακυβέρνηση».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ