Αλλάζουν όλα στην στρατιωτική θητεία

Η ελληνική κυβέρνηση εισάγει μεταρρυθμίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, επιδιώκοντας μια ριζική αλλαγή στη νοοτροπία και την οργάνωση τους. Μία από τις κύριες αλλαγές είναι η τροποποίηση στης στρατιωτική θητεία, βασισμένη στο φινλανδικό μοντέλο, όπου οι στρατεύσιμοι εκπαιδεύονται σε νέες τεχνολογίες, δημιουργώντας ευκαιρίες για τη μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Η Καθημερινή», το υπουργείο στοχεύει στη μετατροπή της θητείας από μια υποχρεωτική υπηρεσία σε μια ευκαιρία για απόκτηση δεξιοτήτων και γνώσεων. Η εφαρμογή του φινλανδικού μοντέλου θα προσαρμοστεί στις ελληνικές ανάγκες, προσφέροντας τακτική επανεκπαίδευση και ενσωμάτωση των στρατευμένων σε μονάδες με προηγμένα οπλικά συστήματα και τακτικές.

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι οι υφιστάμενες μονάδες με χαμηλή πληρότητα δεν εναρμονίζονται με τις απαιτήσεις του 21ου αιώνα και την ανάγκη σεβασμού των εθνικών αναγκών. Επιπρόσθετα, διευκρίνισε ότι οι αλλαγές αυτές δεν συνεπάγονται αύξηση του χρονικού διαστήματος της θητείας, αλλά μια διαφορετική προσέγγιση στην χρήση του χρόνου των στρατευμένων.

Ο υπουργός εξέφρασε την πίστη του στον στρατό των πολιτών, τονίζοντας την ανάγκη για επαγγελματικά στελέχη, χωρίς να αποκλείει την συμμετοχή πολιτών. Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός των μονάδων, ώστε να είναι αξιόμαχες και να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις. Τέλος, επισήμανε την αναγκαιότητα της εκπαίδευσης των εφέδρων, καθώς μονάδες με μεγάλο ποσοστό ανεκπαίδευτων μελών δεν θεωρούνται αποτελεσματικές για τις σύγχρονες στρατιωτικές απαιτήσεις.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ