Έτσι θα πάμε προς τις εκλογές: Όλες οι διαδικασίες που οδηγούν στις κάλπες

Τρεις εβδομάδες απέμειναν για τις (πρώτες) εκλογές της 21ης Μαΐου και, εκτός από τις εξαγγελίες των κομμάτων, βάσει των οποίων θα κάνουν την επιλογή τους, οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν μία σειρά διαδικασιών προκειμένου να φτάσουν στην κάλπη.

Πρώτα απ’ όλα:

– Στις 5 Μαΐου θα γνωρίζουμε ποια από τα 47 κόμματα και υποψήφιοι θα πάρουν μέρος στις εκλογές και ποια θα «κοπούν». Η κρίσιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Α’ τμήματος του Αρείου Πάγου θα δώσει και την τελική απάντηση για το αν θα επιτραπεί στο κόμμα Κασιδιάρη να πάρει μέρος στις εκλογές.

– Τη 14η ημέρα από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου γίνεται η ανακήρυξη των συνδυασμών από το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου, ενώ τη 15η ημέρα λήγει η προθεσμία για την κλήρωση ή τον διορισμό από τα αρμόδια δικαστήρια των μελών των εφορευτικών επιτροπών και των αναπληρωματικών.

ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΩ: Για να δείτε πού ψηφίζετε στις επερχόμενες εκλογές χρειάζεται να μπείτε στη διαδικτυακή πύλη gov.gr. Εκεί, για να μπείτε στην εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις» θα πρέπει να συμπληρώσετε ή τα προσωπικά σας στοιχεία (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα και μητέρας, έτος γέννησης) ή μόνο τα πεδία του ειδικού εκλογικού αριθμού και το επώνυμό σας.

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΔΕΙΑ: Εκλογική άδεια δικαιούνται οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έτσι ώστε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Με βάση όσα ίσχυσαν στις εκλογές του 2019, απόφαση που αναμένεται να επικαιροποιηθεί, οι εργαζόμενοι δικαιούνται από μία έως και τρεις ημέρες, ανάλογα με το πού ψηφίζουν. Σημειώνεται πως η εκλογική άδεια δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετ’ αποδοχών που δικαιούται ο εργαζόμενος.

Για τους μισθωτούς με πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία, η εκλογική άδεια καθορίζεται ως εξής:

-Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.

-Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

-Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

Για τους μισθωτούς με εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία, η εκλογική άδεια καθορίζεται ως εξής:

– Σε όσους μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων χορηγείται άδεια μιας εργάσιμης ημέρας.

– Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια δύο εργάσιμων ημερών.

– Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια τριών εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξολοκλήρου οδικώς με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

– Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

ΠΟΤΕ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα έχουν ένα 4ήμερο, καθώς τα σχολεία θα είναι κλειστά τόσο την Παρασκευή 19 Μαΐου όσο και τη Δευτέρα 22 Μαΐου.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ: Η διεξαγωγή της ψηφοφορίας Ελλήνων του εξωτερικού θα γίνεται με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε ελληνικές πρεσβείες, ελληνικά προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων (χώρους ελληνικών συλλόγων ή εκκλησιών) ή άλλους κατάλληλους χώρους. Ο ελάχιστος αριθμός για να συγκροτηθεί εκλογικό τμήμα είναι οι 40 εκλογείς.

Η ψήφος των εκλογέων που ασκούν το εκλογικό δικαίωμά τους στα παραπάνω εκλογικά τμήματα θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και, επομένως, για τη συνολική κατανομή των εδρών ανά την επικράτεια.

Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν (δίχως να θέτουν σταυρό προτίμησης) το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Εναπόκειται στα κόμματα αν θα επιλέξουν έναν ή περισσότερους υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας που θα προέρχονται από τον Ελληνισμό της διασποράς. Υπενθυμίζεται ότι αυξάνονται σε 15 από 12 οι βουλευτές Επικρατείας.

Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού έχουν οι εκλογείς οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:

– Τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει τουλάχιστον δύο έτη μόνιμα στην Ελλάδα.

– Εχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9) είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Πώς και πού θα ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους οι ναυτικοί

Οι σχετικές ρυθμίσεις έχουν ήδη ολοκληρωθεί από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και έχουν σταλεί στους εμπλεκόμενους φορείς, οι οποίοι καλούνται να αρχίσουν τις διαδικασίες έτσι ώστε οι ναυτικοί να ψηφίσουν χωρίς προβλήματα στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Οι ναυτικοί που θα βρίσκονται την ημέρα των εκλογών σε λιμάνι άλλου δήμου από εκείνον που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους τους θα ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα του δήμου του τόπου που θα βρίσκονται την ημέρα των εκλογών.

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής ανέφερε στη σχετική οδηγία ότι «οι Ελληνες ναυτικοί που υπηρετούν σε πλοία με ελληνική σημαία τα οποία κατά την ημέρα των εκάστοτε εκλογών βρίσκονται ή καταπλέουν σε ελληνικό λιμάνι δήμου διαφορετικού από αυτόν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα του δήμου του λιμένος που βρίσκονται, όπως προβλέπουν οι διατάξεις του άρθρου 82 παρ.8 του Π.Δ. 26/2012, έχοντας υπόψη ότι προϋπόθεση για την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων αποτελεί η εγγραφή αυτών των Ελλήνων ναυτικών στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του άρθρου 27 του Π.Δ. 26/2012 και η αδυναμία για αποδεδειγμένους λόγους ανωτέρας βίας (όπως δυσμενείς καιρικές συνθήκες, βλάβη πλοίου, κλπ) να ψηφίσουν στον τόπο που έχει ορισθεί με τους παραπάνω εκλογικούς καταλόγους».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ