Αναδιάρθρωση Τεκμηρίων Διαβίωσης: Οι επικείμενες αλλαγές στη φορολογία

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε την αναδιάρθρωση του συστήματος τεκμηρίων διαβίωσης, με σκοπό την βελτιστοποίηση και τη μείωση τους κατά 30% από το έτος 2025.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, δημιουργήθηκε εξαμελής επιτροπή από το υπουργείο, με επικεφαλής την γενική γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής, Μαρία Ψύλλα. Η επιτροπή έχει ως αρμοδιότητα την καταγραφή της τρέχουσας κατάστασης και την υποβολή προτάσεων για την αναμόρφωση του συστήματος. Οι συνεδριάσεις της επιτροπής θα διεξάγονται τακτικά και έκτακτα, όποτε απαιτείται.

Η ανάγκη για αυτή την αλλαγή επισημαίνεται από την ανισότητα που προκύπτει στη φορολογία για άτομα με χαμηλά εισοδήματα, καθώς επιβαρύνονται δυσανάλογα σε σχέση με τα πραγματικά τους εισοδήματα. Η ανάλυση των φορολογικών δηλώσεων του προηγούμενου έτους αποκάλυψε ότι περίπου 1.800.000 φορολογούμενοι φορολογήθηκαν για υψηλότερα εισοδήματα λόγω των τεκμηρίων.

Όσον αφορά τις αλλαγές στα τεκμήρια, αναμένεται να διατηρηθούν μέχρι το τέλος του 2024 και να μειωθούν το 2025. Συγκεκριμένα, το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης θα μειωθεί από 3.000 ευρώ σε 2.100 ευρώ για τον άγαμο ή έγγαμο και από 2.500 ευρώ σε 1.750 ευρώ για τους έγγαμους που υποβάλλουν κοινή δήλωση. Επιπρόσθετα, προβλέπονται αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των τεκμηρίων για κατοικίες, οχήματα, και σκάφη αναψυχής, με σκοπό την δικαιότερη προσέγγιση.

Σήμερα, τα τεκμήρια διαβίωσης αφορούν κατοικίες, Ι.Χ. αυτοκίνητα, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, δαπάνες για οικιακές βοηθούς και οδηγούς, καθώς και σκάφη αναψυχής.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ