Ανατροπές με τις φορολογικές δηλώσεις 2023 για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Φέτος, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις, συνολικά 735.000 άτομα, θα αντιμετωπίσουν σημαντικές αλλαγές με τις φορολογικές δηλώσεις. Αλλαγές όπως το νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης, η μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος, η υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικών τιμολογίων, το ψηφιακό πελατολόγιο, οι «κλειδωμένες» δηλώσεις ΦΠΑ και τα υποχρεωτικά ηλεκτρονικά βιβλία myDATA, θα μεταβάλλουν το φορολογικό τοπίο.

Αναλυτικότερα, 138.000 ελεύθεροι επαγγελματίες αναμένεται να ευνοηθούν με μείωση φορολογικής επιβάρυνσης, ενώ για 124.000 η φορολογική κατάσταση θα παραμείνει σταθερή. Ωστόσο, περίπου 473.000 επαγγελματίες ενδέχεται να βρεθούν εγκλωβισμένοι στην παγίδα του τεκμαρτού εισοδήματος, αντιμετωπίζοντας αυξημένες φορολογικές απαιτήσεις σε σύγκριση με προηγούμενα έτη. Παρ’ όλα αυτά, το τέλος επιτηδεύματος για όλους θα μειωθεί κατά 50%.

Οι βασικές φορολογικές αλλαγές για τους ελεύθερους επαγγελματίες περιλαμβάνουν:

  1. Τεκμαρτό Εισόδημα: Η Εφορία θα μπορεί να επιβάλλει ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα έως 50.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με βάση τα εισοδήματα του 2023 που θα φορολογηθούν την τρέχουσα χρονιά. Το ύψος του τεκμηρίου εξαρτάται από παράγοντες όπως τα χρόνια επαγγελματικής δραστηριότητας και τον τζίρο σε σχέση με τον μέσο όρο του κλάδου.
  2. Μείωση Τέλους Επιτηδεύματος: Το τέλος επιτηδεύματος μειώνεται στα 325 ευρώ από 650 ευρώ, με αντίστοιχη μείωση για κάθε υποκατάστημα.
  3. Ηλεκτρονικά Τιμολόγια: Η υποχρεωτική έκδοση τιμολογίων ηλεκτρονικά θα εφαρμοστεί για όλους τους επαγγελματίες μέχρι το τέλος του έτους.
  4. «Κλειδωμένες» Δηλώσεις ΦΠΑ: Οι κωδικοί των δηλώσεων ΦΠΑ «κλειδώνουν», εξασφαλίζοντας συνέπεια μεταξύ των διαβιβαζόμενων στοιχείων στην πλατφόρμα myDATA και των δηλώσεων.
  5. Ψηφιακό Πελατολόγιο: Η εισαγωγή ψηφιακού πελατολογίου για συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους, ξεκινώντας πιλοτικά από επιχειρήσεις Catering και διοργάνωσης εκδηλώσεων.
  6. Ηλεκτρονικά Βιβλία myDATA: Η υποχρεωτική υποβολή στοιχείων στο σύστημα MyData, με αυστηρή τήρηση των διαδικασιών για έσοδα και έξοδα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ