Ανατροπή: «Όχι» από την Ιταλία στην επικύρωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας – Μπλόκο για όλες τις χώρες της ευρωζώνης

Με 72 ψήφους υπέρ, 184 κατά, και 44 αποχές, η ιταλική Βουλή απέρριψε την επικύρωση της τροποποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, απορρίπτοντας έτσι τη σχετική Συνθήκη.

Μόνο οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος και τα κεντρώα κόμματα Ιταλία των Αξιών και Δράση (Azione) υποστήριξαν την τροποποίηση, ενώ το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας, η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, και το κίνημα Πέντε Αστέρων την καταψήφισαν. Η Φόρτσα Ιτάλια επέλεξε την αποχή.

Η αρμόδια επιτροπή προϋπολογισμού της ιταλικής Βουλής είχε εκφραστεί αρνητικά, υπογραμμίζοντας ότι «οι μηχανισμοί που αφορούν τη συμμετοχή του ιταλικού κοινοβουλίου σε τυχόν διαδικασία ενεργοποίησης του Μηχανισμού Σταθερότητας είναι ελλιπείς, κάτι που αποκλείει την Βουλή και την Γερουσία από σημαντικές επιλογές χρηματοοικονομικής πολιτικής».

Ο Ματέο Σαλβίνι, γραμματέας της Λέγκας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σχολίασε την ψήφο της Βουλής, τονίζοντας ότι «το κοινοβούλιο της Ρώμης καταψήφισε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Οι Ιταλοί εργαζόμενοι και συνταξιούχοι δεν θα κινδυνεύσουν να πληρώσουν την διάσωση ξένων τραπεζών».

Μετά την απόρριψη από την ιταλική Βουλή, η Ιταλία παραμένει η μόνη χώρα της ευρωζώνης που δεν έχει επικυρώσει την τροποποίηση της συνθήκης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Επομένως, οι εν λόγω αλλαγές δεν μπορούν να ισχύσουν, τουλάχιστον προς το παρόν, σε καμία από τις υπόλοιπες χώρες της ζώνης του ευρώ.

Οι βασικές τροποποιήσεις περιλαμβάνουν τη δυνατότητα επέμβασης του Μηχανισμού για την αντιμετώπιση τραπεζικών κρίσεων και τη δυνατότητα χρήσης του από χώρες με σχετικά υγιή δημοσιονομική κατάσταση που όμως μπορεί να αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Επίσης, απλοποιούνται οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης του χρέους για χώρες-μέλη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν βαθιές δημοσιονομικές κρίσεις.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ