Ακρίβεια: Η κυβέρνηση ανακοινώνει «μείωση τιμών» αλλά τα προβλήματα μεγαλώνουν

Πτώση στις τιμές 7 κατηγοριών προϊόντων, με πάνω από 100 ετικέτες και 3.000 προϊόντα θα δουν από 1/3/2024 οι καταναλωτές, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Σκρέκας, ανέλυσε την πορεία εφαρμογής των μέτρων για την ακρίβεια που έχουν ήδη νομοθετηθεί και δείχνουν ήδη τα πρώτα τους αποτελέσματα και παρουσίασε το νομοσχέδιο για τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς και την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν στη λειτουργία της αγοράς (ακρίβεια) «μεταβάλλουν το χρονικό διάστημα κατά το οποίο επιτρέπεται οι έμποροι να αναφέρουν ως αρχική τιμή την τιμή του προϊόντος πριν από την έναρξη της εκπτωτικής περιόδου από τριάντα ημέρες σε εξήντα ημέρες, και προβλέπουν περαιτέρω τη δυνατότητα της ΔΙΜΕΑ να ασκεί από κοινού με τη Γενική Διεύθυνση Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή τον έλεγχο της εφαρμογής των διατάξεων περί παραπλανητικών εκπτώσεων».

Όσον αφορά στο βρεφικό γάλα, για τις εξωφρενικές διαφορές της τιμής του οποίου, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχε προκληθεί έντονος θόρυβος, το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι ορίστηκε πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους των εταιρειών που εισάγουν, παράγουν και διακινούν το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα. Αυτό ισούται με το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης, στην οικεία κατηγορία προϊόντων, προσαυξημένο κατά 7% επί των καθαρών πωλήσεων, αναφέροντας, μάλιστα, ότι η παρέμβαση επιφέρει μειώσεις στις αρχικές τιμές προμήθειας μεσοσταθμικά περίπου στο 15% στα περισσότερα προϊόντα βρεφικού γάλακτος, η οποία θα περάσει απευθείας στην τιμή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε στην εισήγησή του ότι «τα αποτελέσματα αυτών των νέων παρεμβάσεων θα φανούν σταδιακά, καθώς πρόκειται για μία βαθιά, διαρθρωτική παρέμβαση στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς. Τα πρώτα μηνύματα, όμως, είναι ενθαρρυντικά και προσδοκούμε οι αρχικές τιμές -το τονίζω- σε παραπάνω από 1.500 προϊόντα από τις αρχές Μαρτίου να είναι μειωμένες. Και προφανώς επί αυτών των αρχικών τιμών θα καθορίζονται και οι τελικές», προσθέτοντας ότι «δεν υποτιμούμε διαχρονικές στρεβλώσεις στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς. Οι παρεμβάσεις μας σε αυτό το επίπεδο είναι πράγματι διαχρονικές και πιστεύω ότι θα έχουμε σύντομα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα».

Η κοινωνία λέει ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει την ακρίβεια

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις οι πολίτες σημειώνουν ότι δεν θεωρούν ότι έχει εξαντλήσει τα περιθώρια παρεμβάσεων, είτε για περαιτέρω ελάφρυνση των βαρών για τους καταναλωτές, είτε για καλύτερο έλεγχο της αγοράς, ενώ η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι τα μέτρα που λαμβάνει είναι «ασπιρίνες», επισημαίνοντας ότι, για παράδειγμα, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα αυξήθηκε κατά 8,3% την περίοδο Ιανουαρίου 2023 – Ιανουαρίου 2024, την ώρα που στην ΕΕ ανέβηκε μόλις κατά 4,8%.

Παράλληλα, υπάρχει διάχυτος προβληματισμός για την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα είχαμε ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα πολύ υψηλότερες από τις μειώσεις ως 17-18% που η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα επιφέρουν τα μέτρα αυτά: με απλά λόγια, οι νέες παρεμβάσεις απλώς θα περιορίσουν κάπως το μέγεθος των αυξήσεων που είχαν προηγηθεί, ενώ παράγοντες της αγοράς λένε χαρακτηριστικά ότι «όταν η τιμή ανεβαίνει, μετά δύσκολα κατεβαίνει».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ