Αποκάλυψη Wikileaks: Το έγγραφο του Ισραήλ που εμπλέκει και την Ελλάδα

Αποκάλυψη Wikileaks: Το έγγραφο του Ισραήλ που εμπλέκει και την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα Wikileaks, μια εβδομάδα μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, το Υπουργείο Πληροφοριών του Ισραήλ εξέδωσε ένα μυστικό δεκασέλιδο έγγραφο που περιγράφει σχέδιο εκδίωξης του παλαιστινιακού πληθυσμού της Γάζας.

Πρόκειται πρακτικά για ένα λεπτομερές σχέδιο εθνοκάθαρσης, το οποίο μάλιστα περιλαμβάνει συγκεκριμένα βήματα:

  • Εντολή στους Παλαιστίνιους αμάχους να εγκαταλείψουν τη βόρεια Γάζα πριν από τις χερσαίες επιχειρήσεις.
  • Διαδοχικές χερσαίες επιχειρήσεις από βορρά προς νότο της Γάζας.
  • Οι δρόμοι διαφυγής στη Ράφα να παραμείνουν καθαροί.
  • Ίδρυση καταυλισμών με σκηνές στο βόρειο Σινά και κατασκευή πόλεων για την επανεγκατάσταση Παλαιστινίων στην Αίγυπτο

Διευκρινίζεται πάντως ότι τα έγγραφα του Υπουργείου Πληροφοριών είναι συμβουλευτικά και δεν είναι δεσμευτικά για την εκτελεστική εξουσία.

Αποκάλυψη Wikileaks: Το έγγραφο του Ισραήλ που εμπλέκει και την Ελλάδα

Με μία προσεκτική ανάγνωση όμως του εγγράφου, βλέπουμε ότι υπάρχει αναφορά και στην Ελλάδα. Γεγονός που περιπλέκει τα πράγματα, λόγω των πρόσφατων γεγονότων και των εξελίξεων στο μεταναστευτικό.

Το έγγραφο λοιπόν ενθαρρύνει την κυβέρνηση του Ισραήλ να ηγηθεί μιας δημόσιας εκστρατείας στον δυτικό κόσμο για την προώθηση του σχεδίου μεταφοράς του Παλαιστινιακού πληθυσμού «με τρόπο που να μην υποκινεί ή να δυσφημεί το Ισραήλ». Αυτό θα γινόταν παρουσιάζοντας την απέλαση του πληθυσμού της Γάζας ως ανθρωπιστική ανάγκη για να κερδίσει τη διεθνή υποστήριξη, υποστηρίζοντας ότι η μετεγκατάσταση θα οδηγήσει σε «λιγότερα θύματα στον άμαχο πληθυσμό σε σύγκριση με τις αναμενόμενες απώλειες εάν ο πληθυσμός παραμείνει».

Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να στρατολογηθούν στη διαδικασία για να ασκήσουν πίεση στην Αίγυπτο για να απορροφήσει τους Παλαιστίνιους κατοίκους της Γάζας και ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες —ιδιαίτερα η Ελλάδα και η Ισπανία— καθώς και ο Καναδάς θα πρέπει να βοηθήσουν στην απορρόφηση και εγκατάσταση των Παλαιστινίων προσφύγων. Το Υπουργείο Πληροφοριών του Ισραήλ ισχυρίζεται ότι το έγγραφο δεν έχει ακόμη διανεμηθεί επίσημα σε αξιωματούχους των ΗΠΑ, αλλά μόνο στην ισραηλινή κυβέρνηση και τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ