Αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας προαναγγέλλουν οι οίκοι αξιολόγησης

Αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας προαναγγέλλουν οι οίκοι αξιολόγησης στον απόηχο της συντριπτικής νίκης της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της (21/5), ενώ προεξοφλούν άνετη επικράτηση και στην αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου, η οποία θα οδηγήσει στον σχηματισμό μίας ισχυρής αυτοδύναμης κυβέρνησης.

DBRS: Πιθανή η αναβάθμιση της Ελλάδας σε ΒΒ μετά και τις επόμενες εκλογές στις 25/6

Εάν η Νέα Δημοκρατία καταφέρει να διατηρήσει το ποσοστό της, σε συνδυασμό με το ίδιο υψηλό ποσοστό των κομμάτων που δεν φτάνουν το όριο του 3%, το αποτέλεσμα των δεύτερων εκλογών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ισχυρή απόλυτη πλειοψηφία για τη ΝΔ, εκτιμά η DBRS στο σημερινό (23/5) σχόλιο της για τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 στην Ελλάδα.
Αυτό θα φέρει άλλη μια περίοδο πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα, σύμφωνα με την DBRS.
Η πιθανή νίκη της ΝΔ θα της δώσει εντολή να συνεχίσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων, αυξάνοντας τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας.
Οι βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης από τα κονδύλια ύψους 30,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, συμβάλλουν στην πιθανή βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελληνικής Δημοκρατίας από την DBRS Morningstar σε ΒΒ (high) με Σταθερή προοπτική.

Στο 2,4% η ανάπτυξη το 2023

Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει βιώσει μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής και οικονομικής πολιτικής σταθερότητας, παρά τις προκλήσεις της πανδημίας και της επακόλουθης ενεργειακής κρίσης, σύμφωνα με την DBRS.
Οι προηγούμενες μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας και η στήριξη από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υποστήριξαν μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη το 2021 και το 2022.
Το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,4% φέτος, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υποστηριζόμενο από την εγχώρια ζήτηση, κυρίως από την ισχυρή επενδυτική δραστηριότητα.
Η εφαρμογή του RRF αναμένεται να συνεχίσει να παρέχει κίνητρα για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις.
Το 2022, η Ελλάδα κατέγραψε μικρό πρωτογενές πλεόνασμα και σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2023 της κυβέρνησης, η δημοσιονομική θέση θα βελτιωθεί περαιτέρω φέτος, ενώ το δημόσιο χρέος προβλέπεται να μειωθεί στο 163% του ΑΕΠ.
Κατά την εκτίμηση της DBRS, η Ελλάδα θα διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία της, ωστόσο, παραμένουν οι καθοδικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με οικονομικές κληρονομιές, όπως ο πολύ υψηλός δείκτης δημόσιου χρέους και το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα σε σύγκριση με τους ομολόγους της στη ζώνη του ευρώ.

Standard & Poor’s: Οι Έλληνες έδωσαν εντολή για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων – Αυτές θα φέρουν και την αναβάθμιση

Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στην Ελλάδα στις 21 Μαΐου 2023 υποδηλώνουν ότι υπάρχει λαϊκή εντολή για συνέχιση της πολιτικής και μεταρρυθμίσεις, σχολιάζει ο οίκος Standard & Poor’s, στο σύντομο σχόλιο του για τις εκλογές της Ελλάδας, το οποίο όμως φέρει την επισήμανση ότι δεν αποτελεί ενέργεια αξιολόγησης (rating action).

Διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις, η νυν κυβέρνηση Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) κέρδισε σχεδόν το 41% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής, αλλά η S&P Global Ratings δεν αναμένει ότι η επιτυχία της ΝΔ θα μεταφραστεί σε απόλυτη πλειοψηφία.
Ως εκ τούτου, είναι πιθανό να προκηρυχθούν δεύτερες εκλογές έως τις αρχές Ιουλίου, οι οποίες θα διεξαχθούν με το σύστημα των μπόνους εδρών, το οποίο χαμηλώνει τον πήχη για την επίτευξη απόλυτης πλειοψηφίας.
Αν και η ΝΔ θα παραμείνει πρωτοπόρος στις επόμενες εκλογές, αν δεν καταφέρει να επαναλάβει την επιτυχία, τα κόμματα θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε συνομιλίες για συνασπισμό.

Τι θα φέρει την αναβάθμιση

Στις 23 Απριλίου 2023, ο οίκος υπενθυμίζει ότι αναθεώρησε τις προοπτικές για την Ελλάδα σε θετικές από σταθερές και επιβεβαίωσε τις αξιολογήσεις σε “BB+/B”.
Όπως αναφέρει θα μπορούσε να αυξήσει τις αξιολογήσεις για την Ελλάδα εντός των επόμενων 12 μηνών, εάν διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία κατά την περίοδο των προβλέψεών έως το 2026.
Η αναβάθμιση των αξιολογήσεων είναι επίσης πιθανό να εξαρτηθεί από το κατά πόσον η επόμενη κυβέρνηση θα διατηρήσει τον ρυθμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενισχύοντας έτσι την οικονομική ανταγωνιστικότητα της χώρας.
Η επόμενη προγραμματισμένη αναθεώρηση της πιστοληπτικής μας αξιολόγησης της Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί στις 20 Οκτωβρίου 2023.

Moody’s: «Πιστωτικά θετική» η κυβερνητική συνέχεια της Νέας Δημοκρατίας

Πιστωτικά θετική (credit positive) θεωρεί το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου στην Ελλάδα ο οίκος Moody’s, καθώς αυξάνονται πλέον οι πιθανότητες μια ισχυρής κυβέρνησης υπό τη Νέα Δημοκρατία.
Σύμφωνα με το πρώτο σχόλιο του οίκου μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, η νίκη της Νέας Δημοκρατίας ενδεχομένως στις δεύτερες εκογές, θα σημάνει τη συνέχεια στις δημοσιονομικές πολιτικές που βελτιώνουν την πιστωτική θέση της Ελλάδος.
Και αυτή η προοπτική είναι credit positive καθώς ανοίγει το δρόμο προς μια αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου προς το Ba2 από το Ba3.
Όπως αναφέρει η Moody’s, η Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη συγκέντρωσε σχεδόν το 41% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να της λείπουν μόνο λίγες έδρες από την απόλυτη πλειοψηφία.
Ωστόσο, δεδομένου ότι όλα τα μεγάλα κόμματα έχουν αποκλείσει τον συνασπισμό, ένας δεύτερος γύρος εκλογών θα διεξαχθεί πιθανότατα στα τέλη Ιουνίου.
Αυτός ο δεύτερος γύρος θα γίνει βάσει ενός εκλογικού νόμου που επαναφέρει το πριμ πλειοψηφίας, ξεκινώντας από 20 έδρες για το πρώτο κόμμα, εάν έχει ποσοστό 25%, και αυξάνοντας κατά μία έδρα για κάθε επιπλέον 0,5 ποσοστιαία μονάδα, με ανώτατο όριο τις 50 έδρες.
Με βάση το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα μιας άλλης κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία θα υποδηλώνει συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές, κάτι που αποτελεί πιστωτικό θετικό γεγονός.
Ειδικότερα, η συνεχής εστίαση στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της υγείας του τραπεζικού τομέα, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των ορόσημων και των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης της Ελλάδας, θα στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη.
Σε συνδυασμό με τη δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση και την αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, αυτό βελτιώνει τις προοπτικές για περαιτέρω σημαντική μείωση της επιβάρυνσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας”.

Teneo: Η κυριαρχία της ΝΔ με αδύναμη αντιπολίτευση, εγείρει ανησυχίες για τις πελατειακές σχέσεις

Από την άλλη πάντως, ο Wolfango Piccoli, συνιδρυτής της εταιρείας ανάλυσης κινδύνων Teneo, προειδοποιεί για τους κινδύνους που προκύπτουν από την απόλυτη κυριαρχία της ΝΔ στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό σε συνδυασμό με μια ιδιαίτερα αδύναμη αντιπολίτευση.
«Το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι ευπρόσδεκτο από τους επενδυτές, αλλά η κυριαρχία της ΝΔ στο πολιτικό σύστημα σε συνδυασμό με μια αδύναμη αντιπολίτευση μπορεί να εγείρει ανησυχίες για τις πελατειακές σχέσεις και την ποιότητα στην άσκηση πολιτικής» υποστήριξε μιλώντας στο Politico.
Ο ίδιος έκανε λόγο για «ένα καταστροφικό αποτέλεσμα για την αντιπολίτευση και ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ» και τόισε πως «θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να ανακάμψει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφήνοντας τη ΝΔ σε θέση να κυριαρχήσει στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό και να κυβερνήσει χωρίς ουσιαστικό έλεγχο».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...