Αλλάζει από σήμερα το ενεργειακό «τοπίο» με τα νέα τιμολόγια ρεύματος

Από την 1η Ιανουαρίου, τίθεται σε ισχύ το νέο πλαίσιο λειτουργίας στην ενέργεια, ειδικότερα στο ηλεκτρικό ρεύμα, με τα νέα τιμολόγια που καθορίζει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Κάθε επιλογή παρέχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, συνδεδεμένα κυρίως με το μέγεθος του ρίσκου: μικρότερο ρίσκο συνεπάγεται σχετικά υψηλότερες τιμές.

Η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό χρηματιστήριο το Δεκέμβριο κυμαίνεται κοντά στα 102 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 110 το καλοκαίρι και 190 στην αρχή του 2023, ενώ το 2022 είχε ξεπεράσει τα 430 ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το “πράσινο” τιμολόγιο μπορεί να ξεκινήσει με χαμηλότερες από 14 λεπτά ανά κιλοβατώρα τιμές το 2024.

Οι διαθέσιμες επιλογές για τους καταναλωτές περιλαμβάνουν:

  1. Πράσινα Τιμολόγια: Συμπεριλαμβάνουν όλους τους καταναλωτές, εκτός αν δηλώσουν διαφορετική επιλογή. Οι χρεώσεις ανακοινώνονται κάθε μήνα και είναι εύκολα συγκρίσιμες.
  2. Μπλε Τιμολόγια: Παρέχουν σταθερή χρέωση ανά κιλοβατώρα για ολόκληρη τη διάρκεια της σύμβασης. Προστατεύουν από αυξήσεις των τιμών, αλλά δεν επωφελούνται από πιθανές μειώσεις.
  3. Κίτρινα Τιμολόγια: Κυμαίνονται ανάλογα με τη διακύμανση των τιμών στις αγορές. Οι χρεώσεις ανακοινώνονται είτε πριν εκτελεστεί η κατανάλωση είτε μετά.
  4. Πορτοκαλί Τιμολόγια: Προσφέρουν διαφορετικές χρεώσεις ανά χρονική ζώνη και απευθύνονται σε χρήστες με έξυπνους μετρητές.

Η μετάβαση μεταξύ τιμολογίων και οι αλλαγές προμηθευτών είναι ελεύθερες, εκτός από εκείνους με συμβάσεις σταθερής τιμής.

Αναμένεται ότι πολλοί καταναλωτές θα επιλέξουν το “πράσινο” τιμολόγιο, ενώ ο ανταγωνισμός στα σταθερά τιμολόγια έχει ήδη αυξηθεί με προσφορές που ξεκινούν από κάτω των 15 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...