Αμερικανική «βόμβα» για την πώληση πώληση F-16 στην Τουρκία

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Τουρκία, Τζεφ Φλέικ, προβλέπει την άμεση επικύρωση της υποψηφιότητας της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Αυτή η εξέλιξη, η οποία αναμένεται να λάβει χώρα εντός ημερών, ανοίγει τον δρόμο για σημαντικές γεωπολιτικές αλλαγές στην περιοχή και ενισχύει τη θέση της Τουρκίας ως κρίσιμου μέλους του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, αναμένεται η αποστολή επίσημου εγγράφου της επικύρωσης στην Ουάσινγκτον, πράξη που θα σημάνει την επίσημη αναγγελία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την πώληση μαχητικών αεριωθουμένων F-16 στην Τουρκία, μια συμφωνία αξίας άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η κίνηση αυτή, η οποία εγκρίθηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο προχθές, αποτελεί μια μείζονα στροφή στην πολιτική της Τουρκίας και ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αναμένεται να ενισχύσει τη στρατιωτική συμμαχία και να συμβάλει στην ενδυνάμωση της ασφάλειας στη Βόρεια Ευρώπη.

Εντούτοις, ο Φλέικ επισημαίνει ότι η πώληση των F-16 στην Τουρκία δεν είναι απλώς ένα συμβόλαιο αμυντικών προμηθειών, αλλά εκφράζει τη σημασία της διατήρησης και ενίσχυσης της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, καθώς και την αναγκαιότητα της διαλειτουργικότητας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ