Αμερικανικές επιδρομές στην Υεμένη: Η απάντηση στις προκλήσεις των Χούθι

Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν μια σειρά από αεροπορικές επιδρομές εναντίον των Χούθι ανταρτών, οι οποίοι λαμβάνουν υποστήριξη από το Ιράν, στην Υεμένη, όπως επιβεβαιώθηκε από αξιωματούχους του Πενταγώνου την περασμένη Τετάρτη το βράδυ.

Οι επιθέσεις αυτές, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού, είχαν ως στόχο 14 πυραυλικές εξεδρες των Χούθι στο έδαφος της Υεμένης, με σκοπό την προστασία της ναυσιπλοΐας στην περιοχή. Υποστηρίζεται ότι αυτοί οι πύραυλοι ενδεχομένως στόχευαν εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Από τον Νοέμβριο, οι Χούθι έχουν εξαπολύσει πολλαπλές επιθέσεις σε εμπορικά σκάφη, ως αντίδραση στις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα, δημιουργώντας σοβαρές προκλήσεις στη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα, μία από τις πιο σημαντικές ναυτιλιακές ζώνες διεθνώς. Η ενεργός αντίδραση των ΗΠΑ περιελάμβανε αεροπορικές επιδρομές ενάντια σε στόχους που ελέγχονται από τους Χούθι στην Υεμένη.

Σύμφωνα με το CENTCOM (Κεντρική Διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων), οι στόχοι που χτυπήθηκαν εκτοξεύτηκαν με πυραύλους Tomahawk από πλοία του αμερικανικού ναυτικού. Αυτοί οι πύραυλοι αντιπροσώπευαν άμεσο κίνδυνο για τα εμπορικά και πολεμικά πλοία στην περιοχή, και η επίθεση αυτή ήταν απαραίτητη για την αυτοάμυνα των αμερικανικών δυνάμεων, όπως αναφέρεται.

Ο στρατηγός Μάικλ Έρικ Κουρίλα, επικεφαλής της CENTCOM, τόνισε τη δέσμευση των ΗΠΑ να προστατεύουν τις ζωές αθώων ναυτικών.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ επαναχαρακτήρισαν τους Χούθι ως «τρομοκρατική» οργάνωση, μετά τις επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν. Πρόσφατα, ανακοινώθηκε ότι εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον αμερικανικού φορτηγού πλοίου στον Κόλπο του Άντεν.

Σε αντίδραση, ένας αξιωματούχος των Χούθι δήλωσε στο Αλ Μασίρα ότι το κίνημα θα συνεχίσει να στοχεύει πλοία που κατευθύνονται προς την κατεχόμενη Παλαιστίνη, ανεξαρτήτως των αμερικανοβρετανικών αντιδράσεων.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ