Αντίο ΝΔ! Νέο κόμμα σκαρώνει ο Κυριάκος – Τα πρόσωπα που σηματοδοτούν την επιλογή του – Όλα τα ονόματα

Του Γιάννη Αναγνώστου

Ήταν αναμενόμενο εδώ και καιρό. Η Άννα Διαμαντοπούλου είχε δώσει τα πολιτικά της διαπιστευτήρια στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και απλά έγινε η επόμενη κίνηση. Πριν λίγα εικοσιτετράρωρα η πρώην υπουργός ανέλαβε να κάνει αυτόκλητα (;) την υπερασπίστρια της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως σχετικά με την απόφασή της για την κατάργηση 37 τμημάτων ΑΕΙ.

Ήταν μια ακόμα ένδειξη ότι το άλλοτε εκσυγχρονιστικό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ ταυτίζεται πλέον σε μεγάλο βαθμό, όχι με τη ΝΔ, αλλά με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και μένει να φανεί εάν και πότε θα κάνει το μεγάλο άλμα η Άννα Διαμαντοπούλου και τοποθετηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, κάτι που θεωρείται βέβαιο από καραμανλικούς και σαμαρικούς. Η σχέση εξάλλου πολλών με τον Κυρ. Μητσοτάκη δεν κρύβεται και ο ίδιος προχωράει στο σχεδιασμό του για μεγάλη μετάλλαξη του κόμματος σε ένα πολιτικό σχηματισμό που θα έχει αναφορές στον ίδιο.

Αλλάζει το κόμμα

Επί της ουσίας ο Κυρ. Μητσοτάκης διαγράφει σε μεγάλο βαθμό τη σημερινή ΝΔ και στήνει κόμμα – κυβέρνηση Ι.Χ., όπου κυριαρχούν εκσυγχρονιστές, φιλελεύθεροι και σημιτικοί. Μια ματιά στο Υπουργικό Συμβούλιο και κυρίως στο Μέγαρο Μαξίμου θα πείσει και τον πιο δύσπιστο για τις πραγματικές προθέσεις του Κυρ. Μητσοτάκη.

Ο Πρωθυπουργός με τη συμπεριφορά, την στάση και την πολιτική του, δείχνει ότι περισσότερο ανέχεται τη ΝΔ και τη χρησιμοποιεί για τον προσωπικό του στόχο, δηλαδή να παραμείνει στην καρέκλα του Πρωθυπουργού. Παράλληλα, ο ίδιος έχει καταφέρει να απενεργοποιήσει και να αποξενώσει πολλά στελέχη με μακρά διαδρομή. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το κόμμα της ΝΔ δεν ακούγεται σχεδόν καθόλου, κάτι πρωτοφανές. Εάν ανατρέξει κανείς πίσω στην πρόσφατη ιστορία θα διαπιστώσει την σημαντική παρουσία του κόμματος με γραμματείς όπως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ή ο Λευτέρης Ζαγορίτης, κ.ά.

«Συμπεριφέρεται ως πρίγκιπας»

«Ο Κυριάκος ποτέ δεν πήγαινε τη ΝΔ με τη μορφή που έχει. Συμπεριφέρεται ως πρίγκιπας και θέλει όλοι να είναι υποτακτικοί. Βασικός του στόχος ήταν να γίνει Πρωθυπουργός και τώρα κυβερνάει με πρόσωπα που παραπέμπουν σε φιλελεύθερο σωματείο και εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ» λέει πρόσωπο της παλαιάς φρουράς.

Εάν δει κανείς με προσοχή τα πρόσωπα που στελεχώνουν την κυβέρνηση, τις γενικές γραμματείες, αλλά και κομβικά πόστα στο Μέγαρο Μαξίμου θα διαπιστώσει ότι πολλοί δεν έχουν καμία ιδεολογική συγγένεια με το κόμμα ή στην καλύτερη είναι σε μεγάλη απόσταση από την ιδρυτική του διακήρυξη.

Η αναφορά αυτή, συνδυασμένη με την επισήμανση πολλών έμπειρων κοινοβουλευτικών για τις επιλογές που έχει κάνει για την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό, ενισχύουν την άποψη, ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης ενδυναμώνει όλο και περισσότερο τον δικό του μηχανισμό.

Ουσιαστικά μεταλλάσσει με μεγάλη ένταση –η προετοιμασία ξεκίνησε αμέσως μετά την εκλογή του στην αρχηγία- τη ΝΔ σε ένα εκσυγχρονιστικό, φιλελεύθερο κόμμα που δεν θα θυμίζει σε πολλά το παλαιό κομματικό οργανισμό.

Εμμονή με πρόσωπα του εκσυγχρονισμού…

Η επιλογή να δώσει το Ταμείο Ανάκαμψης να το χειριστεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ο ακραιφνής νεοφιλελεύθερος και επί χρόνια πρόεδρος της Δράσης, διαπρύσιος υποστηρικτής των μνημονιακών πολιτικών Θόδωρος Σκυλακάκης, αλλά και η αλλαγή του ασφαλιστικού από τον εκσχυγχρονιστή Πάνο Τσακλόγλου που έχει υποστηρίξει μνημονιακές θέσεις, είναι ενδεικτικές της απόφασης του Κυρ. Μητσοτάκη να στρίψει το σκάφος.

Παράλληλα, αξιοσημείωτη είναι η σημαντική αναβάθμιση προσώπων που έχει δίπλα του, όπως ο υπουργός Επικρατείας, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Γεραπετρίτης που αποτελεί πλέον από τους πιο στενούς του συνεργάτες, είναι πρόσωπο που προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν ο Άκης Σκέρτσος, υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό με κεντρικό ρόλο, που διετέλεσε γενικός γραμματέας του ΣΕΒ, διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου όταν υπηρεσιακός πρωθυπουργός ήταν ο Παναγιώτης Πικραμμένος, νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ο Α. Σκέρτσος ήταν διευθυντής του γραφείου του Γιάννη Στουρνάρα, όταν ο νυν κεντρικός τραπεζίτης, ήταν υπουργός Οικονομικών επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά. Επίσης υπήρξε στενός συνεργάτης του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη –άλλος σκληρός εκσυγχρονιστής που βρίσκεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη- όταν ήταν υπουργός Ανάπτυξης, Μεταφορών, αλλά και υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Επίσης, ένα άλλο πρόσωπο που είναι στην ευρύτερη «αυλή» του Μεγάρου Μαξίμου είναι ο Θοδωρής Λιβάνιος (άλλοτε συνεργάτης του Γιώργου Καμίνη στο Δήμο Αθηναίων) που είναι υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό με αρμοδιότητες και για ΜΜΕ.

Στην ομάδα των εκσυγχρονιστών του Μαξίμου είναι ο Θανάσης Κοντογεώργης, γενικός γραμματέας Συντονισμού. Ο δικηγόρος Θ. Κοντογεώργης –πεθερός του είναι ο πρώην βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ Ηλίας Βλαχογιάννης- προέρχεται από την κεντροαριστερά, καθώς το 2011 ήταν σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου στη γ.γ. της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, στη συνέχεια ειδικός σύμβουλος του Γ. Στουρνάρα αλλά και μετά του διαδόχου του στο υπουργείο Οικονομικών, του Γκίκα Χαρδούβελη.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι επίσης και συγκεκριμένα στην επικοινωνιακή ομάδα, ο Γιάννης Βλαστάρης, ο Δημήτρης Τσιόδρας, άλλοτε στελέχη της Ελευθεροτυπίας που ανήκουν στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Ουσιαστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει εμμονή με πρόσωπα του εκσυγχρονισμού, όπως τον άλλοτε στενό συνεργάτη της Αννας Διαμαντοπούλου, Γιώργο Μαστρογεωργίου που τον είχε ορίσει, αδιαφορώντας για τις εσωτερικές γκρίνιες και την δυσφορία των «καραμανλικών», γενικό διευθυντή του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», και τώρα είναι γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και σε μια νέα ομάδα που δημιουργήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για την μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή, όπου κεντρικό ρόλο έχει ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου ο δικηγόρος Γρηγόρης Δημητριάδης. Η σύζυγος του Γ. Μαστρογεωργίου είναι η δημοσιογράφος, επίσης εκσυγχρονίστρια, Αριστοτελία Πελώνη, αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος.

Επίσης, ο στενός συνεργάτης του πρώην Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, ο Γιώργος Παγουλάτος, είναι στα πρόσωπα που βρίσκονται στο ευρύτερο περιβάλλον του Κυρ. Μητσοτάκη και θεωρείται από τα στελέχη που έχουν αναφορές στον Κ. Σημίτη, αλλά και ο Θόδωρος Ντόκος που είναι σύμβουλος επί των θεμάτων εθνικής ασφάλειας και θεωρείται πρόσωπο του εκσυχρονιστικού χώρου.

Συνεχίζεται η λίστα…

Ο κατάλογος είναι μεγάλος εάν δει κανείς, εκτός από την κυβέρνηση, όπου υπάρχουν εκσυγχρονιστές, όπως ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, αλλά και πλήθος γεν. γραμματέων, όπως ο Μάριος Θεμιστοκλέους (γραμματέας Υγείας -όταν εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Βαγγέλης Βενιζέλος ήταν μεταξύ των προσώπων που τον πλαισίωναν και αποτέλεσε μέλος της ομάδας που επεξεργάστηκε το λεγόμενο «Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης») που τρέχει το πρόγραμμα εμβολιασμού, η γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Άννα Στρατινάκη, ο Γιάννης Κυριακού (γενικός γραμματέας Βιομηχανίας, τέως διευθυντής ΣΕΒ), ο Γιάννης Χρυσουλάκης (γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας), κ.ά. Ακόμη και ο έμπειρος Παύλος Αποστολίδης, που τέθηκε επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπίας στον διάλογο με την Τουρκία, ήταν διοικητής της ΕΥΠ επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη.

Ο Πρωθυπουργός όμως δεν έκανε και τις άλλες αλλαγές που ήθελε και να βάλει και περισσότερα πρόσωπα από την Κεντροαριστερά, καθώς υπάρχει ακόμα ανοικτό το σενάριο των εκλογών για το φθινόπωρο. Άρα, εάν προκηρύξει εκλογές και κερδίσει, όπως δείχνουν και οι μετρήσεις και η κατάσταση που υπάρχει, θα κάνει τις αλλαγές που θέλει με πλήρη μετάλλαξη της ΝΔ.

Γκρίνια και δυσαρέσκεια

Η γκρίνια είναι μεγάλη καθώς ομάδα βουλευτών, τόσο από το καραμανλικό όσο και από το σαμαρικό στρατόπεδο, σημειώνει ότι το κόμμα και η Κ.Ο. έχει αδρανοποιηθεί με κεντρική επιλογή, το κόμμα ως συλλογική οντότητα περιθωριοποιήθηκε και πλέον μπαίνουν μπροστά νέα εξωθεσμικά πρόσωπα που ναι μεν υπηρετούν το πνεύμα της διεύρυνσης, αλλά απέχουν πάρα πολύ από την παραταξιακή συνείδηση και το αίσθημα του μέσου νεοδημοκράτη.

«Οι δεξιοί τελούν υπό διωγμό» είχε γράψει πριν καιρό ο διευθυντής της Εστίας, ο καραμανλικός Μανώλης Κοττάκης που περιέγραψε την αγωνία των υποψηφίων βουλευτών και νυν μελών της Κ.Ο. της ΝΔ.

Εξάλλου όλοι ξέρουν ότι πολλοί από τους προαναφερόμενους θα πολιτευτούν και αυτό φέρνει πρόβλημα στους νυν βουλευτές, τους οποίους δεν μπορεί να κόψει ο Κυρ. Μητσοτάκης, αλλά η επιλογή να είναι υποψήφιοι πολλοί εκσυγχρονιστές αλλάζει τους όρους. Π.χ. στην Β΄ Αθηνών (πιθανότατα βόρειο τομέα) θα είναι υποψήφιος ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης, στο νότιο τομέα της Β΄ Αθηνών ο Θ. Λιβάνιος, στην Α΄Αθηνών ο Κυρ. Πιερρακάκης (σ.σ. εκεί επανέρχεται ο Δημήτρης Αβραμόπουλος), στην Α΄Πειραιά ο Γ. Γεραπετρίτης. Επίσης, εκτός απρόοπτου θα είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ο Άκης Σκέρτσος.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...