Αντιμέτωπος με ποινική δίκη ο γιός του Τζο Μπάιντεν

Νέα προβλήματα αντιμετωπίζει ο Τζο Μπάιντεν, με τον γιο του Χάντερ να βρίσκεται εμπλεκόμενος σε μία δικαστική υπόθεση που είναι πολύ πιθανό να παίξει σοβαρό ρόλο στις προεδρικές εκλογές του 2024. Σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Βάις δεν αποκλείεται, ο γιος του προέδρου να παραπεμφθεί σε ποινική δίκη.

Νέα προβλήματα αντιμετωπίζει ο Τζο Μπάιντεν, με τον γιο του Χάντερ να βρίσκεται εμπλεκόμενος σε μία δικαστική υπόθεση που είναι πολύ πιθανό να παίξει σοβαρό ρόλο στις προεδρικές εκλογές του 2024. Σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Βάις δεν αποκλείεται, ο γιος του προέδρου να παραπεμφθεί σε ποινική δίκη.

Σύμφωνα πάντα με δημοσίευμα του Reuters, η παραπομπή του Χάντερ Μπάιντεν σε ποινική δίκη θα είναι πρωτοφανής για την ιστορία των ΗΠΑ, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι ο γιος ενός εν ενεργεία προέδρου αντιμετωπίζει ποινικές κατηγορίες, ενώ ο πατέρας του κάνει εκστρατεία για την επανεκλογή του, πιθανότατα εναντίον του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αντιμετωπίζει τουλάχιστον τρεις δικές του επερχόμενες ποινικές δίκες.

Με μομφή απειλείται ο Τζο Μπάιντεν – Η αναβάθμιση του Βάις σε ειδικό εισαγγελέα

Οι Ρεπουμπλικανοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων απειλούν επίσης με έρευνα μομφής για τους αναπόδεικτους ισχυρισμούς ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν επωφελήθηκε από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του 54χρονου γιου του. Ο Βάις, ο οποίος ερευνά τον Χάντερ Μπάιντεν από το 2019, κατέθεσε τον Ιούνιο κατηγορίες για πλημμελήματα σχετικά με φόρους και όπλα, αλλά ένας ομοσπονδιακός δικαστής αρνήθηκε να δεχτεί μια προτεινόμενη συμφωνία ομολογίας.

Ακόμη, ο Βάις ανέφερε σε δικαστική κατάθεση την Παρασκευή ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών έχουν έκτοτε διακοπεί. «Η κυβέρνηση πιστεύει πλέον ότι η υπόθεση δεν θα επιλυθεί χωρίς δίκη», έγραψε. Η κατάθεση έγινε λίγα λεπτά αφότου ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ αναβάθμισε τον Βάις σε ειδικό σύμβουλο, δίνοντάς του πρόσθετες εξουσίες και ανεξαρτησία για να συνεχίσει την έρευνα.

Ο Χάντερ Μπάιντεν τον Ιούλιο δήλωσε αθώος στις κατηγορίες ότι δεν πλήρωσε φόρους για εισοδήματα άνω του 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων το 2017 και το 2018, παρά το γεγονός ότι όφειλε περισσότερα από 100.000 δολάρια. Δεν δήλωσε ομολογία σε μια ξεχωριστή υπόθεση όπου κατηγορείται για παράνομη κατοχή πυροβόλου όπλου ενώ έκανε χρήση παράνομων ναρκωτικών, η οποία είναι κακούργημα.

Οι αρμοδιότητες του Βάις ως ειδικός εισαγγελέας – Τι ανέφερε ο δικηγόρος του Χάντερ Μπάιντεν

Ως ειδικός σύμβουλος, ο Βάις θα είναι ελεύθερος από την καθημερινή εποπτεία του υπουργείου δικαιοσύνης και θα έχει την δυνατότητα να απαγγείλει κατηγορίες οπουδήποτε στις ΗΠΑ. Ο υπουργός δικαιοσύνης, Γκάρλαντ, μπορεί να ανατρέψει τις ενέργειες του, αλλά πρέπει να ενημερώσει το Κογκρέσο.

Ακόμη, ο Βάις δήλωσε ότι μπορεί να απαγγείλει διαφορετικές κατηγορίες κατά του Χάντερ Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον ή στην Καλιφόρνια, όπου έλαβε χώρα η φερόμενη ως εγκληματική συμπεριφορά.

Ο Βάις θα συντάξει έκθεση όταν τελειώσει το έργο του, δήλωσε ο Γκάρλαντ, και το υπουργείο Δικαιοσύνης θα δημοσιοποιήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της. «Ο διορισμός του κ. Βάις ενισχύει για τον αμερικανικό λαό τη δέσμευση του υπουργείου τόσο για ανεξαρτησία όσο και για λογοδοσία σε ιδιαίτερα ευαίσθητα θέματα», δήλωσε ο Γκάρλαντ σε συνέντευξη Τύπου.

Από την άλλη πλευρά, ο δικηγόρος του Χάντερ Μπάιντεν δήλωσε ότι αναμένει από τον ειδικό εισαγγελέα Βάις να μην υποκύψει στις πολιτικές πιέσεις. Συγκεκριμένα, ανέφερε:

«Είτε στο Ντέλαγουερ, είτε στην Ουάσινγκτον, είτε οπουδήποτε αλλού, περιμένουμε μια δίκαιη λύση που δεν θα μολύνεται από την πολιτική και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο εκ μέρους του κ. Μπάιντεν για να το πετύχουμε αυτό», ανέφερε σε δήλωσή του ο δικηγόρος Κρις Κλαρκ.

Γιατί κατηγορούν τον Τζο Μπάιντεν οι ρεπουμπλικάνοι

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν κατηγορήσει τον πρόεδρο Μπάιντεν ότι επωφελήθηκε από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του γιου του στην Ουκρανία και την Κίνα, αν και δεν έχουν ακόμη προσκομίσει αποδείξεις για αδικήματα.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι δήλωσε τον Ιούλιο ότι η αίθουσα ενδέχεται να ξεκινήσει έρευνα για την άσκηση δίωξης το φθινόπωρο. Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει.

«Δεν έχει αξιοπιστία ο Βάις για την συνέχιση της έρευνας» λένε οι Ρεπουμπλικάνοι

Οι Ρεπουμπλικάνοι δήλωσαν ότι ο Βάις δεν έχει αξιοπιστία για τη συνέχιση της έρευνας. «Αν ο Βάις διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία που δεν μπορούσε να εγκριθεί, πώς μπορεί να τον εμπιστευτεί κανείς ως Ειδικό Σύμβουλο;». δήλωσε ο Μακάρθι. Ο Βάις είναι ο τρίτος ειδικός σύμβουλος που διορίζεται από τον Γκάρλαντ για τη διερεύνηση πολιτικά ευαίσθητων θεμάτων.

Ένας από αυτούς, ο Τζακ Σμιθ, έχει καταθέσει ποινικές διώξεις κατά του Τραμπ σε δύο διαφορετικές υποθέσεις, ενώ ένας άλλος, ο Ρόμπερτ Χερ, ερευνά αν ο Μπάιντεν χειρίστηκε λανθασμένα απόρρητα έγγραφα μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα του αντιπροέδρου.

Εμπλεκόμενος σε πολλές υποθέσεις ο Χάντερ Μπάιντεν – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Ο Χάντερ Μπάιντεν έχει βρεθεί στο επίκεντρο αρκετών επιτροπών του Ρεπουμπλικανικού Κογκρέσου. Ένας πρώην συνεργάτης είπε στην Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι ο Χάντερ έδωσε την εντύπωση ότι έδωσε έμφαση στους οικογενειακούς του δεσμούς, ενώ έκανε δουλειές στην Ουκρανία πριν από σχεδόν μια δεκαετία, ενώ ο πατέρας του ήταν αντιπρόεδρος. Ο μάρτυρας αυτός, ο Ντέβον Άρτσερ, είπε ότι ο Χάντερ μιλούσε καθημερινά με τον πατέρα του, αλλά είπε ότι οι συζητήσεις δεν αφορούσαν επιχειρηματικές συναλλαγές.

Ο Τραμπ έχει επίσης αναφερθεί συχνά στον νεότερο Μπάιντεν σε μια προσπάθεια να αμαυρώσει τον πατέρα του, καθώς οι δύο τους προετοιμάζονται για μια πιθανή ρεβάνς στις προεδρικές εκλογές του 2024. Ο εκπρόσωπός του Στίβεν Τσανγκ δήλωσε ότι ο Βάις θα πρέπει να «καταλήξει γρήγορα» στο συμπέρασμα ότι ο Μπάιντεν και ο γιος του «θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις απαιτούμενες συνέπειες».

Μια δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos τον Ιούνιο έδειξε ότι οι μισοί Αμερικανοί, συμπεριλαμβανομένου του 75% των Ρεπουμπλικάνων και του 33% των Δημοκρατικών, πίστευαν ότι ο νεότερος Μπάιντεν είχε προνομιακή μεταχείριση από τον Βάις. Αλλά οι περισσότεροι δήλωσαν ότι αυτό δεν θα επηρέαζε την ψήφο τους το επόμενο έτος.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ